Οι υπολογιστές Mac φημίζονται για τη σταθερότητα αλλά και για την υψηλή αισθητική τους. Αν και η εκμάθησή τους είναι σχετικά εύκολη, κάποιες εργασίες ίσως δυσκολέψουν τους χρήστες κατά τα πρώτα βήματά τους με το macOS (παλαιά ονομασία: OS X).

Σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε format (ή αλλιώς να διαμορφώσουμε) ένα δίσκο στο λειτουργικό σύστημα macOS. Φυσικά, θα πρέπει από πριν να έχουμε φροντίσει να μεταφέρουμε τα αρχεία που χρειαζόμαστε από τον δίσκο που θα διαμορφώσουμε σε έναν άλλο. Για παράδειγμα, στην επιφάνεια εργασίας μας.

Ο οδηγός αυτός ισχύει και για ήδη χρησιμοποιημένους δίσκους (κάρτες SD, USB drives κλπ), αλλά και για καινούργιους που μόλις αγοράσαμε και θέλουμε να τους αλλάξουμε το σύστημα αρχείων (filesystem) που φέρουν. Πρώτα όμως, ας ξεκινήσουμε με την επιλογή του συστήματος αρχείων.

Filesystem (σύστημα αρχείων)

Για τη σωστή επιλογή του συστήματος αρχείων του δίσκου μας θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη μετέπειτα χρήση του. Δηλαδή:

  • Επιλέγουμε “Mac OS Extended (Journaled)” εάν σκοπεύουμε να χρησιμοποιούμε τον δίσκο μόνο σε Mac υπολογιστές. Σημείωση: αναμένουμε σύντομα και την επιλογή “APFS”, δηλαδή, “Apple File System”. Ήδη το νέο σύστημα αρχείων της Apple, το οποίο είναι βελτιστοποιημένο για flash based δίσκους, χρησιμοποιείται στο iOS από την έκδοση 10.3 και μετά και αναμένεται να ενσωματωθεί στο macOS στην επόμενη μεγάλη αναβάθμισή του, το Φθινόπωρο του ’17. Update: Πλέον, εάν ο δίσκος μας είναι SSD επιλέγουμε το σύστημα αρχείων της Apple, APFS
  • Επιλέγουμε “ExFat” εάν σκοπεύουμε να χρησιμοποιούμε τον δίσκο και σε υπολογιστές με άλλα λειτουργικά συστήματα (Windows, Linux). Σημείωση: Το σύστημα αρχείων ExFat δεν έχει τον περιορισμό στο μέγεθος των αρχείων (4GB) που συναντάμε στο γνωστό μας, fat32 filesystem.

Format δίσκου σε Mac

Είτε από το spotlight, είτε από τον finder, ανοίγουμε την εφαρμογή “Βοήθημα δίσκων”

Επιλέγουμε στα αριστερά τον δίσκο που μας ενδιαφέρει και πατάμε “Σβήσιμο”

Επιλέγουμε filesystem (σύστημα αρχείων), καθώς και το όνομα του δίσκου

Πατάμε “Σβήσιμο”

Προφανώς και ο δίσκος που θέλουμε να διαμορφώσουμε δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται από κάποιο πρόγραμμα τη δεδομένη στιγμή. Σε τέτοια περίπτωση το macOS δεν θα μας επιτρέψει τη διαμόρφωσή του.

Κλείνοντας

Είδαμε πώς μπορούμε να κάνουμε format σε ένα δίσκο, σε υπολογιστή Mac. Η διαδικασία είναι πραγματικά απλή και δεν διαρκεί πάνω από ένα – δύο λεπτά.

Θα επαναλάβουμε πως θα πρέπει από πριν να έχετε σκεφτεί τη χρήση του δίσκου. Σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον δίσκο μόνο στον υπολογιστή σας, αποφύγετε τη χρήση του ExFat. Με την επιλογή “Mac OS Extended (Journaled)” θα εξασφαλίσετε τις μεγαλύτερες δυνατές ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής.

Αν κάποιο σκέλος των οδηγιών μας σας είναι δυσνόητο, μη διστάσετε να μας το γνωστοποιήσετε στα σχόλια.

ΣΧΟΛΙΑ