Μερίδια αγοράς λειτουργικών συστημάτων για smartphones (Kantar, Q2 ’18)

Η Huawei ανέβασε το μερίδιό της στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2,7% στο 13,7% μέσα σε ένα έτος.

662

Η Kantar Worldpanel ComTech δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της έρευνάς της με τα μερίδια αγοράς των λειτουργικών συστημάτων για smartphones. Η έρευνα αφορά το δεύτερο τρίμηνο του 2018, δηλαδή την περίοδο 1η Απριλίου έως 30 Ιουνίου.

Ευρώπη

Στις πέντε μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες το iOS κέρδισε 1,3% ενώ το Android παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα (-0,3%). Το «σβήσιμο» των Windows Phone, συνεχίζεται. Μεγάλη ήταν η άνοδος για το iOS σε Γαλλία (+4,2%) και Ισπανία (+3,8%), ενώ το Android σημείωσε έντονη άνοδο στην Ιταλία (+4,6%).

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε τις αξιοσημείωτες επιδόσεις της Huawei στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέσα σε ένα χρόνο η εταιρεία ανέβασε το μερίδιό της στη χώρα από το 2,7% στο 13,7% οδηγώντας το Android σε μικρή ανάκαμψη.

Κίνα

Στην Κίνα, ό,τι «έχασε» το iOS (-2,1%) το «κέρδισε» το Android (+2%).

ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το iOS κέρδισε 5,9% (συνολικό μερίδιο 38,7%) ενώ πτώση σημείωσε το Android (-4,5%). Τα Windows από το 1,3% έφτασαν σχεδόν στο μηδέν.

Οι ερευνητές της Kantar ανέφεραν πως το iOS βελτίωσε τη θέση του λόγω των πολλών επιλογών σε συσκευές iPhone, για διαφορετικά βαλάντια, γεγονός που σημάδεψε την αμερικανική αγορά την Άνοιξη που μας πέρασε.

Αυστραλία & Ιαπωνία

Στις δύο αυτές χώρες δεν είχαμε μεγάλες αλλαγές, εκτός από την πτώση κατά 1,7% του iOS στην Ιαπωνία, σε μία χώρα δηλαδή που διατηρεί υψηλό μερίδιο αγοράς (42,9%). Το αξιοσημείωτο είναι πως στην Ιαπωνία το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του iOS δεν το καρπώθηκε το Android (+0,8%), αλλά τα λοιπά λειτουργικά συστήματα (+1%).

Δυο λόγια

Έχουμε ξαναπεί πως τα λειτουργικά συστήματα για smartphones είναι – καλώς ή κακώς – παιχνίδι για δύο. Η Apple, μεγαλώνοντας το χαρτοφυλάκιό της και προσφέροντας σε καλύτερες τιμές τις παλαιότερες συσκευές της «αντιστέκεται» και διατηρεί σχετικά ψηλά τα ποσοστά της. Φαίνεται όμως εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να τα διατηρήσει και στα χρόνια που έρχονται. Η εκτίμησή μας για την «προσγείωση» του iOS σε ποσοστά πέριξ του 8-10% εξακολουθεί να ισχύει και οποιαδήποτε επιθετική πολιτική της Apple εκτιμάμε πως απλά θα καθυστερήσει την πτώση. Το μόνο που μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στα χρόνια που έρχονται είναι μία ενδεχόμενη μεγάλη βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Ως προς το Android, σε κάποιες αγορές – όπως της Ιταλίας – καρπώθηκε τις μειωμένες πωλήσεις των Windows Phone συσκευών, σε κάποιες άλλες όμως κατέγραψε απώλειες. Η εκτίμησή μας παραμένει σταθερή και για το Android, αναμένουμε δηλαδή σε βάθος χρόνου να σταθεροποιηθεί σε μερίδιο αγοράς κοντά στο 90-92%.

 

 

Μην ξεχνάτε επίσης να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