30.2 C
Athens
Τρίτη, 07 Ιούλ 2020
Αρχική ΟΔΗΓΟΙ | ΚΟΛΠΑ | ΜΥΣΤΙΚΑ Mac101: Οι 4+1 πρώτες ρυθμίσεις σε υπολογιστή Mac

Mac101: Οι 4+1 πρώτες ρυθμίσεις σε υπολογιστή Mac

0
Mac101: Οι 4+1 πρώτες ρυθμίσεις σε υπολογιστή Mac

Μπορεί το macOS (παλαιά ονομασία: OS X) να είναι ένα πανεύκολο στη χρήση λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές, όμως υπάρχουν κάποιες πρώτες ενέργειες που θα πρέπει να κάνετε, οι οποίες και θα σας λύσουν τα χέρια ως προς την παραγωγικότητά σας. Δεν είναι ανάγκη να ψάχνετε “πού είναι το δεξί κλικ”, ούτε πού είναι οι πληροφορίες για τους φακέλους ή τους δίσκους σας.

Απλά, δείτε τον video οδηγό μας, ή, διαβάστε τις βήμα προς βήμα οδηγίες μας:

Ρύθμιση #1 – Mouse

Το δεξί κλικ είναι πλέον κάτι το απολύτως απαραίτητο. Το ίδιο φυσικά, ισχύει και για τους υπολογιστές Mac. Οι επιλογές μας είναι δύο. Ή αποδεχόμαστε τον τρόπο της Apple (ctrl και αριστερό κλικ), ή, θα το σετάρουμε όπως πρέπει:

 > Προτιμήσεις Συστήματος > Ποντίκι > (καρτέλα) Κατάδειξη και κλικ

  • Τικάρουμε το “Δευτερεύον κλικ”. Αυτό, είναι και το δεξί κλικ όπως όλοι το γνωρίζουμε.
  • Με το “Έξυπνο ζουμ” μπορούμε να ζουμάρουμε απλά αγγίζοντας δύο φορές το mouse.

Τώρα επιλέγουμε την καρτέλα “Περισσότερες χειρονομίες”

  • Με τη “Σάρωση μεταξύ σελίδων” πλοηγούμαστε γρήγορα με ένα απλό σύρσιμο μεταξύ των ιστοσελίδων. Σύρουμε προς τα αριστερά για να πάμε ένα βήμα πίσω και προς τα δεξιά για ένα βήμα μπροστά.
  • Με τη “Σάρωση μεταξύ εφαρμογών πλήρους οθόνης” μπορούμε να πλοηγούμαστε μεταξύ των εφαρμογών που έχουμε επιλέξει να τρέχουν σε πλήρη οθόνη (full screen), απλά σύροντας προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά με δύο δάκτυλα.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως αν έχετε φορητό υπολογιστή θα πρέπει να επιλέξετε “Επιφάνεια αφής” και όχι “Ποντίκι”. Οι βασικές επιλογές είναι ίδιες, απλά προστίθενται και κάποιες εξειδικευμένες για τη χρήση trackpad, όπως το “Άγγιγμα για κλικ” (κάτι που προσωπικά έχω απενεργοποιημένο στο MacBook μου για την αποφυγή των εκ παραδρομής κλικς).

Ρύθμιση #2 – Dock (Σταθμός εργασίας)

Ο Σταθμός εργασίας είναι ένα από τα πιο όμορφα και ταυτόχρονα χρήσιμα χαρακτηριστικά του macOS. Ας δούμε πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το εφέ της μεγέθυνσης, αλλά και να επιλέξουμε το μέγεθος του Dock.

