Γνωρίζουμε πως το Apple Watch έχει ήδη σώσει ζωές. Επίσης, το Bloomberg είχε μεταδώσει το Δεκέμβρη πως η Apple θα κατασκευάσει ένα μοντέλο Apple Watch με ενσωματωμένο ηλεκτροκαρδιογράφο (EKG).

Δύο νέες έρευνες που δημοσιοποίησε η AliveCor – η κατασκευάστρια εταιρεία του KardiaBand EKG – δείχνουν πως το Apple Watch μαζί με το KardiaBand μπορούν να εντοπίσουν τουλάχιστον δύο σοβαρές καταστάσεις της υγείας μας.

Η πρώτη μελέτη που διεξήχθη σε συνεργασία με την κλινική του Cleveland, έδειξε πως το Kardiaband ήταν σε θέση να ανιχνεύσει περιστατικά κολπικής μαρμαρυγής σε ποσοστά 93-94%. Εάν μελετήσει τα δεδομένα γιατρός, το ποσοστό (sensitivity) αυξάνεται στο 99%.

Η δεύτερη μελέτη, η οποία έγινε σε συνεργασία με τη Mayo Clinic, έδειξε πως οι μετρήσεις του Apple Watch με αξεσουάρ ηλεκτροκαρδιογράφου σε συνδυασμό με αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης είναι αποτελεσματικές στην ανίχνευση υψηλών επιπέδων του καλίου, κατάσταση γνωστή ως υπερκαλιαιμία. Η υπερκαλιαιμία μπορεί ενδεχομένως να είναι ένα σημάδι μεγαλύτερων προβλημάτων όπως ο διαβήτης και η καρδιακή ανεπάρκεια. Το ποσοστό της «ευαισθησίας» μετρήθηκε μεταξύ 91% και 94%.

Αν και στις δοκιμές δεν χρησιμοποιήθηκε το αξεσουάρ KardiaBand της AliveCor, οι τεχνικές ανίχνευσης θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στο συγκεκριμένο αξεσουάρ.

Το KardiaBand δεν είναι ένα φθηνό αξεσουάρ, καθώς κοστίζει 200 δολάρια και απαιτείται ετήσια συνδρομή της τάξεως των 99 δολαρίων.

Εμείς, ελπίζουμε η Apple να έχει προχωρήσει τα πλάνα της για την κυκλοφορία ενός Apple Watch με ηλεκτροκαρδιογράφο, καθώς είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως κάτι τέτοιο θα έσωζε ζωές.

ΣΧΟΛΙΑ