35.3 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Metaverse: μπορούν οι VR influencers να το κρατήσουν ζωντανό;

Οι εταιρείες πιστεύουν ότι τα metaverses θα μπορούσαν μια μέρα να αντικαταστήσουν το να πηγαίνουμε στο γραφείο και να γίνουν ο κύριος τρόπος με τον οποίο κοινωνικοποιούμαστε στο διαδίκτυο.

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 5 λεπτά

Είναι νεκρό το metaverse; Μερικοί άνθρωποι το πιστεύουν, αλλά άλλοι εξακολουθούν να είναι πεπεισμένοι ότι οι εικονικοί κόσμοι είναι το μέλλον.

Το 2021, το metaverse έγινε το trend της τεχνολογίας στα χείλη όλων και οι μεγάλες εταιρείες, ειδικά το Facebook, έριξαν χρήματα σε αυτό.

Όμως, παρά τις φανταχτερές επιδείξεις, το όνειρο της εικονικής πραγματικότητας (VR) δεν έχει απογειωθεί όπως θα ήλπιζαν ορισμένοι.

Και με τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT να υπάρχουν συνεχώς στις ειδήσεις, μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το metaverse είχε ήδη τη στιγμή του.

Αλλά δεν συμφωνούν όλοι και όλο και περισσότεροι influencers προσπαθούν να δημιουργήσουν μια θέση στον εικονικό κόσμο.

Τι είναι το metaverse;

Υπάρχει διαφωνία ως προς τον ακριβή ορισμό του όρου metaverse, γεγονός που μπορεί να τον κάνει μπερδεμένο.

Αλλά τις περισσότερες φορές αναφέρεται σε κάποιο είδος εικονικού κόσμου όπου ο χρήστης αντιπροσωπεύεται από ένα avatar – μια ηλεκτρονική έκδοση του εαυτού του.

Μέσα σε αυτά, οι άνθρωποι μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους για να κοινωνικοποιηθούν και να παίξουν παιχνίδια.

Ο δημοσιογράφος τεχνολογίας Jay Peters, από τον ιστότοπο The Verge, λέει ότι «ορισμένα metaverses περιλαμβάνουν στοιχεία όπου μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας περιεχόμενο και να φτιάξετε τους δικούς σας κόσμους».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι δημοφιλή παιχνίδια όπως το Minecraft, το Roblox και το Fortnite είναι παραδείγματα metaverses.

Ωστόσο, για να λάβουν μέρος οι χρήστες στην εμπειρία του metaverse πρέπει να φορούν ακουστικά VR.

Και αντί να είναι μια αρένα για αγώνες θανάτου, το όραμα που βλέπουν είναι κάτι περισσότερο σαν μια ψηφιακή έκδοση του πραγματικού κόσμου.

Οι εταιρείες πιστεύουν ότι τα metaverses θα μπορούσαν μια μέρα να αντικαταστήσουν το να πηγαίνουμε στο γραφείο και να γίνουν ο κύριος τρόπος με τον οποίο κοινωνικοποιούμαστε στο διαδίκτυο.

«Μια μαγική εμπειρία»

Σύμφωνα με την TigressX, η οποία δημιουργεί περιεχόμενο gaming για περισσότερα από 15 χρόνια, μια από τις αγαπημένες της metaverse δραστηριότητες είναι η παρακολούθηση ταινιών με φίλους.

«Σχεδόν νιώθεις σαν να κάνεις παρέα σωματικά», αναφέρει.

Και έχει δει ακόμη και όρκους να ανταλλάσσονται.

«Παρευρέθηκα μια φορά στον γάμο ενός φίλου που ζει στην Αμερική μέσω VR. Ήταν σίγουρα ενδιαφέρον. Αλλά πραγματικά διασκεδαστικό. »

Ο Influencer Techman Ju δημιουργεί περιεχόμενο βίντεο, παίζει παιχνίδια VR και μοιράζεται σχόλια στο YouTube και στο TikTok.

Πρώτα εμβάθυνε στο metaverse «να πάτε σε μέρη που δεν μπορείτε να πάτε στον πραγματικό κόσμο – διαφορετικούς κόσμους, σύμπαντα, γαλαξίες και διαστάσεις».

«Η πρώτη φορά που βάζεις [ένα ακουστικό] είναι στην πραγματικότητα μια μαγική εμπειρία», λέει ο Techman Ju.

Ο Thrill, ένας άλλος influencer που δημοσιεύει κριτικές για υπολογιστές και σχολιασμούς του κλάδου, δήλωσε ότι τον έλκυσαν οι ανθρώπινες συνδέσεις που μπορεί να δημιουργήσει το VR.

