Οι επιστήμονες του Οργανισμού Επιστημονικής & Βιομηχανικής Έρευνας της Αυστραλίας (CSIRO) ανακάλυψαν ένα νέο, απλό, φτηνό και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο να παράγουν πόσιμο νερό από το νερό της θάλασσας, ακόμα και αν αυτό είναι βαριά μολυσμένο όπως το νερό των μεγάλων λιμανιών. Εφηύραν ένα νέο υλικό που, όταν τοποθετείται σε φίλτρα νερού, μπορεί να κρατήσει όλες τις βλαβερές ουσίες μαζί με το αλάτι που περιέχει το θαλασσινό νερό.

Το νέο υλικό είναι ένας τύπος γραφενίου, ονομάζεται GraphAir και χρησιμοποιείται σε λεπτές μεμβράνες μέσα από τις οποίες περνάει το νερό. Αρκεί ένα μόνο φιλτράρισμα με μεμβράνη που περιέχει το υλικό GraphAir για να απομακρυνθούν το 100% του αλατιού και όλων των οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων όπως τα απορρυπαντικά, χημικά, λάδια, πετρελαιοειδή κλπ. Η νέα αυτή μέθοδος μπορεί να αντικαταστήσει με απόλυτη επιτυχία και πολύ χαμηλότερο κόστος τις διάφορες βιομηχανικές τεχνικές επεξεργασίας, καθαρισμού και αφαλάτωσης του νερού.

Ο Dr. Zhao Jun Han (μέσο) με την ερευνητική ομάδα του GraphAir

Το γραφένιο θεωρείται σούπερ υλικό γιατί με πάχος μόλις ενός ατόμου έχει αντοχή μεγαλύτερη και από το ατσάλι αλλά οι εφαρμογές του είναι περιορισμένες λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής. Οι ερευνητές του CSIRO κατάφεραν να σχεδιάσουν μία φτηνότερη και ευκολότερη στην παραγωγή εκδοχή του γραφενίου, το GraphAir, το οποίο παράγεται από σογιέλαιο με μία πολύ απλή παραγωγική διαδικασία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών Dr. Zhao Jun Han, η εφαρμογή του GraphAir σε απλά φίλτρα νερού μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γης που αυτή τη στιγμή δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