Η IDC εξέδωσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της σχετικά με τα μερίδια αγοράς των λειτουργικών συστημάτων για φορητές συσκευές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017. Ξεχωρίζουμε την εντυπωσιακά χαμηλή επίδοση των Windows Phone & Windows Mobile, όπου αθροιστικά, κατέκτησαν μόλις το 0,1% της αγοράς.

Μετά από το Symbian και το BlackBerry OS, ένα ακόμα λειτουργικό σύστημα εξολοθρεύεται από τους δύο δυνατότερους παίκτες της αγοράς, το Android και το iOS. Στους δύο τελικά, τρίτος δε χωρεί. Δυστυχώς.

Τα Windows Phone, απλά συνέχισαν την πτωτική πορεία τους, τάση, η οποία είχε διαμορφωθεί εδώ και χρόνια. Η IDC εκτιμά πως εντός του 2017 η πτώση θα αγγίξει το 80,9% και πως δεν θα διατεθούν πάνω από 1,1 εκατομμύρια συμβατές μονάδες. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως το λειτουργικό σύστημα της Microsoft αποτέλεσε την πιο «ελαφριά» επιλογή με την πιο smooth εμπειρία, σε συσκευές κόστους κάτω των 150€.

Το Android συνεχίζει την προέλασή του, αν και δεν πλησίασε τα ιστορικά υψηλά ποσοστά του. Με μερίδιο αγοράς 85%, αποτελεί τον αναμφισβήτητο leader, τουλάχιστον σε ποσοτική βάση. Η μέση τιμή πώλησης κατά το πρώτο τρίμηνο, διαμορφώθηκε στα 220 δολάρια. Οι προβλέψεις της IDC κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση της μέσης τιμής πώλησης κατά 22 δολάρια, έως το 2021.

Ως προς το iOS, εμφάνισε την κλασική, ετήσια πτώση του, αμέσως μετά το εορταστικό τρίμηνο, κατακτώντας μερίδιο αγοράς της τάξεως του 14,7%. Σε γενικές γραμμές, τα ποσοστά του iOS παραμένουν σταθερά κατά το τελευταίο έτος. Η IDC εκτιμά πως εντός του 2017 το iOS θα βελτιώσει το μερίδιό του κατά 3,8%.

ΣΧΟΛΙΑ