30.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Ιούλ 2020
ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ (ΑΙ) ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ (IoT) Μεγάλη αναβάθμιση θα δεχθεί το Google Home

Μεγάλη αναβάθμιση θα δεχθεί το Google Home

Το πεδίο μάχης των οικοσυστημάτων έχει μεταφερθεί στο Internet of Things και η Google βάζει τα δυνατά της.

-

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου “Google I/O”, η Google, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε μία σημαντική επικείμενη αναβάθμιση για το έξυπνο ηχείο της, Google Home, το οποίο στην ουσία είναι και το αξεσουάρ που στηρίζει την “Internet of Things” προσέγγισή της.

Αν και το Internet of Things για την Ελλάδα παραμένει το “the next big thing”, στις προηγμένες τεχνολογικά χώρες αποτελεί απλά ένα γεγονός “του σήμερα”. Πρόκειται για την τεχνολογία διασύνδεσης και συνεργασίας των έξυπνων συσκευών μας, είτε αυτές αφορούν τη διασκέδασή μας ή την ασφάλεια του σπιτιού μας, είτε απλά την ψηφιακή καθημερινότητά μας.

Ας δούμε τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της αναβάθμισης αυτής:

Περισσότεροι συνεργάτες

Προκειμένου να “στηθεί” ένα έξυπνο σπίτι, χρειάζονται συμβατές συσκευές. Η Google, έδωσε έμφαση σε αυτό και έκλεισε συμφωνίες με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές έξυπνων συσκευών, οι οποίοι πλέον ξεπερνούν τους εβδομήντα. Οι κυριότεροι, είναι οι εξής:

 • Nest
 • Philips Hue
 • TP-Link
 • WeMo
 • Samsung SmartThings
 • IFTTT
 • Anova
 • August
 • D-Link
 • First Alert
 • Frigidaire
 • Honeywell
 • iDevices
 • iHome
 • iRobot
 • Leviton
 • LG
 • LIFX
 • Logitech
 • Lutron
 • OSRAM Lightify
 • Rachio
 • Ring
 • Stringify
 • Wink

Hands-free κλήσεις

Πλέον, το Google Home ηχείο αντιστοιχίζεται με τον αριθμό τηλεφώνου της συσκευής μας και μπορούμε να κάνουμε κλήσεις, απλά μιλώντας του. Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι η χρήση της αναγνώρισης φωνής από το αξεσουάρ, καθώς, αναλόγως από το ποιος (εγγεγραμμένος) χρήστης δίνει την εντολή, επιλέγεται και η ανάλογη λίστα επαφών.

Αν για παράδειγμα ένα παιδί δώσει την εντολή “call mom”, το Google Home θα καταλάβει από ποιον προέρχεται και θα καλέσει τη μητέρα του παιδιού. Αν την ίδια εντολή δώσει ο “πατέρας”, η κλήση θα γίνει προς τη μητέρα του πατέρα. Αν λειτουργεί σωστά, το χαρακτηριστικό αυτό είναι εξαιρετικό.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως κλήση μπορεί να γίνει και μέσω ιδιωτικού αριθμού της Google, αν ο χρήστης το επιθυμεί.

Ραντεβού στο ημερολόγιο και Υπενθυμίσεις

Πρόκειται για μία λειτουργία που κατά πολλούς έπρεπε να είναι παρούσα από την αρχή. Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως. Η Google σε επικείμενη αναβάθμιση θα προσθέσει τη λειτουργία των Υπενθυμίσεων, ενώ, η δυνατότητα προγραμματισμού συναντήσεων έχει ήδη ενεργοποιηθεί.

Συνεργασίες Ψυχαγωγίας

Έως τώρα το Google Home λειτουργούσε με τις υπηρεσίες YouTube (αλίμονο), Netflix και Spotify. Στο άμεσο μέλλον θα προστεθούν και άλλες, όπως το Deezer, το Soundcloud, και το HBO Now.

