30.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Ιούλ 2020
ΝΕΑ Νέοι πανίσχυροι επεξεργαστές: είμαστε σίγουροι πως επενδύουμε σε γρηγορότερα...

Νέοι πανίσχυροι επεξεργαστές: είμαστε σίγουροι πως επενδύουμε σε γρηγορότερα υπολογιστικά συστήματα;

Πολλοί πανάκριβοι Η/Υ που φέρουν τη CPU i9 της Intel είναι στην πράξη πιο αργοί από τους φθηνότερους "περσινούς" επεξεργαστές / υπολογιστές.

-

Στην αρχή είδαμε ένα video από τον YouTuber, Dave Lee, στο οποίο περιγράφεται η διαδικασία του thermal throttling στα νέα MacBook Pros της Apple. Στη συνέχεια το ψάξαμε και είδαμε πως το φαινόμενο υπάρχει σε πολλούς υπολογιστές που φέρουν τον high-end επεξεργαστή της Intel, i9, όπως στο XPS 15 της Dell.

Thermal Throttling

Το thermal throttling δεν είναι κάτι το καινούργιο, ούτε κάτι που φέρει αρνητικό πρόσημο. Είναι λογικό οι κατασκευαστές υπολογιστών και υποσυστημάτων να έχουν προβλέψει τη μείωση των “στροφών” του κεντρικού επεξεργαστή σε περιπτώσεις αυξημένης θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, αν σε ένα PC υπάρχει πρόβλημα με τους ανεμιστήρες, η CPU μετά από λίγο “κατεβάζει ταχύτητα” και σε δεύτερο χρόνο είναι πιθανό ο υπολογιστής να κλείσει.

i9

Ο επεξεργαστής i9 της Intel είναι πραγματικά πανίσχυρος, έχει όμως κάποια όρια στη λειτουργία του. Σε desktop υπολογιστικά συστήματα όπου υπάρχει άπλετος χώρος για τη σωστή ροή αέρα ή/και την τοποθέτηση ισχυρών ψυκτρών, δεν αναμένουμε ιδιαίτερα προβλήματα.

Στα φορητά όμως συστήματα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι κατασκευαστές κάνουν ό,τι μπορούν (προσεκτικός σχεδιασμός του σασί, καλό υλικό θερμομόνωσης, αποτελεσματική ροή αέρα κλπ) για να ψύξουν τον επεξεργαστή i9 και μέχρι ενός σημείου, τα καταφέρνουν. Όχι όμως εντελώς, καθώς το μέγεθος των φορητών υπολογιστών και τα στοιβαγμένα υποσυστήματα στο εσωτερικό τους περιορίζουν τις επιλογές των κατασκευαστών.

Οι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών λοιπόν, τα καταφέρνουν έως ενός σημείου. Από εκεί και πέρα, υπάρχει το “όπλο” του thermal throttling. Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, η απόδοση του επεξεργαστή πέφτει “και όλα καλά”.

Η επιλογή του επαγγελματία

Όμως, αν είστε όντως επαγγελματίας και σκοπεύετε να πληρώσετε μερικές εκατοντάδες ευρώ επιπλέον προκειμένου να αγοράσετε ένα Pro μηχάνημα, ξανασκεφτείτε το. Πρώτα θα πρέπει να ελέγξετε αν ο υπολογιστής που θέλετε να αγοράσετε μπορεί να υποστηρίξει άνετα τον – πανάκριβο αλλά πανίσχυρο – i9. Αν όχι, είναι προτιμότερο να αγοράσετε σύστημα με CPU i7 του 2017, καθώς υπό συνθήκες έντονου φόρτου, αποδεικνύεται γρηγορότερο από τον i9.

