30.2 C
Athens
Τρίτη, 29 Σεπ 2020
ΟΔΗΓΟΙ | ΚΟΛΠΑ | ΜΥΣΤΙΚΑ Mac101: Οι 4+1 πρώτες ρυθμίσεις σε υπολογιστή Mac

Mac101: Οι 4+1 πρώτες ρυθμίσεις σε υπολογιστή Mac

Αν είστε νέοι στο χώρο των υπολογιστών Mac, δείτε τις πρώτες, απαραίτητες ρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνετε

-

Μπορεί το macOS (παλαιά ονομασία: OS X) να είναι ένα πανεύκολο στη χρήση λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές, όμως υπάρχουν κάποιες πρώτες ενέργειες που θα πρέπει να κάνετε, οι οποίες και θα σας λύσουν τα χέρια ως προς την παραγωγικότητά σας. Δεν είναι ανάγκη να ψάχνετε “πού είναι το δεξί κλικ”, ούτε πού είναι οι πληροφορίες για τους φακέλους ή τους δίσκους σας.

Απλά, δείτε τον video οδηγό μας, ή, διαβάστε τις βήμα προς βήμα οδηγίες μας:

Ρύθμιση #1 – Mouse

Το δεξί κλικ είναι πλέον κάτι το απολύτως απαραίτητο. Το ίδιο φυσικά, ισχύει και για τους υπολογιστές Mac. Οι επιλογές μας είναι δύο. Ή αποδεχόμαστε τον τρόπο της Apple (ctrl και αριστερό κλικ), ή, θα το σετάρουμε όπως πρέπει:

 > Προτιμήσεις Συστήματος > Ποντίκι > (καρτέλα) Κατάδειξη και κλικ

  • Τικάρουμε το “Δευτερεύον κλικ”. Αυτό, είναι και το δεξί κλικ όπως όλοι το γνωρίζουμε.
  • Με το “Έξυπνο ζουμ” μπορούμε να ζουμάρουμε απλά αγγίζοντας δύο φορές το mouse.

Τώρα επιλέγουμε την καρτέλα “Περισσότερες χειρονομίες”

  • Με τη “Σάρωση μεταξύ σελίδων” πλοηγούμαστε γρήγορα με ένα απλό σύρσιμο μεταξύ των ιστοσελίδων. Σύρουμε προς τα αριστερά για να πάμε ένα βήμα πίσω και προς τα δεξιά για ένα βήμα μπροστά.
  • Με τη “Σάρωση μεταξύ εφαρμογών πλήρους οθόνης” μπορούμε να πλοηγούμαστε μεταξύ των εφαρμογών που έχουμε επιλέξει να τρέχουν σε πλήρη οθόνη (full screen), απλά σύροντας προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά με δύο δάκτυλα.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως αν έχετε φορητό υπολογιστή θα πρέπει να επιλέξετε “Επιφάνεια αφής” και όχι “Ποντίκι”. Οι βασικές επιλογές είναι ίδιες, απλά προστίθενται και κάποιες εξειδικευμένες για τη χρήση trackpad, όπως το “Άγγιγμα για κλικ” (κάτι που προσωπικά έχω απενεργοποιημένο στο MacBook μου για την αποφυγή των εκ παραδρομής κλικς).

Ρύθμιση #2 – Dock (Σταθμός εργασίας)

Ο Σταθμός εργασίας είναι ένα από τα πιο όμορφα και ταυτόχρονα χρήσιμα χαρακτηριστικά του macOS. Ας δούμε πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το εφέ της μεγέθυνσης, αλλά και να επιλέξουμε το μέγεθος του Dock.

 > Προτιμήσεις Συστήματος > Dock

  • Επιλέγουμε το “Μεγέθυνση” και στα δεξιά από το ρυθμιστικό, τον βαθμό που αυτή θα συμβαίνει.
  • Από το ρυθμιστικό “Μέγεθος” επιλέγουμε το μέγεθος του Σταθμού Εργασίας.
  • Τικάρουμε το “Ελαχιστοποίηση παραθύρων στο εικονίδιο εφαρμογής”. Όταν έχουμε μία εφαρμογή, για παράδειγμα το Safari, μόνιμα στο Dock μας και θελήσουμε να την ελαχιστοποιήσουμε (minimize), με ενεργοποιημένη τη συγκεκριμένη επιλογή, η εφαρμογή θα “κάθεται” πάνω στο εικονίδιό της στο Dock και μία “βούλα” από κάτω της θα υποδηλώνει πως είναι ανοικτή. Αν δεν το επιλέξουμε, κατά την ελαχιστοποίησή της η εφαρμογή καταλαμβάνει και νέα θέση στο Dock, στη δεξιά πλευρά του.

