Ένας από τους πιο γνωστούς υποστηρικτές του δικαιώματος της ευθανασίας στους ανθρώπους είναι ο Αυστραλός γιατρός και ακτιβιστής Philip Nitschke. Το τελευταίο “κατόρθωμα” του λέγεται Sarco (μάλλον προέρχεται από την ελληνική λέξη σαρκοφάγος) και ο ίδιος εξηγεί ότι είναι ένα μηχάνημα αυτοκτονίας. Ο Nitschke, ο οποίος εκτός των άλλων είναι και ο ιδρυτής της διεθνούς ΜΚΟ για το δικαίωμα στην ευθανασία Exit International, υποστηρίζει ότι το Sarco θα αλλάξει τον τρόπο που πεθαίνουμε αφού θα μας επιτρέπει να το κάνουμε όποτε θέλουμε και μάλιστα με στυλ.

Ο Dr. Philip Nitschke παρουσιάζει το μηχάνημα αυτοκτονίας Sarco

Το Sarco σχεδιάστηκε από τον Ολλανδό βιομηχανικό σχεδιαστή Alexander Bannink, είναι μία επικλινής και αεροστεγής κάψουλα που στηρίζεται σε επιδαπέδια βάση και έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από τρισδιάστατο εκτυπωτή. Μέσα στην κάψουλα έχει τοποθετηθεί δοχείο αζώτου σε υγρή μορφή. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Nitschke, ο άνθρωπος που βρίσκεται μέσα στο Sarco και επιθυμεί να βάλει τέλος στη ζωή του, πατάει ένα κουμπί και απελευθερώνει το άζωτο μέσα στην κάψουλα. Στην αρχή αισθάνεται ελαφρά ζαλάδα και στη συνέχεια υπάρχει σταδιακή απώλεια συνείδησης μέχρι τη στιγμή που έρχεται ο θάνατος. Στην επίσημη παρουσίαση του Sarco στην Διεθνή Έκθεση Κηδειών του Amsterdam το περασμένο σαββατοκύριακο, ο Nitschke υποστήριξε ότι η “εθελοντική ευθανασία” και η “λογική αυτοκτονία” είναι θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που πρέπει να γίνουν σεβαστά από τη νομοθεσία κάθε χώρας.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