Όλα δείχνουν πως από την ανάλυση του firmware του HomePod θα προκύψουν πολύ ζουμερές ειδήσεις ως προς το επετειακό iPhone. Σύμφωνα λοιπόν με νέα δεδομένα που προέκυψαν από των κώδικα του firmware, το επετειακό iPhone θα φέρει ένα σύστημα επιλογής καλύτερης λήψης φωτογραφιών, με την ονομασία SmartCam.

Η νέα εφαρμογή της κάμερας θα μπορεί να συλλάβει τις καλύτερες φωτογραφίες από συγκεκριμένες σκηνές όπως αυτές που περιλαμβάνουν πυροτεχνήματα, ηλιοβασιλέματα κλπ. Επιπροσθέτως, στον κώδικα βρέθηκαν αναφορές για την πιστοποίηση του Apple Pay, οι οποίες πιστεύεται πως παραπέμπουν στην αναγνώριση προσώπου.

Στο σημείο του κώδικα που αναφέρεται η λειτουργία SmartCam, υπάρχουν ονομασίες σκηνών όπως Baby, Document, Bright Stage, Fireworks, Foliage κλπ. Πιθανότατα, το λογισμικό θα «κοιτάει» για αντικείμενα που εμφανίζονται σε συγκεκριμένες σκηνές και αυτόματα θα επιλέγει τις βέλτιστες συνθήκες σύλληψης κάθε φωτογραφίας.

Η Apple ήδη χρησιμοποιεί τεχνικές αναγνώρισης αντικειμένων στην εφαρμογή της των Φωτογραφιών. Τα μελλοντικά iPhones αναμένεται να φέρουν ένα εξειδικευμένο σύστημα επεξεργασίας με την ονομασία Neural, το οποίο και θα εστιάζει στη λειτουργία της Τεχνητής Μάθησης, για διεργασίες σαν αυτή.

Προέκυψαν όμως και άλλα από τον κώδικα του firmware. Είναι πολύ πιθανό στο επετειακό iPhone η αναγνώριση προσώπου να αντικαταστήσει πλήρως τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Υπάρχουν αναφορές όπως αυτή: «passbook.payment.contactlessinterface’ with ‘pearl.field-detect’ and ‘pearl.pre-arm’». Το Pearl ID, όπως γνωρίζουμε ήδη, κατά πάσα πιθανότητα είναι η κωδική ονομασία του Face ID. Επιπροσθέτως, έγκυρες πηγές όπως το Bloomberg και η KGI Securities αναφέρουν πλέον πως η αναγνώριση προσώπου θα αντικαταστήσει την πιστοποίηση του δακτυλικού αποτυπώματος στο iPhone 8.

Τέλος, υπάρχουν αναφορές για επαγωγική φόρτιση αλλά και για ένα «2017iphone» με οθόνη Retina 6,5 ιντσών! Αν και αναμένουμε η ασύρματη φόρτιση να κάνει την εμφάνισή της στα φετινά μοντέλα της Apple, οι μέχρι τώρα πληροφορίες για την οθόνη του iPhone 8 έκαναν λόγο για μέγεθος κοντά στις 5,8 ίντσες (υπάρχουν και ελάχιστες αναφορές για μέγεθος οθόνης 5,15 ιντσών χωρίς «χώρο» για την «οθόνη λειτουργιών»).

Update: Σύμφωνα με το site iHelp, στον κώδικα του HomePod βρέθηκαν αναφορές για την εμπρόσθια και την οπίσθια κάμερα του επερχόμενου iPhone, οι οποίες θα συλλαμβάνουν video 4K στα 60 fps (!). Προφανώς, για την υποστήριξη των νέων λειτουργιών Επαυξημένης Πραγματικότητας.

Δυο λόγια

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά. Γνωρίζουμε ήδη το σχήμα του επετειακού iPhone. Γνωρίζουμε για τη νέα διπλή κάμερα σε κάθετη διάταξη και την έμφαση που θα δώσει η Apple στην Επαυξημένη Πραγματικότητα.

Αφήνοντας για λίγο στην άκρη το ζήτημα της ασύρματης φόρτισης (εξάλλου, μέχρι να γίνει και ανέπαφη, ενδιαφέρον δεν έχει), αλλά και της υποτιθέμενης συσκευής των 6,5 ιντσών (ας είμαστε επιφυλακτικοί, μπορεί και να πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό), θα προτιμήσουμε να εστιάσουμε στην ασφάλεια του Face ID.

Όπως όλα δείχνουν, μάλλον η Apple δεν θα συμπεριλάβει αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στο επετειακό iPhone. Ακόμα και αν τα καταφέρει τελικά, το ερώτημα της ασφάλειας θα παραμείνει. Μπορεί η αναγνώριση προσώπου να αποτελέσει στοιχείο ταυτοποίησης;

Αν δεν μιλάγαμε για την Apple, η απάντηση θα ήταν ένα κατηγορηματικό, όχι. Ειδικά μετά από τις συνεχείς αποτυχημένες προσπάθειες του παρελθόντος. Επειδή όμως μιλάμε για την Apple, εκτιμώ πως αυτό που θα μας παρουσιάσει, θα μας εκπλήξει με την ακρίβειά του. Μπορεί σε πολλούς τομείς η Apple να μην είναι η εταιρεία του παρελθόντος, αλλά σε ότι σχετίζεται με την ασφάλεια, είναι ακόμα εξαιρετική. Αναμένουμε λοιπόν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Εξάλλου, δεν είναι ωραίο να μαθαίνουμε δύο χρόνια πριν τον νέο, mainstream τρόπο πιστοποίησης; Το έχουμε ξαναζήσει με το Touch ID.

ΣΧΟΛΙΑ