30.2 C
Athens
Σάββατο, 11 Ιούλ 2020
APPLE iOS Ντεμπούτο σήμερα για το iPadOS

Ντεμπούτο σήμερα για το iPadOS

Τα βασικά χαρακτηριστικά, οι συμβατές συσκευές και η γνώμη μας

-

Εισαγωγή

Το iPadOS συστήθηκε από τον Tim Cook στο κοινό κατά τη διάρκεια του φετινού Παγκόσμιου Συνεδρίου των Προγραμματιστών της Apple που διεξήχθη τον περασμένο Ιούνιο. Όπως και στα watchOS και tvOS, πρόκειται απλά για μια εκδοχή του iOS η οποία εστιάζει στις διαφορές των συσκευών στις οποίες παρέχεται, από το iPhone. Στην περίπτωση του watchOS τα ζητούμενα είναι διαφορετικά, στο tvOS το μενού θα πρέπει να φαίνεται όμορφο από τον καναπέ και όχι από τα 30 εκατοστά, ενώ στο iPad θα πρέπει να μην πηγαίνει χαμένη η μεγαλύτερη οθόνη του. Αυτό είναι λοιπόν το iPadOS, μία εκδοχή του iOS για τις συσκευές iPad που «προσπαθεί» να μας τονίσει πως τα τάμπλετς της εταιρείας από το Κουπερτίνο δεν είναι απλά μεγαλύτερα iPhones.

Είναι έτοιμο;

Πλήρως; Όχι. Έχει κάποια bugs που όμως δεν θα σας κάνουν τη ζωή πατίνι. Να σας το πω πιο απλά, καλύτερα με το iPadOS 13.1 και τα όποια bugs του παρά με το iOS 12 στο iPad.

Πότε;

Σήμερα, από τις 20:00 το βράδυ και μετά. 20:03-20:05, εκεί γύρω. Νταξ, αν αργήσει και λίγο δεν έγινε κάτι, άλλοι δεν ξέρουν για μήνες αν και πότε θα πάρουν update…

Η συσκευή μου θα το πάρει;

Οι συμβατές συσκευές με το iPadOS – εκτός από το ολοκαίνουργιο iPad των 10,2″ – είναι οι εξής:

Κυριότερα χαρακτηριστικά

Οθόνη Αφετηρίας και καρφίτσωμα των Widgets

Ως προεπιλογή, τα εικονίδια είναι κατά πολύ μικρότερα. Ως αποτέλεσμα, χωράνε σε μία οθόνη πολλά περισσότερα και υπάρχει διαθέσιμος χώρος για την προβολή των widgets στα αριστερά. Τα καρφιτσωμένα από εμάς widgets είναι πάντα ορατά στην πρώτη οθόνη αφετηρίας, ενώ τα υπόλοιπα αποκαλύπτονται αν σύρουμε από κάτω προς τα πάνω.

Αν όμως κάνετε κέφι τα παραδοσιακά, μεγάλα εικονίδια, μπορείτε να τα επαναφέρετε από τις Ρυθμίσεις > Οθόνη και φωτεινότητα > ενότητα Διάταξη Οθόνης Αφετηρίας. Με κόστος την απώλεια της μόνιμης προβολής των widgets.

Slide Over και Split View

εικόνα: apple.com

Πλέον μπορούμε να χρησιμοποιούμε πολλές εκδοχές μίας εφαρμογής σε ένα ή περισσότερα παράθυρα. Παράδειγμα: χωρίζουμε την οθόνη στα δύο και τρέχουμε και στις δύο πλευρές της την εφαρμογή Αρχεία. Σε κάποιους θα θυμίσει Directory Opus στην Amiga. Εντάξει, και το Norton Commander στους …της άλλης όχθης.

Μπορούμε να τρέχουμε τον Safari δύο φορές σε μία οθόνη, μαζί με τις Σημειώσεις σε μια άλλη, μόνο του σε μια άλλη κ.ο.κ. Αν το εικονίδιο του Safari είναι στο dock, πατώντας το υπάρχει η επιλογή «Εμφάνιση όλων των παραθύρων». Έτσι ενεργοποιούμε το App Exposé (κληρονομιά από το OS X των 00’s) και βλέπουμε όλες τις ανοικτές «οθόνες» που το συγκεκριμένο app συμμετέχει.

