Η Microsoft Corp αναμένεται να εξασφαλίσει την αντιμονοπωλιακή έγκριση της ΕΕ για την εξαγορά της Activision, αξίας 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την προσφορά της για συμφωνίες αδειοδότησης σε ανταγωνιστές.
Η Microsoft ανακοίνωσε την προσφορά της Activision τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, τη μεγαλύτερη που έγινε μέχρι τώρα, για να αντιμετωπίσει τους ηγέτες Tencent και Sony, στην ακμάζουσα αγορά βιντεοπαιχνιδιών και να εμπλακεί στο metaverse, που είναι εικονικοί διαδικτυακοί κόσμοι όπου οι άνθρωποι μπορούν να εργαστούν, να παίξουν και να κοινωνικοποιηθούν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει προγραμματιστεί να αποφασίσει για τη συμφωνία έως τις 25 Απριλίου, δεν αναμένεται να απαιτήσει από τη Microsoft να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία για να κερδίσει την έγκρισή της, ανέφεραν οι πολίτες.
Εκτός από τις συμφωνίες αδειοδότησης για ανταγωνιστές, η Microsoft μπορεί επίσης να χρειαστεί να προσφέρει και άλλα συμπεριφορικά μέτρα για να κατευνάσει τις ανησυχίες άλλων μερών εκτός της Sony. Τέτοια διορθωτικά μέτρα αναφέρονται συνήθως στη μελλοντική συμπεριφορά της συγχωνευμένης εταιρείας.
Οι μετοχές της Activision, που σημείωσαν άλμα 1,8% στις προκαταρκτικές συναλλαγές μετά τη δημοσίευση της είδησης, σημείωσαν άνοδο 2,6% στις καθυστερήσεις.
Ο Πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι ο όμιλος λογισμικού των ΗΠΑ ήταν έτοιμος να προσφέρει σε ανταγωνιστές συμφωνίες αδειοδότησης για την αντιμετώπιση αντιμονοπωλιακών ανησυχιών, αλλά δεν θα πουλούσε το επικερδές franchise της Activision “Call of Duty”.
Ο Smith δήλωσε ότι δεν ήταν εφικτό ή ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι ένα παιχνίδι ή ένα κομμάτι της Activision μπορεί να διαχωριστεί από τα υπόλοιπα.
Η αρχή επιβολής του ανταγωνισμού της ΕΕ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η Microsoft δήλωσε ότι «δεσμεύτηκε να προσφέρει αποτελεσματικές και εύκολα εφαρμόσιμες λύσεις που αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
«Η δέσμευσή μας να παρέχουμε μακροπρόθεσμη 100% ίση πρόσβαση στο Call of Duty στη Sony, στο Steam, στη NVIDIA και σε άλλους, διατηρεί τα οφέλη της συμφωνίας για τους gamers και τους προγραμματιστές και αυξάνει τον ανταγωνισμό στην αγορά», δήλωσε εκπρόσωπος της Microsoft.
Τον περασμένο μήνα, η Microsoft ανακοίνωσε ότι υπέγραψε 10ετείς συμφωνίες αδειοδότησης με τη Nintendo και τη Nvidia που θα φέρουν το Call of Duty στις πλατφόρμες παιχνιδιών τους, με τις συμφωνίες να εξαρτώνται από το πράσινο φως για τη συμφωνία Activision.
Η συμφωνία αντιμετωπίζει ρυθμιστικά προβλήματα στη Βρετανία, όπου η βρετανική υπηρεσία ανταγωνισμού πρότεινε στη Microsoft να εκχωρήσει το Call of Duty για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της, ενώ η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) ζήτησε από έναν δικαστή να μπλοκάρει τη συμφωνία.