30.8 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Μπορεί ένα μόνο έξυπνο ρολόι να καταστρέψει ένα επαγγελματικό κλάδο με ιστορία πέντε αιώνων;

Το Apple Watch Series 3 απειλεί πλέον ανοιχτά την ελβετική υψηλή ωρολογοποιία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Παρόλο που δεν υπάρχουν λεπτομερείς έρευνες αγοράς που να περιγράφουν σε βάθος την κατάσταση που διαμορφώνεται, είναι γεγονός ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2017 – και συγκεκριμένα κατά την περίοδο των εορτών – η Apple πούλησε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, περισσότερα ρολόγια από όσα πούλησαν όλοι οι Ελβετοί κατασκευαστές μαζί. Η εταιρεία ερευνών και σχεδιασμού στρατηγικής Canalys εκτιμά ότι οι συνολικές πωλήσεις τεμαχίων Apple Watch αυξήθηκαν 54% το 2017, συγκριτικά με το 2016.

Η haute horlogerie, η Ελβετική κατά βάση βιομηχανία ρολογιών χεριού, εμφανίστηκε στην Κεντρική Ευρώπη περίπου το 1510. Στους πέντε αιώνες της πορείας της, η ελβετική ωρολογοποιία έχει να επιδείξει σημαντική συνεισφορά (σχεδόν 2%) στο ΑΕΠ της χώρας, μερικές δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και τεράστια εξέλιξη στον τομέα της μικρομηχανικής, των πρώτων υλών, του σχεδιασμού, του marketing, ακόμα και της κοινωνικής δήλωσης με την οποία κατάφερε να συνοδέψει τα προϊόντα της. Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει το 2009 ο Jacques Séguéla για να υποστηρίξει το lifestyle του φίλου του Nicolas Sarközy, “όποιος δεν έχει αποκτήσει Rolex μέχρι τα πενήντα του είναι αποτυχημένος”.

Τι συμβαίνει όμως τα τελευταία χρόνια και κάνει τους Ελβετούς να ανησυχούν; Οι πωλήσεις στη χαμηλή (μέχρι €1000) και τη μεσαία κατηγορία (€1000 – 5000) των ελβετικών ρολογιών παραμένουν στάσιμες, ίσως και ελάχιστα πτωτικές. Αυτό συμβαίνει γιατί σε πολλές ομάδες καταναλωτών το μηχανικό ρολόι θεωρείται πλέον παλιομοδίτικο. Τα καλά λεφτά όμως έρχονταν πάντα από την υψηλή κατηγορία, τα ρολόγια με τιμή πάνω από €5000, ίσως και πάνω από €10000. Πολλά από αυτά τα ρολόγια συνήθως προορίζονταν για “δώρα” σε περιπτώσεις διαφθοράς, ένα κομμάτι της αγοράς που φαίνεται να μειώνεται αισθητά, ειδικά στην Κίνα όπου υπάρχει και αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας από το 2014.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπάρχει και η σχετική άλωση της άλλοτε κραταιής haute horlogerie από τους απρόσωπους πολυεθνικούς ομίλους εταιρειών όπως οι RichemontLVMH και Swatch που κάνει το μέλλον των μικρότερων ωρολογοποιών ολοένα και πιο αβέβαιο στη χώρα του gruyère. Μάλλον ο Tim Cook εξέτασε όλα τα παραπάνω δεδομένα και αποφάσισε να λανσάρει το Apple Watch Series 3 τον περασμένο Σεπτέμβριο ώστε να είναι πανέτοιμος για τις γιορτές που πλησίαζαν.

Το Apple Watch Series 3 είναι μία φορετή συσκευή που αναγράφει την ώρα (βέβαια) και ταυτόχρονα είναι τεχνολογικά άψογη, ανθεκτική, φροντίζει για την υγεία μας, λειτουργεί σαν πολύ καλό τηλέφωνο, εκπέμπει πολυτέλεια και δεν είναι καθόλου passé να τη φοράς. Ο Tim δικαιώθηκε για την επιλογή του και για πρώτη φορά το 4ο τρίμηνο του 2017 όλοι οι Ελβετοί με τα χιλιάδες μοντέλα ρολογιών κατέβηκαν από το θρόνο που κρατούσαν για αιώνες για να παραχωρήσουν τη θέση τους σε ένα μόνο προϊόν: το Apple Watch Series 3. Ίσως κάνει λίγο schadenfreude, ίσως είναι νωρίς να πούμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια και το επόμενο τρίμηνο αλλά σίγουρα αυτή η αγορά δείχνει σαφείς τάσεις αλλαγής στο μέλλον.

Ευάγγελος Αργυρός
Ευάγγελος Αργυρός
Business mentor, start-up evaluator, υποστηρικτής της καινοτομίας και λάτρης των τεχνολογικών προϊόντων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