Ρύθμιση #3 – Επιδιόρθωση συντόμευσης

Αν και μετά την αρχικοποίηση του συστήματος το macOS θα έχει αυτόματα προσθέσει την Ελληνική γλώσσα στις γλώσσες του πληκτρολογίου, δεν είμαστε σε θέση να εναλλάσσουμε τη γλώσσα, λόγω ενός γνωστού προβλήματος του λειτουργικού συστήματος. Είναι πιθανό αυτό πλέον να έχει διορθωθεί, αλλά αν δείτε πως με cmd+space δεν αλλάζει η γλώσσα, θα πρέπει να αλλάξετε τη σχετική συντόμευση του Spotlight.

 > Προτιμήσεις Συστήματος > Πληκτρολόγιο > (καρτέλα) Συντομεύσεις > (αριστερό πάνελ) Spotlight

Εδώ, θα απο-επιλέξουμε τη συντόμευση “Εμφάνιση Αναζήτησης Spotlight”, στο δεξί μέρος της οθόνης. Μπορούμε αν θέλουμε να ορίσουμε μία άλλη συντόμευση, αλλά έτσι κι αλλιώς μπορούμε να εκτελέσουμε αναζήτηση εύκολα ανά πάσα στιγμή, επιλέγοντας το εικονιδιάκι του μεγεθυντικού φακού, στο δεξί μέρος της γραμμής μενού.

Ρύθμιση #4 – Εμφάνιση πληροφοριών

Όταν ανοίγουμε ένα δίσκο ή ένα φάκελο, στο κάτω μέρος δεν εμφανίζονται πληροφορίες, όπως ο διαθέσιμος χώρος του δίσκου. Για να τις εμφανίσουμε, ανοίγουμε ένα φάκελο ή ένα δίσκο και από τη γραμμή μενού επιλέγουμε:

Προβολή > Εμφάνιση γραμμής κατάστασης

Σκούρο θέμα

Αν και δεν πρόκειται να βοηθήσει την παραγωγικότητά σας, δοθείσης της ευκαιρίας, ας δούμε και πώς μπορούμε να σκουρύνουμε τη γραμμή μενού και τον σταθμό εργασίας:

 > Προτιμήσεις Συστήματος > Γενικά > Χρήση σκούρας γραμμής μενού και Dock

Δεν πρόκειται για ένα “κανονικό”, σκούρο θέμα, όπως πολλοί θα ανέμεναν. Είναι όμως πολύ πιθανό, στην επόμενη έκδοση του macOS που θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο, η Apple να συμπεριλάβει και αυτό το χαρακτηριστικό.

Η σειρά Mac101 είναι μία προσπάθεια του tecky για τη δημιουργία γρήγορων και απλών οδηγών για την απλή και βήμα προς βήμα εκμάθηση του macOS (προηγούμενη ονομασία OS X). Θα ακολουθήσουν και άλλοι οδηγοί και ο τελικός σκοπός μας είναι σε βάθος χρόνου να καλύψουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων που θα ενδιέφεραν τους αρχάριους, αλλά και του μέσου επιπέδου, χρήστες.

Έχουμε δημιουργήσει μία ειδική λίστα (playlist) στο κανάλι μας στο YouTube, προκειμένου να βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα Mac101 videos σε ένα σημείο. Εγγραφείτε στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι τα videos που ετοιμάζουμε για εσάς.

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Sennder γίνεται ο μεγαλύτερος ψηφιακός πάροχος υπηρεσιών logistics

Το 2015 μία νεοφυής επιχείρηση με έδρα το Βερολίνο ξεκίνησε την προσπάθεια της να φέρει τον κλάδο της οδικής διαμεταφοράς (road freight forwarding) της...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφεύγει κατά της Apple και της Ιρλανδίας

Τον Αύγουστο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάνθη ότι η Ιρλανδία πήρε μέτρα που ευνόησαν την κερδοφορία της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Apple στην Ευρωπαϊκή...

Ιπτάμενη κάμερα μεταδίδει ζωντανή εικόνα από το εσωτερικό του σπιτιού

Η νέα κάμερα ασφαλείας της Ring (θυγατρικής εταιρείας της Amazon) που παρουσιάστηκε χθες είναι ιπτάμενη, ονομάζεται Always Home Cam και ουσιαστικά είναι ένα μικρό...

Ξεκινά το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων

Το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων που ιδρύθηκε από τη Cisco στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί στο κτίριο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων που παραχώρησε...

Προστίθεται νέα πλατφόρμα για τα μέτρα τοπικής εμβέλειας στο covid19.gov.gr

Κατά τη διάρκεια της σημερινής προγραμματισμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την προσθήκη στο...

Έξυπνα γυαλιά: Facebook και Ray-Ban ενώνουν τις δυνάμεις τους

Άλλοι δύο κολοσσοί ανακοίνωσαν την ένταξή τους στη βιομηχανία των έξυπνων γυαλιών. Το βράδυ της Τετάρτης στο Facebook Connect, το ετήσιο συνέδριο του Facebook,...

Σχετικάάρθρα