Η ραγδαία ανάπτυξη του Internet και των εφαρμογών του στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα του πλανήτη, την Κίνα, συνεπάγεται και εντυπωσιακή αύξηση των διενέξεων που σχετίζονται με τη χρήση του. Μόνο μέσα στους τελευταίους δέκα μήνες, έχει καταγραφεί αύξηση των δικαστικών διενέξεων που αφορούν στο Internet σε ποσοστό περίπου 25%. Έτσι, η κυβέρνηση της Κίνας αποφάσισε να δημιουργήσει ειδικά Δικαστήρια Διαδικτύου στα οποία καταλήγουν μόνο οι υποθέσεις που αφορούν στη χρήση του Internet.

Οι τρεις μεγαλύτεροι τομείς με τους οποίους ασχολούνται τα Δικαστήρια Διαδικτύου της Κίνας είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο, η πνευματική ιδιοκτησία και τα προσωπικά δεδομένα. Οι περισσότερες υποθέσεις που συζητούνται σε αυτά τα εξειδικευμένα δικαστήρια αφορούν σε διαφορές που εμπλέκονται ιδιώτες ή/και νομικά πρόσωπα και οι οποίες προκύπτουν από τη χρήση του Internet για αγοραπωλησίες, τραπεζικές εργασίες, κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων, συμβάσεις, ακόμα και θέματα ιδιοκτησίας domain.

Η συζήτηση των υποθέσεων στο κινεζικό Δικαστήριο Διαδικτύου γίνεται μόνο με τηλεδιάσκεψη, η ταυτότητα των εμπλεκομένων εξακριβώνεται με τη χρήση λογισμικών αναγνώρισης προσώπου και φωνής ενώ συνήθως δεν υπάρχει ακροατήριο στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ο δικαστής υποστηρίζεται από προηγμένα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που τον βοηθούν όταν χρειάζεται μετάφραση, του προτείνουν τις πιο λειτουργικές αποφάσεις στην κάθε υπόθεση και του επιτρέπουν να συντάξει – ταυτόχρονα με τη συζήτηση – έγγραφα και να τα στείλει ηλεκτρονικά στους εμπλεκόμενους και τις Αρχές.

Το πρώτο Δικαστήριο Διαδικτύου λειτούργησε πέρσι στο Hangzhou, στα ανατολικά της χώρας. Το δεύτερο ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα στο Πεκίνο και ένα τρίτο έχει προγραμματιστεί να ανοίξει στο Guangzhou μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Τα Δικαστήρια Διαδικτύου της Κίνας λειτουργούν σε 24ωρη βάση και στελεχώνονται με δικαστές που έχουν τουλάχιστον 10ετή εμπειρία σε δικαστικές αίθουσες.

 

ΣΧΟΛΙΑ