Η Microsoft ετοιμάζεται να προσθέσει τη λειτουργία βλεμματικού ελέγχου – ή αλλιώς χειρισμού με τα μάτια – στα Windows 10.  Η επίσημη ανακοίνωση έγινε χθες και η νέα αυτή λειτουργία είναι το επιτυχές αποτέλεσμα δοκιμών που ξεκίνησαν το 2014, αμέσως μετά το πρώτο Hackathon, σε συνέχεια σχετικού αιτήματος του πρώην αθλητή Steve Gleason ο οποίος πάσχει από πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS)..

Το Eye Control της Microsoft, ο χειρισμός δηλαδή του υπολογιστή με τα μάτια, δεν είναι νέα τεχνολογία. Υπάρχει ήδη με άλλα ονόματα και αποτελεί το καλύτερο εργαλείο για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά κινητικά προβλήματα λόγω εκφυλιστικών νόσων του νευρικού συστήματος, εγκεφαλικών επεισοδίων, ατυχημάτων κλπ.

Αυτό που συμβαίνει για πρώτη φορά και θεωρείται επαναστατικό από τον ιατρική κοινότητα είναι η ενσωμάτωση του βλεμματικού ελέγχου στα Windows, το πιο μαζικό και συνηθισμένο λειτουργικό παγκοσμίως. Απευθύνεται σε ασθενείς που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν επαρκώς τα άκρα τους και σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να μιλήσουν, να καταπιούν ή ακόμα και να αναπνεύσουν κανονικά.

Ο Steve Gleason (εδώ με το γιο του) που με ένα email του το 2014 έπεισε τη Microsoft να ξεκινήσει την έρευνα για το Eye Control

Μετά από την ενσωμάτωση της νέας λειτουργίας από τη Microsoft, οι ασθενείς θα μπορούν με την κίνηση των ματιών τους να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή με λειτουργικό Windows 10. Ακόμη θα μπορούν να επικοινωνούν με τους γύρω τους και να ελέγχουν το περιβάλλον τους μέσω εφαρμογών του Διαδικτύου των Πραγμάτων.

Η λειτουργία Eye Control στα Windows 10 βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστική φάση beta. Επίσης, χρειάζεται ειδικά περιφερειακά (ένα είδος κάμερας) για να λειτουργήσει. Η Microsoft συνεργάζεται ήδη με εξειδικευμένους κατασκευαστές παρόμοιων περιφερειακών (όπως πχ η Tobii) ώστε να ενσωματωθούν σύντομα οι αντίστοιχοι οδηγοί και να υπάρχει πλήρης συμβατότητα με τις συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά.

Το βίντεο της χθεσινής παρουσίασης της Microsoft

ΣΧΟΛΙΑ