 > Προτιμήσεις Συστήματος > Dock

  • Επιλέγουμε το “Μεγέθυνση” και στα δεξιά από το ρυθμιστικό, τον βαθμό που αυτή θα συμβαίνει.
  • Από το ρυθμιστικό “Μέγεθος” επιλέγουμε το μέγεθος του Σταθμού Εργασίας.
  • Τικάρουμε το “Ελαχιστοποίηση παραθύρων στο εικονίδιο εφαρμογής”. Όταν έχουμε μία εφαρμογή, για παράδειγμα το Safari, μόνιμα στο Dock μας και θελήσουμε να την ελαχιστοποιήσουμε (minimize), με ενεργοποιημένη τη συγκεκριμένη επιλογή, η εφαρμογή θα “κάθεται” πάνω στο εικονίδιό της στο Dock και μία “βούλα” από κάτω της θα υποδηλώνει πως είναι ανοικτή. Αν δεν το επιλέξουμε, κατά την ελαχιστοποίησή της η εφαρμογή καταλαμβάνει και νέα θέση στο Dock, στη δεξιά πλευρά του.

Ρύθμιση #3 – Επιδιόρθωση συντόμευσης

Αν και μετά την αρχικοποίηση του συστήματος το macOS θα έχει αυτόματα προσθέσει την Ελληνική γλώσσα στις γλώσσες του πληκτρολογίου, δεν είμαστε σε θέση να εναλλάσσουμε τη γλώσσα, λόγω ενός γνωστού προβλήματος του λειτουργικού συστήματος. Είναι πιθανό αυτό πλέον να έχει διορθωθεί, αλλά αν δείτε πως με cmd+space δεν αλλάζει η γλώσσα, θα πρέπει να αλλάξετε τη σχετική συντόμευση του Spotlight.

 > Προτιμήσεις Συστήματος > Πληκτρολόγιο > (καρτέλα) Συντομεύσεις > (αριστερό πάνελ) Spotlight

Εδώ, θα απο-επιλέξουμε τη συντόμευση “Εμφάνιση Αναζήτησης Spotlight”, στο δεξί μέρος της οθόνης. Μπορούμε αν θέλουμε να ορίσουμε μία άλλη συντόμευση, αλλά έτσι κι αλλιώς μπορούμε να εκτελέσουμε αναζήτηση εύκολα ανά πάσα στιγμή, επιλέγοντας το εικονιδιάκι του μεγεθυντικού φακού, στο δεξί μέρος της γραμμής μενού.

Ρύθμιση #4 – Εμφάνιση πληροφοριών

Όταν ανοίγουμε ένα δίσκο ή ένα φάκελο, στο κάτω μέρος δεν εμφανίζονται πληροφορίες, όπως ο διαθέσιμος χώρος του δίσκου. Για να τις εμφανίσουμε, ανοίγουμε ένα φάκελο ή ένα δίσκο και από τη γραμμή μενού επιλέγουμε:

Προβολή > Εμφάνιση γραμμής κατάστασης

Σκούρο θέμα

Αν και δεν πρόκειται να βοηθήσει την παραγωγικότητά σας, δοθείσης της ευκαιρίας, ας δούμε και πώς μπορούμε να σκουρύνουμε τη γραμμή μενού και τον σταθμό εργασίας:

 > Προτιμήσεις Συστήματος > Γενικά > Χρήση σκούρας γραμμής μενού και Dock

Δεν πρόκειται για ένα “κανονικό”, σκούρο θέμα, όπως πολλοί θα ανέμεναν. Είναι όμως πολύ πιθανό, στην επόμενη έκδοση του macOS που θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο, η Apple να συμπεριλάβει και αυτό το χαρακτηριστικό.

Η σειρά Mac101 είναι μία προσπάθεια του tecky για τη δημιουργία γρήγορων και απλών οδηγών για την απλή και βήμα προς βήμα εκμάθηση του macOS (προηγούμενη ονομασία OS X). Θα ακολουθήσουν και άλλοι οδηγοί και ο τελικός σκοπός μας είναι σε βάθος χρόνου να καλύψουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων που θα ενδιέφεραν τους αρχάριους, αλλά και του μέσου επιπέδου, χρήστες.

Έχουμε δημιουργήσει μία ειδική λίστα (playlist) στο κανάλι μας στο YouTube, προκειμένου να βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα Mac101 videos σε ένα σημείο. Εγγραφείτε στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι τα videos που ετοιμάζουμε για εσάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.