Τρεις γίγαντες της τεχνολογίας, η Meta, η Microsoft και η Amazon, καθώς και η ολλανδική εταιρία ανάπτυξης τεχνολογιών εντοπισμού θέσης TomTom ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια άλλη επιλογή στην αγορά των διαδικτυακών χαρτών που μέχρι σήμερα πρακτικά κυριαρχείται από τις Apple και Google.
Συγκεκριμένα, μαζί, ξεκίνησαν ένα νέο ανοικτού κώδικα project χαρτογράφησης, το Overture Maps Foundation.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει σκοπό να προσφέρει στους προγραμματιστές τα εργαλεία και τα δεδομένα που απαιτούνται για τη δημιουργία προϊόντων χαρτογράφησης και πλοήγησης που είναι ανεξάρτητα από τις πλατφόρμες των τεχνολογικών κολοσσών.
Το Overture Maps Foundation ιδρύθηκε την περασμένη χρονιά, αλλά τώρα μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο του ανοικτό σύνολο δεδομένων, το οποίο περιέχει πληθώρα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 59 εκατομμυρίων σημείων ενδιαφέροντος, λεπτομέρειες σχετικά με κτίρια, δίκτυα μεταφορών και διοικητικά όρια.
Τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους προγραμματιστές για να δημιουργήσουν τις δικές τους παγκόσμιες υπηρεσίες χαρτογράφησης και πλοήγησης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν άμεσα τους χάρτες της Google και της Apple.
Η Meta και η Microsoft συνέλεξαν και δώρησαν τα δεδομένα στην Overture, σύμφωνα με τον Marc Prioleau, εκτελεστικό διευθυντή του OMF. Τα δεδομένα για μέρη είναι συχνά δύσκολο να συλλεχθούν και να αδειοδοτηθούν, και η δημιουργία δεδομένων χαρτών απαιτεί πολύ χρόνο και προσωπικό για τη συλλογή και τον καθαρισμό τους, δήλωσε στο CNBC.
Η Overture έχει στόχο να δημιουργήσει μια βασική γραμμή για τα δεδομένα χαρτών, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν τους δικούς τους χάρτες.
Η Overture προσφέρει μόνο τα υποκείμενα δεδομένα χάρτη, αφήνοντας τις εταιρείες να δημιουργήσουν το δικό τους λογισμικό πάνω από αυτό.
Η κίνηση αυτή από τους τεχνολογικούς κολοσσούς, αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη σημαντική πρόκληση για την κυριαρχία των χαρτών της Google και της Apple εδώ και χρόνια, καθώς είναι μια ουσιαστική, πιο προσιτή και αποδοτική εναλλακτική λύση.
Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής οι προγραμματιστές πρέπει να πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση στο API του Google Maps, ενώ η Apple χρεώνει επίσης τέλη για όσους δε δημιουργούν native εφαρμογές.