Μία νέα ευπάθεια της έκδοσης του Skype για το Android μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια έκθεση των προσωπικών μας δεδομένων. Όπως μπορούμε να δούμε στο κάτωθι video, δεν πρόκειται για κάποιο πολύπλοκο hack, αλλά για ένα σοβαρό πρόβλημα που δίνει πρόσβαση στις επαφές μας, στα μηνύματά μας, στις φωτογραφίες μας, ακόμα και στον περιηγητή ιστού που χρησιμοποιούμε σε οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στην κλειδωμένη συσκευή μας. Αρκεί μία εισερχόμενη Skype κλήση ενώ βρισκόμαστε στην οθόνη κλειδώματος.

Παράδειγμα: έχετε αφήσει τη συσκευή σας στο τραπεζάκι της καφετέριας. Όποιος γνωρίζει το skype account σας, κάνει μία κλήση προς εσάς και μετά μπορεί να έχει πρόσβαση σε πολλά δεδομένα της συσκευής σας, χωρίς να χρειαστεί να ξεκλειδώσει την οθόνη. Αν όλο αυτό σας φαίνεται light, να αναφέρουμε πως μπορεί επίσης να στείλει και μηνύματα, εξ ονόματός σας φυσικά.

Το πρόβλημα παρουσιάζεται μόνο στην έκδοση του Skype για το Android. Ο 19χρονος ερευνητής ασφαλείας από το Κόσοβο, Florian Kunushevci, ανέφερε την Πέμπτη στο The Register πως είχε ενημερώσει άμεσα τη Microsoft όταν είχε ανακαλύψει την ευπάθεια. Η εταιρεία στις 23 του Δεκέμβρη διέθεσε νέα έκδοση του Skype με την οποία επιλύεται το πρόβλημα.

Αν έχετε Android συσκευή, σας προτείνουμε να εφαρμόσετε άμεσα την πιο πρόσφατη ενημέρωση της εφαρμογής.

 

ΣΧΟΛΙΑ