Υπάρχει όντως σοβαρή μείωση στην απόδοση;

Στην περίπτωση του MacBook Pro αλλά και σε άλλων υπολογιστών, ναι. Εάν κάνουμε δοκιμές σε σενάρια των 2-5 λεπτών, ο i9 είναι παντού, πανίσχυρος. Όμως, τον i9 θα τον πληρώσει κάποιος που θέλει να τον χρησιμοποιήσει πραγματικά. Πρόκειται για μία επένδυση που αναμένουμε να βγάλει τα χρήματά της. Οπότε, θα πρέπει να περάσουμε σε δοκιμές μεγαλύτερης διάρκειας (ακολουθεί το παράδειγμα του MacBook Pro, σημειώστε όμως πως πάνω – κάτω τα ίδια ισχύουν και για τα άλλα συστήματα που δεν παρέχουν επαρκή χώρο για ψύξη της CPU i9):

To rendering ενός συγκεκριμένου video στο Premiere Pro χρειάστηκε:

  • 35 λεπτά στο MacBook Pro του 2017 με chip Core i7
  • 39 λεπτά στο MacBook Pro του 2018 με chip Core i9

Αμέσως μετά, το MacBook Pro του 2018 τοποθετήθηκε σε ψυγείο και εκτέλεσε την ίδια διαδικασία (εντός του ψυγείου) στον εντυπωσιακό χρόνο των 27 λεπτών.

Αντίστοιχες δοκιμές έκανε και το 9to5Mac, με αντίστοιχα αποτελέσματα. Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει (πορτοκαλί γραμμή), ο i9 “κατεβάζει στροφές” (μπλε χρώμα) μέχρι αυτή να επανέλθει. Στην τρίτη εικόνα ο υπολογιστής κάνει το rendering εντός ψυγείου.

Από τις δοκιμές του 9to5Mac: rendering στο Final Cut Pro, έξι πυρήνες

Από τις δοκιμές του 9to5Mac: rendering στο Final Cut Pro, τέσσερις πυρήνες

Από τις δοκιμές του 9to5Mac: rendering στο Final Cut Pro, εντός ψυγείου

Στο δια ταύτα

Δεν πρόκειται για θεωρίες. Αν σκοπεύετε να επενδύσετε σε επεξεργαστή τελευταίας γενιάς μην πληρώσετε τα επιπλέον χρήματα χωρίς να το έχετε ψάξει γιατί είναι πιθανό να πληρώσετε πολλά και να “πάρετε” απόδοση “last year”.

Ψάξτε το, δείτε test videos στο YouTube και αποφασίστε πολύ προσεκτικά. Ίσως στην περίπτωση του i9 να πρέπει να καταλήξετε σε desktop μηχάνημα ή σε κάποιο laptop μεγαλύτερου όγκου που φέρει αποτελεσματικότερο σύστημα ψύξης. Σε κάθε περίπτωση η απόφασή σας θα πρέπει να έχει παρθεί εν γνώσει των περιορισμών του i9, τουλάχιστον σε συγκεκριμένες υλοποιήσεις.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου» ( Business Email Compromise –...

Εκατοντάδες επιχειρήσεις αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το Facebook

Μερικοί από τους κολοσσούς του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών στηρίζουν τη διεθνή καμπάνια Stop Hate For Profit, διαμαρτυρόμενοι για τη ρητορική μίσους που...

Apple Silicon (ARM) ready Mac apps

Η Apple πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη μετάβαση των υπολογιστών Mac στην ARM τεχνολογία. Στους παλιούς αυτό ξυπνά μνήμες από την πρώτη έκδοση...

Η Apple παρουσίασε το macOS 11 Big Sur

Πριν από 20 περίπου χρόνια ο Steve Jobs είχε αναφέρει πως το επερχόμενο τότε OS Χ ήταν το λειτουργικό σύστημα των επόμενων 20 ετών....

Η Apple παρουσίασε το watchOS 7

Η Apple παρουσίασε το watchOS 7, τη νεότερη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για έξυπνα ρολόγια που θα κυκλοφορήσει περίπου κατά τα τέλη του...

Η Apple παρουσίασε το iPadOS 14

Εισαγωγή Η Apple σήμερα μας παρουσίασε το iOS 14, το watchOS 7, το tvOS 14, νέα χαρακτηριστικά στα AirPods, στο CarPlay, στο HomePod, την επερχόμενη...

Σχετικάάρθρα