30.2 C
Athens
Σάββατο, 19 Σεπ 2020

LinkedIn ή Facebook;

Πόσο μοιάζουν τελευταία…

-

Το LinkedIn είναι μέχρι τώρα το μοναδικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά από επαγγελματίες. Είναι το ψηφιακό μέρος συνάντησης ανθρώπων από όλο τον κόσμο, με διαφορετικό επάγγελμα και εκπαιδευτικό υπόβαθρο. Τα μέλη του LinkedIn επιδιώκουν να προσθέσουν αξία στο προφίλ ή την επιχείρησή τους, να αποκτήσουν ένα αμιγώς επαγγελματικό δίκτυο επαφών και να αναζητήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες ή το επόμενο βήμα στην καριέρα τους.

Τελευταία όμως ακούγονται πολλά παράπονα – ιδιαίτερα από τα παλιότερα μέλη – ότι εντυπωσιακά πολλές από τις δημοσιεύσεις και αρκετά σχόλια στο LinkedIn έχουν αρχίσει να θυμίζουν κάτι από Facebook. Ιδιαίτερα όσον αφορά σε άρθρα που δημοσιεύουν influencers του LinkedIn, εκτιμάται ότι το 20% αυτών που σχολιάζουν ειρωνικά, αρνητικά ή “περίεργα” έχουν διαβάσει μόνο τον τίτλο του άρθρου και τα σχόλιά τους στερούνται επαγγελματικού σεβασμού.

Σύμφωνα με το κείμενο “About Us” στην αρχική σελίδα του, το LinkedIn “είναι το μεγαλύτερο επαγγελματικό δίκτυο με περισσότερα από 500 εκατ. μέλη σε πάνω από 200 χώρες”, σχεδόν το 10% των μελών είναι φοιτητές ή έχουν μόλις πάρει το πτυχίο τους και είναι διαθέσιμο σε 24 γλώσσες. Αν κάποιος δεν γνωρίζει το LinkedIn και το πληκτρολογήσει σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης του Internet, η πιο κοινή λέξη που θα συναντήσει στις απαντήσεις θα είναι “επαγγελματικό”. Αλλά τι σχέση με τη δουλειά μας έχει άραγε η δήλωση ότι υποστηρίζουμε το τάδε κόμμα πριν τις εκλογές ή αυτή την εποχή μαζεύουμε χρήματα για κάποιον καρκινοπαθή; Μόνο αν κάτι από αυτά είναι το πραγματικό μας επάγγελμα.

Συζητώντας για τα παραπάνω, δεν θα μπορούσαμε να μην προσθέσουμε την ερωτική νότα… Δεν λείπουν φυσικά εκείνοι και εκείνες που χρησιμοποιούν το LinkedIn σαν website γνωριμιών. Περίπου πριν από ένα χρόνο, τα screenshots της Abigail McAlpine με τα οποία γελοιοποιούσε το “φλερτ” που δέχτηκε από κάποιον, έγιναν viral στη Μεγ. Βρετανία.

Η πραγματικότητα δείχνει ότι η εισβολή του Facebook στην καθημερινότητά μας έχει επηρεάσει σημαντικά τις ανθρώπινες συμπεριφορές: συγκέντρωση προσοχής σε κάποιο σημείο το πολύ για 5 δευτερόλεπτα, επιδίωξη της διασκέδασης αντί της εκπαίδευσης, δηλώσεις γεμάτες προκαταλήψεις, έντονα συναισθηματικές αντιδράσεις, αρνητικά σχόλια χωρίς λογική, ανελέητο τρολάρισμα παντού.

Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί του marketing τρίβουν τα χέρια τους. Όσο πιο συχνά η ποπ κουλτούρα του Facebook κάνει την εμφάνισή της στο news feed του LinkedIn μέσω άρθρων για τις Kardashians και το ζεύγος Clooney τόσο περισσότερο οι διαφορετικοί κόσμοι μοιάζουν να μπερδεύονται γλυκά και να ενώνονται σε ένα ενιαίο πράγμα. Το κοινό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – μην ξεχνιόμαστε, το LinkedIn είναι ένα από αυτά – καταβροχθίζει τα πάντα, ακόμα και αυτά που μπορεί να φαίνονται ασήμαντα ή χαζά.

