Αν και κάποτε η ενσωμάτωση ενός προσαρμογέα δικτύου κινητών δεδομένων στα laptops ήταν κάτι το πολύπλοκο και σίγουρα δαπανηρό για τους κατασκευαστές, πλέον, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η τεχνολογία και οι εφαρμογές της έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά και πλέον, όλο και περισσότεροι κατασκευαστές ετοιμάζονται να μας παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις που κάνουν χρήση της τεχνολογίας eSim.

Με την τεχνολογία eSim, οι λειτουργίες μίας τυπικής κάρτας SIM ενσωματώνονται στα chipsets της συσκευής και παρέχουν πρόσβαση σε δίκτυα LTE. Έτσι, οι χρήστες δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν κάρτες SIM κάθε φορά που θα αλλάζουν πάροχο, αλλά θα αρκεί ένας απλός νέος προγραμματισμός τους.

Πιο απλά, σήμερα, άνετα θα μπορούσαν να καταργηθούν οι κάρτες SIM, αλλά οι πάροχοι εναντιώνονται σθεναρά σε αυτό το ενδεχόμενο, επιδιώκοντας την είσοδο των καταναλωτών στα καταστήματά τους.

Η Intel, προέβη σε ανακοινώσεις για την υιοθέτηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας και πλέον όλα τα chipsets ασύρματης δικτύωσης που ετοιμάζει (για παράδειγμα, το τσιπάκι του Wi-Fi ενός laptop), θα είναι συμβατά με την τεχνολογία eSim.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε πως και στην Ελλάδα παρέχονται αντίστοιχες υπηρεσίες από παρόχους, σύμφωνα τουλάχιστον με τη σχετική ενημερωτική σελίδα της Apple

Η Microsoft, ανακοίνωσε πως έξι μεγάλοι κατασκευαστές δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία στους φορητούς υπολογιστές τους. Πρόκειται για τους Asus, HP, Huawei, Lenovo, Vaio και Xiaomi.

Η εταιρεία από το Redmond θα συνεργαστεί με τις Intel και Qualcomm για τη δημιουργία των eSIM chipsets, με τους παρόχους κινητών δεδομένων ανά τον κόσμο για τα ζητήματα πρόσβασης των πελατών της και με τους κατασκευαστές που προαναφέραμε για τη δημιουργία των συμβατών φορητών υπολογιστών και τη διασφάλιση της σωστής ενσωμάτωσης της τεχνολογίας αυτής.

Δυο λόγια

Τα ζητήματα προς σχολιασμό, είναι δύο:

  • Το προβάδισμα της Microsoft έναντι της Apple στον συγκεκριμένο τομέα, κυρίως επειδή αποτελεί τη συνέχεια επιτυχών ενεργειών και συνεργειών της. Το μήνυμα είναι σαφές: η Microsoft εξακολουθεί να καινοτομεί, έστω και μέσω συνεργειών, ενώ η Apple καλείται να μας αποδείξει εντός του έτους πώς μπορεί ακόμα να το κάνει.
  • Η τεχνολογία eSIM, γενικότερα. Πραγματικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάζουμε συνέχεια κάρτες SIM στις συσκευές μας. Και από οικολογικής πλευράς, αλλά και από πρακτικής. Σκεφτείτε μόνο τα διαφορετικά μεγέθη των καρτών, τις περιπτώσεις που χρειάζονται «κόψιμο», τις αποστάσεις που θα πρέπει να διανύσουμε κλπ. Χωρίς να υπολογίζουμε περιπτώσεις όπως τη μη ύπαρξη ανοικτών καταστημάτων μια δεδομένη στιγμή που συνεπάγεται και τη μη πλήρη χρήση μιας συσκευής που μόλις αγοράσαμε.

Με την τεχνολογία eSIM, είτε ο κατασκευαστής επιλέξει να συμπεριλάβει μία κλασική, αλλά επαναπρογραμματιζόμενη κάρτα SΙΜ στο προϊόν του, είτε απλά την ενσωματώσει στα τσιπάκια ασύρματης δικτύωσης της συσκευής, κερδισμένος τελικά βγαίνει ο χρήστης. Νομίζω πως πλέον ήρθε η ώρα που κάθε laptop θα έχει άμεσα τη δυνατότητα χρήσης κινητών δικτύων δεδομένων, out of the box. Apple, ακούς;

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να διατηρούμε άχρηστες τεχνολογίες δεκαετιών, μόνο και μόνο για να μπαίνει κόσμος στα φυσικά καταστήματα των παρόχων…

ΣΧΟΛΙΑ
  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ
  • eSIM
Προηγούμενο άρθροΔείτε το νεότερο, 4K drone video του Apple Park
Επόμενο άρθροΑυτό είναι το πολυ-αναμενόμενο Essential Phone
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.