Ένα σφάλμα που αναφέρθηκε στο Open Radar αυτή την εβδομάδα αποκαλύπτει ένα τεράστιο κενό ασφαλείας στην τρέχουσα έκδοση του macOS High Sierra, το οποίο και επιτρέπει το ξεκλείδωμα κάποιων επί μέρους ρυθμίσεων του App Store, με οποιοδήποτε κωδικό.

Το δοκιμάσαμε και όντως αυτό το πρόβλημα υφίσταται.

Φωτό 2
Φωτό 3

Πλοηγηθήκαμε: Μηλαράκι > Προτιμήσεις Συστήματος > App Store. Όπως μπορείτε να δείτε στη φωτό 2, ένα σκέλος των ρυθμίσεων δεν είναι διαθέσιμο προς επεξεργασία. Απαιτείται να πατήσουμε το λουκετάκι και να εισάγουμε τον κωδικό μας (φωτό 3) προκειμένου να είναι ενεργές οι επιλογές αυτές.

Κάναμε τη διαδικασία, εισάγαμε λανθασμένο κωδικό και το λουκετάκι ξεκλειδώθηκε, δίνοντάς μας την ευκαιρία να αλλάξουμε τις επιλογές μας στο «κλειδωμένο» σκέλος των ρυθμίσεων του App Store.

Οι συντάκτες του 9to5Mac δοκίμασαν να κάνουν το ίδιο στην τέταρτη beta του macOS 10.13.3 που κυκλοφόρησε χθες, χωρίς επιτυχία, κάτι που σημαίνει πως η επόμενη έκδοση θα επιδιορθώνει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν υπάρχει ούτε στο macOS Sierra 10.12.6.

Πιο απλά, οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στον υπολογιστή μας μπορεί να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει τις αυτόματες ενημερώσεις του συστήματος, των εφαρμογών ή των ενημερώσεων ασφαλείας.

Είχε προηγηθεί ένα αντίστοιχα σοβαρό πρόβλημα στην έκδοση του macOS 10.13.1 το οποίο και είχε διορθώσει η Apple εντός 24 ωρών. Δεν γνωρίζουμε εάν η Apple θα εκδώσει συμπληρωματική έκδοση ασφαλείας για το macOS ή αν πρόκειται απλά να περιμένει έως την επίσημη κυκλοφορία της έκδοσης 10.13.3.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε μέχρι η Apple να δώσει τη λύση είναι να χρησιμοποιούμε τον Mac μας μόνο εμείς.

Σχόλιο

Όταν τα προβλήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια καταντούν ρουτίνα, κάτι πάει εντελώς λάθος. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν πρόκειται για κάτι «κρυμμένο», αλλά για ένα πρόβλημα που μπορούσε να βρεθεί και με το πιο υποτυπώδες beta testing.

Επιμένουμε πως η Apple θα πρέπει να αναθεωρήσει τον ετήσιο κύκλο αναβαθμίσεων που τηρεί, σε επίπεδο λογισμικού, αλλά και σε επίπεδο hardware. Είναι απαράδεκτο το macOS να «συμπεριφέρεται» σαν λειτουργικό σύστημα γραμμένο «στο πόδι». Έχει μια ιστορία πίσω του, μεγαλύτερη και τρανότερη από του iOS και επιτέλους η Apple πρέπει να του δείξει και πάλι το σεβασμό που του αρμόζει. Αυτό έχουμε να το ζήσουμε άλλωστε από το OS X Snow Leopard και μας έχει λείψει.

 

Φίλοι της Apple, επισκεφθείτε το Apple Corner @tecky. Στην παρέα μας θα ενημερώνεστε αποκλειστικά για τα Apple related θέματα και νέα, αλλά και θα έχετε την ευκαιρία να κουβεντιάσετε, συζητήσετε και σχολιάσετε μαζί με τους εκλεκτούς Apple Fans του Apple Corner @tecky όλα τα ζητήματα που άπτονται της Apple. Join us!

ΣΧΟΛΙΑ