Η Apple σήμερα αναβάθμισε τα 13ιντσα και 15ιντσα μοντέλα MacBook Pro. Οι νέοι φορητοί υπολογιστές της εταιρείας φέρουν κεντρικούς επεξεργαστές της Intel 8ης γενιάς, ενώ στο μοντέλο των 15 ιντσών υπάρχει η επιλογή της εξαπύρηνης CPU. Επίσης, το 15ιντσο μοντέλο δέχεται πλέον μνήμη (RAM) έως και 32GB. Το 13ιντσο Pro ξεκινάει από τα $1799 και το 15ιντσο από τα $2399. Και τα δύο αναβαθμισμένα μοντέλα είναι διαθέσιμα για παραγγελία από σήμερα (προφανώς δεν αναφερόμασε στην Ελλάδα).

Για πρώτη φορά η Apple φέρνει το χαρακτηριστικό True Tone στους υπολογιστές Mac. Επιπροσθέτως, το – κατά πολλούς – προβληματικό butterfly πληκτρολόγιο αντικαταστάθηκε από ένα νέο, τρίτης γενιάς.

Δεν υπήρξαν αλλαγές στα μοντέλα που δεν φέρουν την Touch Bar, παρά μόνο, μία αρνητική: καταργήθηκε το MacBook Pro του 2015, το οποίο με τα πολλά USB-3 ports που διέθετε και την έλλειψη του butterfly keyboard, αποτελούσε τη νούμερο ένα επιλογή πολλών χρηστών. Πλέον σε 15ιντσο, μόνο με Touch bar και butterfly πληκτρολόγιο.

Τα νέα MacBook Pros μπορούν να παραγγελθούν με έως 32GB RAM και έως 4 TB αποθηκευτικού χώρου (SSD). Επίσης, εκτός από την προσθήκη – για πρώτη φορά – του χαρακτηριστικού True Tone, το ντεμπούτο του στο Mac lineup κάνει και το χαρακτηριστικό Hey Siri. Ο συνεπεξεργαστής T2 της Apple επιτρέπει επίσης τα ίδια χαρακτηριστικά ασφαλείας που συναντάμε στον iMac Pro (enhanced system security και secure boot).

Το 15ιντσο Pro διαθέτει επιλογές εξαπύρηνων Intel i7 ή i9 επεξεργαστών, δέχεται RAM έως 32GB και 4 TB SSD αποθηκευτικού χώρου, ενώ το κάθε μοντέλο φέρει ξεχωριστή κάρτα γραφικών Radeon Pro.

Το 13ιντσο Pro δέχεται RAM έως 16GB, αποθηκευτικό χώρο έως 2 TB SSD, ενσωματωμένες κάρτες γραφικών Intel Iris Plus και τετραπύρηνους επεξεργαστές της Intel i5 ή i7. ΣτΣ: δηλαδή, καμία σχέση με «Pro»

Άλλαξε επίσης ο τύπος της RAM στο 15ιντσο μοντέλο. Από την LPDDR3 περάσαμε στην DDR4 RAM, προκειμένου να υπάρχει και η επιλογή των 32 GB. Για να μην επηρεαστεί η ενεργειακή αυτονομία, η Apple αύξησε τη χωρητικότητα της μπαταρίας στο 15ιντσο MacBook Pro κατά 7,7 watt hours, επιτυγχάνοντας την ίδια αυτονομία με αυτή των πρoηγούμενων μοντέλων (που «φόραγαν» LPDDR3 RAM).

Η κοινότητα αναμένεται να εστιάσει στο νέο πληκτρολόγιο τρίτης γενιάς. Το The Verge απευθύνθηκε σε εκπρόσωπο της Apple ερωτώντας τον αν το νέο πληκτρολόγιο επιλύει πλήρως τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί. Η Apple απάντησε πως τα νέα πλήκτρα δεν σχεδιάστηκαν για να επιλύσουν προβλήματα, αλλά για να γίνει πιο αθόρυβη η πληκτρολόγηση με αυτά (κάτι που επιβεβαιώνει και ο reviewer του The Verge).

Αυτή ήταν μία πρώτη καταγραφή με βάση αυτά που αναφέρονται στον διεθνή Ειδικό τύπο αλλά και στην ιστοσελίδα της Apple. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένουμε να δουν το φως της δημοσιότητας νέες λεπτομέρειες.

 

ΣΧΟΛΙΑ