Όλα τα γνωστά σήμερα αντιβιοτικά χάνουν αργά αλλά σταθερά την αποτελεσματικότητα τους απέναντι στα μικρόβια, ειδικά σε αυτά που εντοπίζονται μέσα στα νοσοκομεία. Μετά τη συλλογή και ανάλυση δειγμάτων θαλασσινού νερού από δέκα διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν μία νέα πηγή αντιβιοτικών που θα μπορούσε ενδεχομένως στο μέλλον να αποτελέσει το νέο οπλοστάσιο για τη μάχη με τα ανθεκτικά μικρόβια.
Περίπου το 80% των σημερινών αντιβιοτικών προέρχονται από φυσικές ουσίες που παράγονται από βακτήρια. Το πρόβλημα είναι ότι τα γνωστά βακτήρια έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά εξαντληθεί καθώς το 99% από αυτά δεν ερευνάται πλέον και είναι αδύνατο να καλλιεργηθεί στα εργαστήρια. Το αποτέλεσμα είναι μία παγκόσμια κούρσα μεταξύ των επιστημονικών ερευνητικών ομάδων ώστε να εντοπιστούν νέα βακτήρια το ταχύτερο δυνατό.
Δεν έχουν όλα τα βακτήρια την ίδια ικανότητα παραγωγής αντιβιοτικών. Όπως εξηγεί ο μικροβιολόγος Καθηγητης Christian Jogler του Πανεπιστημίου Friedrich Schiller της Ιένας “Οι ταλαντούχοι παραγωγοί είναι κυρίως μικροοργανισμοί με πολύπλοκο τρόπο ζωής, ασυνήθιστη κυτταρική βιολογία και μεγάλα γονιδιώματα. Αυτοί οι οργανισμοί παράγουν αντιβιοτικές ενώσεις και τις αναπτύσσουν για να επικρατήσουν απέναντι σε άλλα βακτήρια.”
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν καταδυτικά ρομπότ και επιστήμονες δύτες για να αναζητήσουν πλαγκτονικούς μύκητες σε διαφορετικές θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται σε Μεσόγειο, Μαύρη Θάλασσα, Βαλτική, Βόρεια Θάλασσα, Ατλαντικό, Ειρηνικό και Αρκτικό Ωκεανό. Οι ομάδες των ερευνητών, χρησιμοποιώντας εργαλεία βιοπληροφορικής και μικροσκοπικές μεθόδους, κατάφεραν να δημιουργήσουν αμιγείς καλλιέργειες 79 νέων πλαγκτονικών μυκήτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι νέοι αυτοί μύκητες έχουν εξαιρετικά πολύπλοκο τρόπο ζωής και τη δυνατότητα να παράγουν νέες αντιβιοτικές ουσίες.