Ένα σύστημα που μπορεί να μεταφράσει τη δραστηριότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου σε ενέργειες χωρίς καμία φυσική κίνηση αναπτύσσεται από μια εταιρεία νευροτεχνολογίας που ονομάζεται Cogitat.
Όταν φοράτε ένα πρωτότυπο σετ κεφαλής, βασικές ενέργειες στην εικονική πραγματικότητα μπορούν να πραγματοποιηθούν με το να τις σκέφτεστε.
Έτσι, για παράδειγμα, σε ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας (VR) όπου ένα τζετ σκι ελέγχεται από λαβές, κινείστε με το να το σκέπτεστε, αντί να σφίγγετε τα χέρια σας.
Η εταιρεία Neuralink του Έλον Μασκ αναπτύσσει μια παρόμοια ιδέα.
Ονομάζεται διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή και υπάρχουν πολλές εταιρείες νευροτεχνολογίας που το εξερευνούν.
Ένας στόχος είναι ότι θα μπορούσε τελικά να επιτρέψει σε άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό ή έχουν άλλους εγκεφαλικούς τραυματισμούς, να ελέγχουν τα τηλέφωνα ή τους υπολογιστές από απόσταση.
Η μέθοδος του Neuralink απαιτεί την τοποθέτηση ενός τσιπ στον ίδιο τον εγκέφαλο. Η εταιρεία μέχρι στιγμής έχει δουλέψει μόνο με ζώα και έχει επικριθεί για τη μεταχείρισή τους. Δημοσίευσε βίντεο που λέει ότι δείχνουν έναν πίθηκο που παίζει το βιντεοπαιχνίδι Pong με το μυαλό του και την εγκεφαλική δραστηριότητα ενός χοίρου με ένα τσιπ εμφυτευμένο στον εγκέφαλό του.
Η Cogitat είναι μία από τις εταιρείες που αναπτύσσουν ένα σύστημα που λειτουργεί πάνω από το κεφάλι και όχι μέσα σε αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι 5 από τους 6 συνιδρυτές είναι Έλληνες, ενώ από τα 14 συνολικά άτομα της ομάδα, Έλληνες είναι οι 10!
Θα μπορούσε μια μέρα να πάρει τη μορφή ενός κεφαλόδεσμου που φοριέται με ένα ακουστικό VR. Ορισμένες εταιρείες δημιουργούν ήδη το δικό τους υλικό, αλλά, ως spin-off πανεπιστημίου, η Cogitat επικεντρώνεται μόνο στην τεχνολογία πίσω από αυτό.
Επικεφαλής του είναι ο σύμβουλος του NHS Allan Ponniah και ο επιστήμονας υπολογιστών Dimitrios Adamos από το Imperial College του Λονδίνου.
Η τεχνολογία βρίσκεται σε αναπτυξιακά στάδια, αλλά έχει ήδη δοκιμαστεί σε ασθενείς με εγκεφαλικό, με θετικά αποτελέσματα. Ο στόχος είναι να τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν τις ασκήσεις αποκατάστασης, κάνοντάς τις πιο ελκυστικές.
“Όταν ένα άτομο έχει υποστεί εγκεφαλικό και δεν μπορεί να κουνήσει το χέρι του, έχει πολύ χαμηλό κίνητρο για να συμμετάσχει στην αποκατάσταση. Αλλά η τεχνολογία μας θα του επιτρέψει να φανταστεί ότι κινεί το χέρι του και να βλέπει ένα χέρι να κινείται στην οθόνη, κάτι που εμείς πιστεύουν ότι θα τους παρακινήσει να ξεκινήσουν την πορεία τους στη φυσιοθεραπεία», είπε ο κ. Ponniah στο BBC podcast Tech Tent.
Περίεργη εμπειρία
Για αρχάριους, είναι πιο δύσκολο από όσο ακούγεται να σκεφτείς να κάνεις μια κίνηση χωρίς να την κάνεις πραγματικά. Και πρέπει επίσης να προσπαθήσεις να μην σκέφτεστε άλλα πράγματα, πράγμα που αυξάνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και δημιουργεί περισσότερο θόρυβο για την αποκωδικοποίηση της τεχνολογίας, ενώ αναζητά το σήμα του κινητήρα.
Άλλες εταιρείες εστιάζουν σε διαφορετικούς τύπους εγκεφαλικής δραστηριότητας – οπτικά σήματα για παράδειγμα, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε σε έναν αριθμό και να πατήσετε κουμπιά σε μια οθόνη. Είναι επίσης δυνατό – αλλά αμφιλεγόμενο – να επικεντρωθείτε σε πιο προσωπικές απαντήσεις όπως “μου αρέσει” και “δεν μου αρέσει”.
Η Cogitat λέει ότι αναμένει να έχει ένα λειτουργικό πρωτότυπο της τεχνολογίας της μέσα στους επόμενους 12 μήνες – αλλά υπάρχουν αρκετές προκλήσεις που εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά για τη νευροτεχνολογία.
Οι ειδικοί εξακολουθούν να μαθαίνουν για την εγκεφαλική δραστηριότητα. Είναι κάτι ατομικό για τον καθένα μας και δεν είναι σταθερό. Αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως η κούραση και η αφυδάτωση, καθώς και η γήρανση. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε συστήματα ανάγνωσης εγκεφαλικής δραστηριότητας απαιτούν συνεχή επαναβαθμονόμηση.
Η Cogitat εκπαιδεύει την τεχνολογία της σε μια βάση δεδομένων με εκατοντάδες εθελοντές που την έχουν δοκιμάσει, γεγονός που επιταχύνει τη διαδικασία βαθμονόμησης.
Σε έναν πρόσφατο παγκόσμιο διαγωνισμό μηχανικής μάθησης, η Cogitat όχι μόνο πήρε την πρώτη θέση αλλά κέρδισε και μια ομάδα από τον στρατό των ΗΠΑ.