Η υπόσχεση που έδωσαν οι άνθρωποι του Facebook πριν περίπου ένα χρόνο, να κάνουν τη λειτουργία Safety Check μόνιμα διαθέσιμη, φαίνεται ότι έχει μπει στην τελική φάση υλοποίησης. Το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης εγκαινιάζει ένα “κόμβο ανταπόκρισης σε περίπτωση καταστροφής” και τον εντάσσει στις μόνιμα διαθέσιμες εφαρμογές του.

Το Safety Check πρωτοεμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2014 για να βοηθήσει ανθρώπους που βρίσκονται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης (φυσικές καταστροφές, τρομοκρατικές επιθέσεις κλπ) να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, με τους οικείους τους και τις Αρχές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δηλώσουν στο Facebook «είμαι ασφαλής» – άρα και ζωντανός – μετά από κάποιο συμβάν.

Μέχρι τώρα, το Facebook ενεργοποιούσε το Safety Check όταν έβλεπε ότι πολλοί χρήστες του βρίσκονταν ταυτόχρονα σε συνθήκες κινδύνου, σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Έχουμε δει την εφαρμογή να λειτουργεί αποτελεσματικά και ουσιαστικά στους πρόσφατους σεισμούς της Ιταλίας και της Ελλάδας, τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, το Λονδίνο και τη Βαρκελώνη και σε πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις καταστροφών.

Ρισκάρουμε να μαντέψουμε ότι οι ειδικοί του Facebook βλέπουν ότι μάλλον υπάρχουν πολλοί και σοβαροί λόγοι που κάνουν την μόνιμη παρουσία του Safety Check αναγκαία από εδώ και πέρα. Προφανώς πιστεύουν ότι οι φυσικές καταστροφές, οι τρομοκρατικές επιθέσεις και άλλες μορφές βίαιων συγκρούσεων θα εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο άμεσο μέλλον, οπότε η έκτακτη εμφάνιση του Safety Check, με την παρούσα μορφή του, δεν θα μπορούσε να καλύψει τις αντίστοιχες ανάγκες υποστήριξης ανθρώπων σε δύσκολες συνθήκες.

Σύμφωνα με πηγές του Facebook, η νέα λειτουργία θα είναι διαθέσιμη σε όλο τον πλανήτη μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΑