Κυκλοφορούσε από καιρό στην ιντερνετική πιάτσα η φήμη πως η Nokia ετοιμάζεται να αναθερμάνει τις σχέσεις της με έναν παλιό συνεργάτη και όπως όλα δείχνουν αυτή η φήμη, αληθεύει.

Η HMD Global, η οποία κατέχει τα δικαιώματα του brand Nokia και η Zeiss, ανακοίνωσαν μία μακρόχρονη συνεργασία η οποία στοχεύει στο να θέσει νέα standards στην αγορά των smartphones και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της φωτογραφίας. Κάτι που σημαίνει πως τα επόμενα Nokia smartphones της premium κατηγορίας, θα φέρουν φακούς Zeiss.

Οι εκπρόσωποι των δύο εταιριών δεν δημοσιοποίησαν τη χρονική διάρκεια της συμφωνίας τους, την παρομοίωσαν όμως με αυτή της Sony και της Zeiss, η οποία και είχε διάρκεια κοντά στα είκοσι έτη. Αυτό που τόνισαν οι εκπρόσωποι των Nokia και Zeiss, είναι πως η συμφωνία αυτή δεν έγινε μόνο για να χρησιμοποιήσει η Nokia τους φακούς της Zeiss, αλλά και για να δουλέψουν οι εταιρείες μαζί, σε όλο το “πακέτο” που ονομάζεται “κάμερα smartphone”. Η Zeiss, για τη συνεργασία αυτή, προτίθεται να διαθέσει στις ομάδες εργασίας την τεχνογνωσία της ως προς τους φακούς, την επεξεργασία των φωτογραφιών, αλλά και τους ειδικούς αλγόριθμους που έχει κατά καιρούς αναπτύξει.

Η Nokia έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με τη Zeiss. Το 2004 είχε ξεκινήσει η μεταξύ τους συνεργασία, η οποία και είχε αποφέρει τους πρώτους της καρπούς το 2005, με την κυκλοφορία των συσκευών της σειράς Nokia N. Υποσυστήματα της Zeiss είχαν τοποθετηθεί επίσης και σε συσκευές της σειράς Lumia, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Το χαρακτηριστικό PureView και οι εντυπωσιακές λήψεις των 41 megapixel είχαν κερδίσει τις εντυπώσεις.

Οι δύο εταιρείες επέλεξαν να ανανεώσουν τη συνεργασία τους, τη στιγμή που η Zeiss αναζητά έναν αξιόπιστο, σταθερό συνεργάτη, ενώ η HMD συνεχίζει την αναζήτησή της για τους καλύτερους συνεργάτες προκειμένου να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό rebranding.

Η συμφωνία αυτή είναι αποκλειστική, δηλαδή, θα δούμε τις τεχνολογίες της Zeiss να ενσωματώνονται μόνο στις συσκευές της Nokia.

ΣΧΟΛΙΑ