Φαίνεται ότι τις τελευταίες μέρες το Facebook, το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης του πλανήτη, έχει την τιμητική του στις άιθουσες των ευρωπαϊκών διαστηρίων. Μετά την καταδικαστική απόφαση του Γερμανικού δικαστηρίου, τη σκυτάλη παίρνουν οι Βελγικές δικαστικές αρχές που απαγορεύουν στο Facebook να παρακολουθεί τους πολίτες της χώρας τους.

Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια όταν η Βελγική Αρχή προστασίας των προσωπικών δεδομένων κατήγγειλε το Facebook ότι παραβιάζει τη νομοθεσία της χώρας με την τοποθέτηση κώδικα παρακολούθησης (cookies, plug-ins) σε ιστοσελίδες τρίτων. Η αρχική καταγγελία έγινε το 2015 και η CPP κατηγόρησε το Facebook ότι – τουλάχιστον από το 2014 –  κατέγραφε τη συμπεριφορά των χρηστών του όταν επισκέπτονταν άλλες σελίδες ή ακόμα και ανθρώπων που δεν ήταν χρήστες του αλλά έκαναν like ή share σε περιεχόμενό του. Η CPP κέρδισε τη δίκη σε πρώτο βαθμό, το Facebook πρόσβαλλε την πρωτόδικη απόφαση το 2016 αλλά το δικαστήριο χθες δικαίωσε και πάλι τη CPP σε δεύτερο βαθμό.

Το Βελγικό δικαστήριο διέταξε τη διοίκηση του Facebook να καταστρέψει όλα τα σχετικά δεδομένα που έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα από ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν το Internet ενώ βρίσκονταν στο έδαφος του Βελγίου.  Επίσης, αναγκάζει το Facebook να συμμορφωθεί με τη Βελγική νομοθεσία και να απομακρύνει κάθε σχετικό κώδικα παρακολούθησης (cookies, plug-ins) όπου και αν αυτός βρίσκεται και επιβάλει πρόστιμο €250.000 για κάθε μέρα που το Facebook δεν συμμορφώνεται με την παραπάνω απόφαση. Ο Richard Allan, αντιπρόεδρος του Facebook για την Ευρώπη, δήλωσε απογοητευμένος από την έκβαση της δικαστικής διαμάχης και άφησε να εννοηθεί ότι θα προσβληθεί και η νέα απόφαση.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