30.2 C
Athens
Τετάρτη, 23 Σεπ 2020
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Με το πρότυπο JPEG XL θα αποθηκεύουμε τις διπλάσιες...

Με το πρότυπο JPEG XL θα αποθηκεύουμε τις διπλάσιες φωτογραφίες στα τηλέφωνά μας

Ωστόσο το νέο format έχει να αντιμετωπίσει τις ιδέες των Google, Neftlix, Apple κ.ά.

-

Το πρότυπο απωλεστικής συμπίεσης εικόνων JPEG κλείνει φέτος τα 25 του χρόνια. Ίσως το καλύτερο δώρο για τον εορτασμό των γενεθλίων αυτών να είναι η οριστικοποίηση του νέου προτύπου, JPEG XL, από το Joint Photographic Experts Group.

Ως μίνιμουμ χαρακτηριστικό – προαπαιτούμενο – για το νέο πρότυπο έχει τεθεί η μείωση του μεγέθους των αρχείων κατά 60%, με ταυτόχρονη διατήρηση της ίδιας ποιότητας. Μην ξεχνάτε πως τα πρότυπα αυτά έχουν απώλειες κατά τη συμπίεση των εικόνων. Ως “ίδια ποιότητα” εννοούμε το αποτέλεσμα που προκύπτει με το πρότυπο JPEG. Με το XL format η ποιότητα παραμένει ίδια και το μέγεθος μειώνεται κατά 60%. Δηλαδή, οι υπάρχουσες συσκευές μας θα χωράνε πάνω από τις διπλάσιες φωτογραφίες, στην ίδια ποιότητα με πριν.

Επιπροσθέτως, με την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται, το “ανέβασμα” των φωτογραφιών μας στην cloud υπηρεσία που χρησιμοποιούμε ή ο συγχρονισμός τους με κάποια online υπηρεσία θα απαιτεί λιγότερο από το μισό χρόνο από ότι πριν. Ακόμα και ένας απλός διαμοιρασμός μίας φωτογραφίας θα γίνεται πιο γρήγορα και με μικρότερη κατανάλωση δεδομένων.

Ο πόλεμος των formats

Βέβαια, η επικράτηση του JPEG XL δεν είναι σίγουρη. Μεγάλα ονόματα έχουν δημιουργήσει τις δικές τους συμμαχίες, δημιουργώντας και υποστηρίζοντας ανταγωνιστικά πρότυπα.

  • Το πρότυπο AVIF (AV1 Image Format) είναι υπό ανάπτυξη από τον οργανισμό Mozilla, τη Google, τη Netflix και άλλους.
  • Το format MIAF (Multi-Image Application Format) αποτελεί μία απλοποιημένη μορφή του προτύπου HEIF (High Efficiency Image Format), το οποίο και “σπρώχνουν” οι Apple και Microsoft.

Ο Dror Gill, Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας της Beamr, εταιρείας που πωλεί λογισμικό (πιο έντονης) συμπίεσης αρχείων εικόνων και video ανέφερε χαρακτηριστικά πως “οι ημέρες του προτύπου JPEG τελείωσαν.”

Αν και αρκετοί θα σκεφτούν πως ο (κάθε) Gill είναι λογικό να κάνει δηλώσεις που προωθούν τις υλοποιήσεις της δικής του εταιρείας, αξίζει να αναφέρουμε πως η Beamr έχει ήδη αναπτύξει λογισμικό συμπίεσης με εξαιρετική ποιότητα εικόνας / video και μικρότερο μέγεθος αρχείων σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους συμπίεσης. Ένα παράδειγμα της δουλειάς τους αποτελεί η υπηρεσία Netflix.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το πρότυπο JPEG θα “χαθεί”. Οι κάμερες, οι περιηγητές ιστού, τα τηλέφωνα, τα λογισμικά επεξεργασίας εικόνας και οι υπόλοιπες συσκευές που χρησιμοποιούμε επί τόσα χρόνια και είναι συμβατές, θα εξακολουθήσουν να είναι και αύριο. Όμως, μέσω της υποστήριξης του προτύπου JPEG ο χώρος της φωτογραφίας θα μπορούσε να επωφεληθεί όχι μόνο από μικρότερα μεγέθη αρχείων, αλλά και από την υποστήριξη νέων λειτουργιών όπως οι live photos, τα εφέ επεξεργασίας τριών διαστάσεων κ.ά.

Υποστήριξη

Η επιτυχία ενός προϊόντος σήμερα εξαρτάται περισσότερο από το βαθμό της υποστήριξης που λαμβάνει παρά από την “ατόφια” αξία του.

Η διαδικασία της συμπίεσης και αποσυμπίεσης απαιτεί επεξεργαστική ισχύ. Το Joint Photographic Experts Group θα πρέπει να κλείσει συμφωνίες με κατασκευαστές Κεντρικών Μονάδων Επεξεργασίας (CPUs) όπως οι ARM, Intel, Qualcomm και Apple προκειμένου να υπάρξει πλήρης υποστήριξη του προτύπου σε επίπεδο hardware endoding / decoding.

Προς το παρόν, το γκρουπ έχει απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να καταθέσουν τις ιδέες και προτάσεις τους έως την 1η του Σεπτέμβρη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η συμπίεση κατά 60% είναι μόνο η αρχή

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

SourceC Net

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Προστίθεται νέα πλατφόρμα για τα μέτρα τοπικής εμβέλειας στο covid19.gov.gr

Κατά τη διάρκεια της σημερινής προγραμματισμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την προσθήκη στο...

Έξυπνα γυαλιά: Facebook και Ray-Ban ενώνουν τις δυνάμεις τους

Άλλοι δύο κολοσσοί ανακοίνωσαν την ένταξή τους στη βιομηχανία των έξυπνων γυαλιών. Το βράδυ της Τετάρτης στο Facebook Connect, το ετήσιο συνέδριο του Facebook,...

Time Flies.

Το ετήσιο φθινοπωρινό ραντεβού της Apple με τους πιστούς καταναλωτές της, αυτό που περιμένουν κάθε χρόνο με αγωνία όλοι όσοι αυτοπροσδιορίζονται σαν μέλη της...

Ηλεκτρική κάψουλα διαλογισμού για ανώτερα επίπεδα συνειδητότητας

Μπορεί τα τεχνολογικά επιτεύγματα να έχουν διευκολύνει απίστευτα την καθημερινότητα και τη ζωή του ανθρώπινου είδους αλλά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά νεο-χίπι και...

Το TikTok παραδέχεται ότι λογοκρίνει ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο

Στα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αποκαλύπτεται - μεταξύ άλλων - ότι το κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok...

Lucid, ο εξολοθρευτής της Tesla

Ιδρύθηκε το 2007 με το όνομα Atieva και σκοπό να σχεδιάζει και να παράγει μπαταρίες και συστήματα μετάδοσης κίνησης για κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το...

Σχετικάάρθρα