Σχεδόν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι σήμερα κάτω των 18 και αλλάζουν γνώμη για τις μάρκες και τα προϊόντα όσες φορές ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους μέσα στην ημέρα. Αυτοί όμως είναι οι αυριανοί ενήλικοι καταναλωτές και οι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν πώς αλλάζουν οι συνήθειες και οι αντιδράσεις τους. Πολλά δημοσιεύματα και σχόλια στο LinkedIn μοιάζουν ανούσια, ηλίθια ή πολύ φεϊσμπουκικά αλλά μπορεί να είναι χρήσιμα για τη δουλειά που κάνει κάποιος ή τις επαγγελματικές αποφάσεις που πρέπει να πάρει. Στον αντίποδα, υπάρχει το LinkedIn Pulse όπου μπορούμε να βρούμε καταπληκτική αρθρογραφία για όλα τα επαγγελματικά θέματα.

Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το “βαρύ” επαγγελματικό με 500 εκατ. μέλη, όπου το κάθε σχόλιο μόνο “μεμονωμένο” δεν μπορεί να θεωρείται. Και το πιο “ελαφρύ” με σχεδόν 2 δις μέλη, όπου τον τελευταίο χρόνο έχουμε αρχίσει να βλέπουμε την επαγγελματική εφαρμογή Workplace by Facebook καθώς και περισσότερες επαγγελματικές δημοσιεύσεις π.χ. αγγελίες για θέσεις εργασίας, επιχειρηματικές ευκαιρίες, επαγγελματικές ομάδες κλπ. Με ένα σημαντικό μέρος των μελών τους να είναι κοινό, μένει να δούμε αν θα έχουν παράλληλη ή κοινή πορεία στα επόμενα χρόνια.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

Ευάγγελος Αργυρός
Business mentor, start-up evaluator, υποστηρικτής της καινοτομίας και λάτρης των τεχνολογικών προϊόντων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Έξυπνα γυαλιά: Facebook και Ray-Ban ενώνουν τις δυνάμεις τους

Άλλοι δύο κολοσσοί ανακοίνωσαν την ένταξή τους στη βιομηχανία των έξυπνων γυαλιών. Το βράδυ της Τετάρτης στο Facebook Connect, το ετήσιο συνέδριο του Facebook,...

Time Flies.

Το ετήσιο φθινοπωρινό ραντεβού της Apple με τους πιστούς καταναλωτές της, αυτό που περιμένουν κάθε χρόνο με αγωνία όλοι όσοι αυτοπροσδιορίζονται σαν μέλη της...

Ηλεκτρική κάψουλα διαλογισμού για ανώτερα επίπεδα συνειδητότητας

Μπορεί τα τεχνολογικά επιτεύγματα να έχουν διευκολύνει απίστευτα την καθημερινότητα και τη ζωή του ανθρώπινου είδους αλλά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά νεο-χίπι και...

Το TikTok παραδέχεται ότι λογοκρίνει ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο

Στα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αποκαλύπτεται - μεταξύ άλλων - ότι το κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok...

Lucid, ο εξολοθρευτής της Tesla

Ιδρύθηκε το 2007 με το όνομα Atieva και σκοπό να σχεδιάζει και να παράγει μπαταρίες και συστήματα μετάδοσης κίνησης για κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το...

IFA 2020: οι καλύτερες παρουσίες

Το σημαντικότερο ραντεβού του τεχνολογικού κόσμου της Ευρώπης, η διεθνής έκθεση IFA (Internationale Funkausstellung Berlin), δόθηκε για μία ακόμη χρονιά στο Βερολίνο. Κατασκευαστές προϊόντων...

Σχετικάάρθρα