«Είναι πραγματικά κάτι το ξεχωριστό γιατί είναι μια σύνδεση υψηλότερου επιπέδου από το να έρχεσαι σε επαφή με κάποιον μέσω μηνύματος ή ενός παιχνιδιού», λέει.

«Οι άνθρωποι μπορούν να συνδεθούν με διαφορετικούς ή καλύτερους τρόπους από ό,τι θα μπορούσαν διαφορετικά».

Αν και οι εικονικοί κόσμοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απόδραση, το Thrill τους βλέπει ως έναν τρόπο για βελτίωση της καθημερινότητας των χρηστών και παρουσίασης του εαυτού τους ακριβώς όπως τον θέλουν.

«Κάνει πράγματα που δεν μπορείτε να κάνετε στην πραγματικότητα. Είναι ένας ενισχυτής πραγματικότητας, όχι ένα εργαλείο διαφυγής».

Κάντε είσοδο στο metaverse

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι influencers όπως οι Techman Ju, TigressX και Thrill θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για την ενίσχυση του προφίλ του metaverse.

Ο σκηνοθέτης ταινιών εικονικής πραγματικότητας, Alex Ruhl – επικεφαλής τεχνολογιών metaverse στην PwC – λέει ότι «είναι πιο καθηλωτική, οικεία και διαδραστική από την απλή ανάρτηση βίντεο ή την ζωντανή ροή».

Αναφέρει ότι οι καθιερωμένοι influencers χρησιμοποιούν ήδη το metaverse ως έναν νέο τρόπο για να προσελκύσουν τους υπάρχοντες οπαδούς τους.

«Πιστεύω ότι θα δούμε όλο και περισσότερους metaverse influencers να εμφανίζονται, οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταδώσουν αυτή την επιρροή και σε άλλα κανάλια», δηλώνει ο Alex.

Ο δημοσιογράφος τεχνολογίας Jay πιστεύει ότι η τεχνολογία VR θα πρέπει να γίνει πιο δημοφιλής – και οι εταιρείες πρέπει να πείσουν τους χρήστες να στραφούν προς τα εκεί.

«Αν οι άνθρωποι δημιουργήσουν τους δικούς τους metaverse χώρους, τους εικονικούς κόσμους και τις δικές τους κοινότητες, αυτό θα κάνει τους ανθρώπους να εμφανίζονται», λέει.

Ελπίδες παιχνιδιού

Ένα πράγμα που θα μπορούσε να συμπαρασύρει τους ανθρώπους είναι τα βιντεοπαιχνίδια.

Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς VR τίτλους είναι τα παιχνίδια και η Sony που κατασκευάζει το Playstation κυκλοφόρησε πρόσφατα το νεότερο ακουστικό της.

Ο δημοσιογράφος Jay πιστεύει ότι οι gamers είναι ένα φυσικό κοινό για το metaverse επειδή έχουν «συμμετέχει σε εικονικούς κόσμους για δεκαετίες».

«Είναι εξοικειωμένοι με το πώς να αλληλεπιδρούν στο διαδίκτυο και να δημιουργούν κοινότητες με άτομα που γνωρίζουν μόνο στο διαδίκτυο ή ως avatar».

Ο Techman Ju πιστεύει ότι το gaming πρέπει να είναι η «νούμερο ένα προτεραιότητα», καθώς θα «ξεκινήσει να προσελκύει περισσότερους ανθρώπους σε ακουστικά VR».

Όμως, αυτή τη στιγμή, το κόστος εισόδου είναι ένα από τα κύρια εμπόδια για την είσοδο στο VR metaverse.

Σύμφωνα με την TigressX «οι τιμές του εξοπλισμού είναι το κύριο μέλημά μας, αλλά έχουμε αρχίσει να βλέπουμε ακουστικά χαμηλότερου κόστους να βγαίνουν.»

Οι Techman Ju και Thrill πιστεύουν ότι το περιεχόμενο VR θα γίνει πιο δημοφιλές από τη στιγμή που τα εξαρτήματα γίνουν πιο προσιτά.

Επίσης μια έκθεση από το Pew Research Centre, στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέει ότι το metaverse θα μπορούσε να έχει έως και μισό δισεκατομμύριο χρήστες μέχρι το 2040.

Είναι πολύ μακριά, αλλά ο Thrill λέει ότι είναι μια συναρπαστική στιγμή τώρα, καθώς «μπορείς να είσαι όποιος τύπος influencer μπορείς να φανταστείς».

«Αυτό ανοίγει μια εντελώς νέα σφαίρα πραγμάτων που μπορείτε να κάνετε».

NewsDesk
NewsDesk
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky

ΠΡΟΣΦΑΤΑ