30.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Ιούλ 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Ο δήμος Αθηναίων αναβαθμίζει τον ηλεκτροφωτισμό με λαμπτήρες LED...

Ο δήμος Αθηναίων αναβαθμίζει τον ηλεκτροφωτισμό με λαμπτήρες LED σε 45.500 σημεία της πόλης

Αναμένεται να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 65% και να εξοικονομούνται πόροι 3,8 εκ ευρώ σε ετήσια βάση

-

Την αντικατάσταση 45.500 λαμπτήρων με νέους, τεχνολογίας LED ανακοίνωσε ο δήμος Αθηναίων, καθώς η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή ενέκρινε το πρόγραμμα αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της Αθήνας. Το αίτημα είχε υποβληθεί πριν περίπου ένα χρόνο.

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο και είναι ένα από τα μεγαλύτερα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα) αναμένεται να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας κατά 65%, ενώ σε ετήσια βάση θα εξοικονομούνται περίπου 3,8 εκατομμύρια ευρώ.

Στην επίσημη ανακοίνωση που ακολουθεί αναφέρονται και άλλα – σημαντικά – «κέρδη» που προκύπτουν από το Έργο, δεν αναφέρεται όμως το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του.

Ο δήμος Αθηναίων αναβαθμίζει τον ηλεκτροφωτισμό σε 45.500 σημεία της πόλης με λαμπτήρες LED- 65% εξοικονόμηση ενέργειας | 3,8 εκ ευρώ ετήσια εξοικονόμηση πόρων

Ο δήμος Αθηναίων αντικαθιστά 45.500 φωτιστικά στην πρωτεύουσα, μετά το “πράσινο φώς” που έλαβε από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της Αθήνας με λαμπτήρες LED, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα ΣΔΙΤ που έχει υλοποιηθεί στην χώρα, μέσω του οποίου έχει υπολογιστεί η εξοικονόμηση ενέργειας κατά 65% και εξοικονόμηση πόρων της τάξης των 3,8 εκ ευρώ ετησίως, από τα περίπου 7 εκ. ευρώ που πληρώνει ετησίως ο δήμος Αθηναίων σε τιμολόγια οδοφωτισμού.

Ο κ. Γιώργος Καμίνης σημείωσε ότι «για μία ακόμα φορά ο δήμος Αθηναίων καινοτομεί. Μέσω αυτού του έργου, εξασφαλίζουμε διαφάνεια, νομιμότητα και ακεραιότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας αλλά κυρίως θα έχουμε μια Αθήνα πιο ασφαλή, πιο φωτεινή».

Επιπλέον, ο δήμος Αθηναίων, πετυχαίνει:

* Ραγδαία μείωση του ετήσιου κόστους συντήρησης, λόγω της προτεινόμενης τεχνολογίας της οποίας η διάρκεια ζωής φτάνει τα 20 έτη.

* Μείωση βλαβών και χρόνου αποκατάστασης.

* Μείωση των αερίων θερμοκηπίου CO2 κατά 23.900 τόνους ετησίως.

* Εξάλειψη του υδραργύρου από την υφιστάμενη βάση των φωτιστικών του δήμου Αθηναίων (αυτή τη στιγμή ο δήμος Αθηναίων κατά ~23% χρησιμοποιεί λαμπτήρες που περιέχουν αέρια υδραργύρου).

* Μείωση της φωτορύπανσης και εξάλειψη φαινομένων που έχουν αρνητική επίδραση σε πεζούς και οδηγούς

Η πρόταση είχε κατατεθεί από τον δήμο Αθηναίων προς αξιολόγηση και έγκριση από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Απρίλιο του 2018.

Η βελτίωση του φωτισμού αναμένεται να έχει σημαντική συμβολή στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, καθώς η πόλη θα είναι φωτισμένη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Η αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού που θα πραγματοποιηθεί με βάση το θεσμικό πλαίσιο των Συμβάσεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους κατοίκους, είναι σύμφωνα με τα διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα και ταυτόχρονα είναι και αισθητά πιο οικονομικό.

Αποτελεί ταυτόχρονα μία από τις σημαντικότερες δράσεις του Σχεδίου Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή και της Στρατηγικής Ανθεκτικότητας του δήμου Αθηναίων που συντάχθηκαν σε συνεργασία με τα δίκτυα πόλεων C40 και 100 Resilient Cities και η υλοποίηση του αποτελεί καθοριστικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 40% μέχρι το 2030.

Ο τρόπος χρηματοδότησης του έργου με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ, έχει πολλά πλεονεκτήματα καθώς αφενός αξιοποιεί την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα κι αφετέρου δίνει τη δυνατότητα εποπτικού ρόλου στον δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα, δίνει αποτελεσματικά κίνητρα στον ανάδοχο του έργου καθώς η αποπληρωμή του γίνεται μόνο μετά την παράδοση του έργου σε λειτουργία και την αξιολόγηση της ποιότητας του έργου και των προσφερόμενων υπηρεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια του. Έτσι, εξασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη διατήρηση ενός άρτιου τεχνικά έργου και η παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

NewsDeskhttp://www.tecky.eu
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου» ( Business Email Compromise –...

Εκατοντάδες επιχειρήσεις αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το Facebook

Μερικοί από τους κολοσσούς του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών στηρίζουν τη διεθνή καμπάνια Stop Hate For Profit, διαμαρτυρόμενοι για τη ρητορική μίσους που...

Apple Silicon (ARM) ready Mac apps

Η Apple πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη μετάβαση των υπολογιστών Mac στην ARM τεχνολογία. Στους παλιούς αυτό ξυπνά μνήμες από την πρώτη έκδοση...

Η Apple παρουσίασε το macOS 11 Big Sur

Πριν από 20 περίπου χρόνια ο Steve Jobs είχε αναφέρει πως το επερχόμενο τότε OS Χ ήταν το λειτουργικό σύστημα των επόμενων 20 ετών....

Η Apple παρουσίασε το watchOS 7

Η Apple παρουσίασε το watchOS 7, τη νεότερη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για έξυπνα ρολόγια που θα κυκλοφορήσει περίπου κατά τα τέλη του...

Η Apple παρουσίασε το iPadOS 14

Εισαγωγή Η Apple σήμερα μας παρουσίασε το iOS 14, το watchOS 7, το tvOS 14, νέα χαρακτηριστικά στα AirPods, στο CarPlay, στο HomePod, την επερχόμενη...

Σχετικάάρθρα