Το Slide over κατά την προσωπική μου γνώμη δέχθηκε μια πολύ ουσιαστική αναβάθμιση. Σύροντας από το δεξί άκρο της οθόνης προς το κέντρο της αποκαλύπτουμε τις ανοικτές στη λειτουργία Slide over εφαρμογές μας (οι οποίες πρέπει να είναι συμβατές). Μπορούμε να μετακινήσουμε προς τα αριστερά τη μπάρα, αλλά να την εξαφανίσουμε και να την εμφανίσουμε μπορούμε μόνο στο δεξί άκρο της οθόνης. Ενώ λοιπόν μέχρι τώρα μπορούσαμε να έχουμε ένα app στο Slide over mode, πλέον μπορούμε να έχουμε πολλά. Φορτώστε λοιπόν τα Μηνύματα, τα Αρχεία, τις Σημειώσεις, τις Φωτογραφίες, το Ημερολόγιο, τη Μουσική και ένα Calculator στο slide over και όπου και αν είστε έχετε πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές, αλλά και στα αρχεία που περιέχουν τα οποία μπορείτε και να σύρετε στην εφαρμογή που τρέχει στην κεντρική οθόνη.

Σούπερ βολικό, μου έλυσε τα χέρια. Η εναλλαγή μεταξύ των apps γίνεται όπως και αυτή των apps της Οθόνης Αφετηρίας. Σύρουμε από κάτω προς τα πάνω και αποκαλύπτονται όλα τα διαθέσιμα ή σύρουμε από το κάτω μέρος προς τα πλάγια. Μας ταλαιπώρησε πολύ στις δοκιμαστικές εκδόσεις η Άππωλ με τα Μηνύματα στο Slide Over αλλά τελικά τα κατάφερε και (επιτέλους) δεν βλέπουμε απλά ένα γκρι πλαίσιο.

Παλέτα Εργαλείων

Η παλέτα εργαλείων επανασχεδιάστηκε. Επίσης συρρικνώνεται και μετακινείται.

Screenshots με το Apple Pencil

Σύροντας με το Apple Pencil (πλέον το Apple Pencil 2 έχει καθυστέρηση μόνο 9 ms) από το κάτω αριστερό άκρο της οθόνης προς το κέντρο λαμβάνουμε στιγμιότυπο οθόνης. Πολύ βολικό όταν τυχαίνει να έχουμε το πένσιλ στα χέρια μας τη δεδομένη στιγμή, αλλά μόνο τότε.

Sidecar

Αν έχεις σύγχρονο Mac και σύγχρονο iPad μπορείς (από τις ρυθμίσεις του macOS Catalina) να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία Sidecar. Το iPad μετατρέπεται σε δεύτερη οθόνη του Mac και υπό την προϋπόθεση των συμβατών εφαρμογών (το ότι αγαπάμε Affinity Photo το ξέτε) προστίθεται μία έμμεση υποστήριξη του Apple Pencil στο macOS. Αυτά τα συναντάμε μόνο σε ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα.

Νέες χειρονομίες για Αντιγραφή, Επικόλληση και Αναίρεση

Στα iOS 13 και iPadOS 13.1 (13.0 δεν κυκλοφόρησε ποτέ οφίσιαλι, το ζήσαμε και αυτό) άλλαξε ο τρόπος που κινούμε και γενικότερα διαχειριζόμαστε τον κέρσορα. Στην ουσία έγινε πιο διαισθητικός, θα το δείτε στην πράξη, ας ρίξουμε όμως και μια ματιά στην περιγραφή της Apple.

Προστέθηκαν όμως παράλληλα και κάποιες χειρονομίες που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ χρήσιμες και βολικές στο iPadOS και σχεδόν άχρηστες στο iOS. Τρία δάκτυλα καλύπτουν όλη την οθόνη (ακόμα και) του Max, που να κάνω και το gesture… Τεσπά, με τρία δάκτυλα προς τα μέσα Αντιγράφουμε, προς τα έξω επικολλούμε και προς τα αριστερά Αναιρούμε. Σας φτιάξαμε και videάκι για να τα θυμάστε εύκολα:

Safari

Ο Safari φορτώνει πλέον τις desktop ιστοσελίδες και όχι τις mobile. Επίσης η Apple δούλεψε στη συμπεριφορά του browser σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες (Google docs, WordPress κ.λπ.), με θεαματικά αποτελέσματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα νιώσετε πως δουλεύετε σε desktop μηχάνημα.

Πληκτρολόγια

Ως προς τα φυσικά πληκτρολόγια, προστέθηκαν νέες συντομεύσεις. Μην ξεχνάτε πως από το σημείο που βρισκόμαστε (Οθόνη Αφετηρίας ή συγκεκριμένη εφαρμογή που υποστηρίζει keyboard shortcuts) μπορούμε να δούμε τις διαθέσιμες συντομεύσεις πατώντας παρατεταμένα το πλήκτρο cmd.

Επίσης, το ψηφιακό πληκτρολόγιο συρρικνώνεται και μετακινείται όπου θέλουμε στην οθόνη.

Άλλες προσθήκες και αλλαγές

Φυσικά, το iPadOS περιλαμβάνει και τις βελτιώσεις του iOS 13:

 • Υποστήριξη σκούρου θέματος
 • Υποστήριξη χειριστηρίων παιχνιδιών PS4 και Xbox (bluetooth έκδοση)
 • Υποστήριξη εξωτερικών μέσων αποθήκευσης
 • Βελτιωμένο Apple Music με υποστήριξη συγχρονισμένων στίχων
 • Βελτιωμένη εφαρμογή Φωτογραφίες (με πολύ ισχυρά εργαλεία επεξεργασίας video και νέο, πολύ όμορφο τρόπο απεικόνισης των φωτογραφιών μας)
 • Πρόσβαση στο Apple Arcade
 • Νέα, βελτιωμένη οθόνη διαμοιρασμού.
 • Ανανεωμένη εφαρμογή Υπενθυμίσεων με έξυπνες λίστες, εργασίες κ.λπ.
 • Πιο φυσική φωνή Siri. Δεν προστέθηκε υποστήριξη της Ελληνικής γλώσσας.
 • Υποστήριξη μη συστημικών γραμματοσειρών μέσω του App Store.
 • Το πληκτρολόγιο της Apple υποστηρίζει πλέον πληκτρολόγηση μέσω συρσίματος (γνωστό ως swipe). Η Apple το ονομάζει «QuickPath».
 • Πιο αναλυτικοί χάρτες αλλά όχι για τη χώρα μας.
 • Φωτογραφία και ονομασία επιλογής μας στα Μηνύματα, ορατά μόνο σε όσους ανταλλάσσουμε μηνύματα μαζί τους. Μόνο αν το ενεργοποιήσουμε χεράτα, όχι αυτόματα.

Οι εντυπώσεις μας

Πρόκειται για μία μεγάλη αναβάθμιση για το iPad. Τη δοκίμασα και στο iPad 6ης γενιάς και έμεινα έκπληκτος με την απόδοση του Α10. Πιο απλά, δεν αξίζει μόνο για τα Pro μοντέλα. Είναι πλήρως έτοιμη; Όχι. Αλλά αξίζει, πραγματικά. Το iPad πλέον δεν προσπαθεί να είναι laptop αλλά ένας διαφορετικός, σύγχρονος υπολογιστής που μπορεί να καλύψει καλύτερα τις ανάγκες του 90% (και βάλε) του καταναλωτικού κοινού.

Τέλος, να σημειώσω πως η κοινή χρήση φακέλων του iCloud πιθανότατα δεν θα συμπεριληφθεί στην έκδοση αυτή.

Ετοιμότητα λειτουργικού: 7/10

Προσθήκες / νέα χαρακτηριστικά: 9,5/10

Απόδοση: 10/10

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου» ( Business Email Compromise –...

Εκατοντάδες επιχειρήσεις αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το Facebook

Μερικοί από τους κολοσσούς του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών στηρίζουν τη διεθνή καμπάνια Stop Hate For Profit, διαμαρτυρόμενοι για τη ρητορική μίσους που...

Apple Silicon (ARM) ready Mac apps

Η Apple πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη μετάβαση των υπολογιστών Mac στην ARM τεχνολογία. Στους παλιούς αυτό ξυπνά μνήμες από την πρώτη έκδοση...

Η Apple παρουσίασε το macOS 11 Big Sur

Πριν από 20 περίπου χρόνια ο Steve Jobs είχε αναφέρει πως το επερχόμενο τότε OS Χ ήταν το λειτουργικό σύστημα των επόμενων 20 ετών....

Η Apple παρουσίασε το watchOS 7

Η Apple παρουσίασε το watchOS 7, τη νεότερη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για έξυπνα ρολόγια που θα κυκλοφορήσει περίπου κατά τα τέλη του...

Η Apple παρουσίασε το iPadOS 14

Εισαγωγή Η Apple σήμερα μας παρουσίασε το iOS 14, το watchOS 7, το tvOS 14, νέα χαρακτηριστικά στα AirPods, στο CarPlay, στο HomePod, την επερχόμενη...

Σχετικάάρθρα