Τη δυνατότητά της να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις προκλήσεις της κυβερνοασφάλειας ενισχύει η Ελλάδα, με τη δημιουργία νέου ρυθμιστικού φορέα. Η δημιουργία του νέου ρυθμιστικού οργανισμού για την κυβερνοασφάλεια περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου, που θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί προσεχώς για συζήτηση και ψήφιση.
Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε πριν από λίγες ημέρες σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, το νέο θεσμικό πλαίσιο εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή, προκειμένου το κράτος – αλλά και κρίσιμες υποδομές – να μπουν υπό μια κοινή ομπρέλα.
“Οι ανάγκες έχουν αυξηθεί και απαιτείται περίπου 2.000 φορείς να μπουν υπό μια κοινή ομπρέλα του Ρυθμιστικού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας”, σχολίασε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Μάλιστα, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ο νέος φορέας δεν αποκλείεται να αποκτήσει και ελεγκτικό μηχανισμό, ο οποίος θα πραγματοποιεί ελέγχους και ενδεχομένως να επιβάλλει και πρόστιμα, όπου χρειάζεται. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Υπουργό, μελετάται η δημιουργία ενός μηχανισμού (τύπου 112), ο οποίος θα ενημερώνει και θα ειδοποιεί έγκαιρα τους πιθανούς στόχους επιθέσεων “την ώρα που εντοπίζουμε περιπτώσεις τέτοιων επιθέσεων”.
Προσωπικός Αριθμός
Στο μεταξύ, θέμα χρόνου είναι η εισαγωγή του Προσωπικού Αριθμού στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. “Ο Προσωπικός Αριθμός (Π.Α.) είναι μια μεταρρύθμιση, που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες, ώστε ο πολίτης να μην ταλαιπωρείται στο Δημόσιο επειδή, για παράδειγμα, ένα γράμμα στο επώνυμό του δεν έχει γραφεί σωστά. Ο Π.Α. έχει νομοθετηθεί, θα αποτελείται από τον ΑΦΜ μας και τρία αλφαρηθμιτικά ψηφία, κάποια εκ των οποίων θα έχουμε διαλέξει εμείς. Σκοπός είναι εντός του 2023 να έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι της διαδικασίας”, διευκρίνισε χθες ο κ. Παπαστεργίου.
Την ίδια στιγμή, στόχος του Υπουργείου είναι ο εμπλουτισμός του gov,gr wallet. “Αυτό σηματοδοτεί την “ψηφιοποίηση νούμερο 2” στο Ελληνικό Δημόσιο. Η “ψηφιοποίηση νούμερο 1” ήταν πολύ σημαντική. Στο “νούμερο 2”, η διακίνηση στοιχείων δεν θα γίνεται μέσω αρχείων, αλλά μέσω δεδομένων, με μια απλή εφαρμογή. Για παράδειγμα, όταν θέλουμε να νοικιάσουμε αυτοκίνητο, θα μπορούμε να το κάνουμε δίνοντας έγκριση μέσω της εφαρμογής, για να λάβει η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων τα δεδομένα που χρειάζεται. Θα μας έρχεται ένα sms, που θα ζητά την έγκρισή μας”, τόνισε χθες ο κ. Παπαστεργίου.
Διευκρίνισε δε ότι στόχος είναι φέτος να βγει η πρώτη εφαρμογή, που θα σηματοδοτεί τη νέα λειτουργία του wallet.
Τεχνητή νοημοσύνη στο Δημόσιο
Ένα ακόμη εργαλείο, που ενεργοποιεί η κυβέρνηση στην προσπάθεια για περαιτέρω ψηφιοποίηση των επαφών πολίτη-Κράτους, είναι η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης από το ελληνικό Δημόσιο. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα “κουμπώσει” στο gov.gr και θα κάνει εύκολη την αναζήτηση μέσω ενός chatbot.
Το μοντέλο, ήδη, εκπαιδεύεται και θα λειτουργεί είτε γράφοντας, είτε εκφωνώντας, ενώ αποτελεί την πρώτη υλοποίηση κυβερνητικού ΑΙ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.