21 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Microsoft: Βελτίωση του Office με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι φέρνει νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, με την ονομασία Copilot, στην σουίτα εφαρμογών γραφείου Microsoft 365

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Kαινούργιες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης ανακοίνωσε πως φέρνει η Microsoft, με την ονομασία Copilot, στην σουίτα εφαρμογών γραφείου Microsoft 365 (πρώην Office 365) που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δημοφιλείς εφαρμογές όπως τα Word, PowerPoint και Excel.

Η τεχνολογία Copilot βασίζεται σε έναν τύπο λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης το οποίο είναι γνωστό ως LLM (Large Language Model) και που έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια σε τέτοιο βαθμό, έτσι ώστε να κατανοεί και να ανταποκρίνεται σε κείμενο.

Ο CEO της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, δήλωσε πως «Οι σημερινές ανακοινώσεις σηματοδοτούν το επόμενο σημαντικό βήμα στην εξέλιξη του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τους υπολογιστές, το οποίο θα αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο που εργαζόμαστε και θα ξεκλειδώσει ένα νέο κύμα αύξησης της παραγωγικότητας». «Με το νέο μας Copilot, δίνουμε στους ανθρώπους περισσότερη ανταπόκριση και κάνουμε την τεχνολογία πιο προσιτή μέσω της πιο καθολικής διεπαφής – της φυσικής γλώσσας».

Ισχυρότερες λειτουργίες

Σύμφωνα με τον αμερικανικό κολοσσό του λογισμικού, οι λειτουργίες του Copilot θα είναι πιο ισχυρές από το να είναι απλώς «το ChatGPT της OpenAI ενσωματωμένο στο Microsoft 365». Χαρακτηριστικό είναι ότι η λειτουργία Copilot θα δίνει στους χρήστες του Word ένα «πρώτο προσχέδιο για επεξεργασία —εξοικονομώντας ώρες στη συγγραφή, την αναζήτηση πηγών και τον χρόνο επεξεργασίας».

Πάντως, η εταιρεία διευκρίνισε ότι «μερικές φορές το Copilot θα έχει δίκιο, άλλες φορές θα κάνει… χρήσιμα λάθη», αναγνωρίζοντας ότι η τρέχουσα τεχνολογία LLM μπορεί να παράγει ανακριβείς απαντήσεις.

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής παρουσίασης στελέχη της Microsoft επέδειξαν ορισμένες από τις δυνατότητες του νέου εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης. Έτσι, τα μέλη μιας οικογένειας ή μιας ομάδας θα μπορούν να δημιουργήσουν πιο εύκολα ολοκληρωμένα πλάνα ή διαφάνειες PowerPoint που χρησιμοποιούν εικόνες που έχουν συλλεχθεί από τον λογαριασμό αποθήκευσης Microsoft OneDrive ενός χρήστη. Αντίστοιχα, σε επίπεδο επιχειρήσεων, οι προϊστάμενοι θα μπορούν πιο εύκολα να δημιουργούν email και να στέλνουν επιχειρηματικές προτάσεις χρησιμοποιώντας τα νέα εργαλεία.

Ο Τζάρεντ Σπατάρο, εταιρικός αντιπρόεδρος της Microsoft για εφαρμογές εργασίας και επιχειρήσεων, ανέφερε ότι το Copilot είναι σε θέση να σαρώνει και να ενεργεί με βάση όλα τα δεδομένα από το Microsoft Graph, το οποίο αποθηκεύει περιεχόμενο όπως email, συσκέψεις αρχείων, συνομιλίες και σημειώσεις ημερολογίου. Αυτά τα δεδομένα του Microsoft Graph βοηθούν το υποκείμενο LLM του Copilot να δημιουργεί πιο συγκεκριμένες και βελτιωμένες απαντήσεις προσαρμοσμένες στο κάθε άτομο.

Άγνωστο πότε θα έρθει το εμπορικό λανσάρισμα

Παρόλα αυτά υπήρξε μια ασάφεια ως προς τον χρόνο που η νέα τεχνολογία θα ενσωματωθεί στις εφαρμογές αλλά και ποια θα είναι η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί. «Στους επόμενους μήνες, θα φέρουμε το Copilot σε όλες τις εφαρμογές παραγωγικότητάς μας — Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams, Viva, Power Platform και πολλά άλλα», ήταν η μόνη αναφορά των στελεχών της Microsoft.

Σύμφωνα με την εταιρεία το Copilot δοκιμάζεται «με μια μικρή ομάδα πελατών για την λήψη σχολίων και την βελτίωση των μοντέλων ανάπτυξης καθώς κλιμακώνεται η ενσωμάτωση», χωρίς και πάλι να αποκαλύπτεται το όνομα των πελατών που δοκιμάζουν το λογισμικό.

Οι επενδύσεις της Microsoft στην AI

Σημειώνεται ότι ήδη από τον Ιανουάριο η Microsoft έχει επιβεβαιώσει ότι θα επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, χωρίς να αποκαλύπτει το ακριβές ποσό. Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία προχώρησε στα αποκαλυπτήρια μιας νέας έκδοσης της μηχανής αναζήτησης Bing στην οποία έχει ενσωματωθεί ένα chatbot που τροφοδοτείται από την τεχνολογία μηχανικής γλώσσας GPT-4 της OpenAI.

Στις αρχές της εβδομάδας η OpenAI αποκάλυψε την έκδοση του λογισμικού GPT-4 που μπορεί να παράγει πιο δημιουργικές και ακριβείς απαντήσεις κειμένου, παρουσιάζοντας την τεχνολογία ως σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον προκάτοχό του, το GPT-3.

 

NewsDesk
NewsDesk
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky

ΠΡΟΣΦΑΤΑ