Οι επιλογές διασκέδασης είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που θα κρίνουν τα εγχειρήματα αυτά. Η Google, συνδυάζει επιτυχώς το set top box της, Chromecast, με το Google Home.

Υποστήριξη Bluetooth

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό θα προστεθεί στο Google Home. Οι χρήστες πλέον θα μπορούν να κάνουν streaming ήχου από οποιαδήποτε συμβατή με το πρωτόκολλο bluetooth συσκευή τους.

Πλέον, το έξυπνο αυτό ηχείο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με πηγή που θα επιλέξει ο χρήστης (όπως η βιβλιοθήκη της μουσικής του) και δεν θα περιορίζεται στις προεπιλεγμένες πηγές της συσκευής.

Οπτικές πληροφορίες μέσω Chromecast

Αν διαθέτετε το set top box της Google, Chromecast, πλέον θα λαμβάνετε απαντήσεις στα ερωτήματά σας και στην τηλεόρασή σας.

Αν για παράδειγμα ρωτήσετε το έξυπνο ηχείο για τον καιρό, η απάντηση θα δοθεί και μέσω της συνδεδεμένης με το Chromecast τηλεόρασης, με αναλυτικά στοιχεία.

Δυο λόγια

Αυτό είναι το νέο περιβάλλον στο οποίο θα δοθεί η μάχη των οικοσυστημάτων. Πρόκειται για τη μεγάλη μάχη, καθώς το Internet of Things δεν έχει περιορισμούς. Εφόσον τα προϊόντα που θα κατασκευάζονται θα είναι “έξυπνα”, κάτι που συμβαίνει σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό (σπίτια, αξεσουάρ, αυτοκίνητα κλπ), οι δυνατότητες εκμετάλλευσης του Internet of Things, αγγίζουν το άπειρο.

Προϊόντα όπως το Amazon Echo, το Google Home και το αναμενόμενο ηχείο Siri σε συνδυασμό με τη συνεχή βελτίωση των ψηφιακών βοηθών (Cortana, Siri, Google Assistant κλπ), οδηγούν τις εξελίξεις, έστω και σε αυτό το πρώιμο στάδιο.

Δυστυχώς, οι ψηφιακοί βοηθοί δεν υποστηρίζουν ακόμα την Ελληνική γλώσσα. Ακόμα και η Google που παραδοσιακά την στηρίζει, δεν σκοπεύει να προσθέσει τα Ελληνικά στο Google Assistant, ούτε έως το τέλος του έτους.

Όμως, το μόνο σίγουρο, είναι πως κάποια στιγμή και αυτό θα συμβεί. Το ποια υπηρεσία θα υποστηρίξει πρώτη τα Ελληνικά, είναι κάτι που μένει να φανεί.

 

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου» ( Business Email Compromise –...

Εκατοντάδες επιχειρήσεις αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το Facebook

Μερικοί από τους κολοσσούς του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών στηρίζουν τη διεθνή καμπάνια Stop Hate For Profit, διαμαρτυρόμενοι για τη ρητορική μίσους που...

Apple Silicon (ARM) ready Mac apps

Η Apple πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη μετάβαση των υπολογιστών Mac στην ARM τεχνολογία. Στους παλιούς αυτό ξυπνά μνήμες από την πρώτη έκδοση...

Η Apple παρουσίασε το macOS 11 Big Sur

Πριν από 20 περίπου χρόνια ο Steve Jobs είχε αναφέρει πως το επερχόμενο τότε OS Χ ήταν το λειτουργικό σύστημα των επόμενων 20 ετών....

Η Apple παρουσίασε το watchOS 7

Η Apple παρουσίασε το watchOS 7, τη νεότερη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για έξυπνα ρολόγια που θα κυκλοφορήσει περίπου κατά τα τέλη του...

Η Apple παρουσίασε το iPadOS 14

Εισαγωγή Η Apple σήμερα μας παρουσίασε το iOS 14, το watchOS 7, το tvOS 14, νέα χαρακτηριστικά στα AirPods, στο CarPlay, στο HomePod, την επερχόμενη...

Σχετικάάρθρα