Μπορεί ο πόλεμος των λειτουργικών συστημάτων για τα έξυπνα τηλέφωνα σύμφωνα με τη Google να έχει τελειώσει, οι εταιρείες ερευνών όμως, όπως η IDC και η Kantar συνεχίζουν να δημοσιεύουν reports ανά τρίμηνο, προσπαθώντας να καταγράψουν τις διεθνείς τάσεις.

Η Kantar, έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της δικής της έρευνας για το τρίμηνο που έληξε τον Φεβρουάριο του ’17 και τα ευρήματά της έχουν ως εξής:

Στη συντριπτική πλειοψηφία των παραδοσιακών, μεγάλων αγορών, το iOS ενισχύεται σημαντικά, κυρίως λόγω της συγκεκριμένης περιόδου, όπου η διαθεσιμότητα των iPhone 7 και iPhone 7 Plus βελτιώθηκε αισθητά. Το iOS ενισχύθηκε σε Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, ΗΠΑ, Αυστραλία και στο σύνολο των μεγαλυτέρων Ευρωπαϊκών χωρών. Πτώση σημείωσε στην Ισπανία, στην Ιαπωνία και στην Κίνα.

Το Android σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο στην Κίνα και στην Ιαπωνία, ενώ στις ΗΠΑ είχε ένα αρκετά δύσκολο τρίμηνο. Στις υπόλοιπες χώρες κινήθηκε πέριξ των συνηθισμένων ποσοστών του.

Τα Windows Phone, όπως ήταν αναμενόμενο αργοσβήνουν, ακόμα και σε αγορές που παραδοσιακά εμφάνιζαν μεγάλα ποσοστά, όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας. Φαίνεται πως όσοι πριν δύο χρόνια προέβλεπαν πως η δεύτερη θέση είναι καπαρωμένη από τη Microsoft, μάλλον δεν είχαν εκτιμήσει σωστά τη δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς.

Δυο λόγια

Τα αποτελέσματα του report της Kantar είναι αναμενόμενα. Παραδοσιακά το iOS ανεβαίνει τις περιόδους κυκλοφορίας νέων συσκευών και στην πορεία ξεκινάει η πτώση του, έως την κυκλοφορία νέων. Σχετικά με τις αγορές της Κίνας και κυρίως της Ιαπωνίας, εκτιμάται πως η μεγάλη πτώση των ποσοστών του είναι σε μεγάλο βαθμό “διορθωτική”, καθώς έως τώρα εμφάνιζε ασυνήθιστα μεγάλα ποσοστά.

Το Android συνεχίζει την πορεία του, με μία δυναμική αντεπίθεση στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Κίνας, αν και, σε μεγάλο βαθμό το κόστος των συσκευών που εκτίναξαν το ποσοστό του είναι εξαιρετικά χαμηλό. Εξάλλου, εκεί βρίσκεται και η δυναμική του λειτουργικού συστήματος της Google: διατίθεται για ένα τεράστιο εύρος συσκευών, καλύπτοντας όλες τις κατηγορίες της αγοράς.

Για τα Windows Phone δεν έχουμε να πούμε πολλά, σίγουρα όμως η πορεία των ποσοστών του λειτουργικού συστήματος της Microsoft θυμίζει πλέον αρκετά, BlackBerry…

Τα μερίδια αγοράς των λειτουργικών συστημάτων τα παρακολουθούν λίγοι. Εμείς όμως στο tecky πιστεύουμε πως μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και θα αναρτούμε κάθε τρίμηνο τα reports των IDC και Kantar. Μείνετε συντονισμένοι.

ΣΧΟΛΙΑ
Προηγούμενο άρθροHuawei P10 Lite
Επόμενο άρθροΈτσι αξίζει το Netflix
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.