Μπήκε σε λειτουργία και συνδέθηκε σήμερα επίσημα με το δίκτυο ηλεκτρισμού της Αυστραλίας η μεγαλύτερη μπαταρία ιόντων λιθίου που κατασκευάστηκε ποτέ. Κατασκευαστής της γιγάντιας μπαταρίας είναι η Tesla που αναμένεται με αυτή την επένδυση να δώσει τέλος στα χρόνια προβλήματα ηλεκτροδότησης περιοχών της Νότιας Αυστραλίας.

Η κατασκευή όλης της εγκατάστασης ολοκληρώθηκε σε λιγότερες από 100 ημέρες που είχε υποσχεθεί ο Elon Musk, CEO της Tesla. Η μπαταρία εγκαταστάθηκε σε ένα αιολικό πάρκο 200km βόρεια της Αδελαΐδας, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης 30.000 νοικοκυριών για μία ώρα και να υποκαταστήσει μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 100MW. Ο κύριος λόγος της κατασκευής της μεγα-μπαταρίας όμως είναι να λειτουργήσει σαν ένα τεράστιο UPS για το κρατίδιο της Νότιας Αυστραλίας το οποίο τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό που παράγεται σχεδόν 100% από ανανεώσιμες πηγές και υποφέρει από πολύ συχνές διακοπές ρεύματος.

Ο Elon Musk, CEO της Tesla

Η ιδέα για την κατασκευή της μεγα-μπαταρίας από την Tesla, ξεκίνησε το Μάρτιο του 2017 στο Twitter από τον Elon Musk, ο οποίος πιστεύει σε ένα κόσμο που θα δουλεύει με μπαταρίες και προσφέρθηκε να δώσει λύση μετά το περσινό μεγάλης έκτασης black-out που συνέβη στην περιοχή. Ο Musk – ούτε λίγο ούτε πολύ – στοιχημάτισε δημόσια ότι αν η εταιρεία του δεν κατάφερνε να ολοκληρώσει το έργο σε 100 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης θα το παρέδιδε δωρεάν στην κυβέρνηση της Αυστραλίας. Τελικά, όχι μόνο τα κατάφερε η Tesla αλλά ολοκλήρωσε πολύ συντομότερα αφού το έργο ξεκίνησε στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