Ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων (FDA) ενέκρινε χθες την πώληση στα φαρμακεία των ΗΠΑ του πρώτου ψηφιακού φαρμάκου που μπορεί να δώσει στοιχεία σχετικά με τη σωστή εκτέλεση της φαρμακευτικής αγωγής από τον ασθενή. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για νέα φαρμακευτική ουσία – όπως και η συζήτηση περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων δεν είναι καινούργια.

Αυτό που ενέκρινε χθες ο FDA δεν είναι εντελώς νέο φάρμακο. Το Abilify MyCite είναι το πάντρεμα του πασίγνωστου αντιψυχωσικού φαρμάκου Abilify (aripiprazole) και μίας τεχνολογίας μικροαισθητήρων που έχει εγκριθεί από το 2012. Το Abilify, που παράγεται από την ιαπωνική Otsuka Pharmaceutical και χορηγείται σε περιπτώσεις διπολικής διαταραχής, σχιζοφρένειας και κατάθλιψης, “εμπλουτίστηκε” με την προσθήκη ενός ειδικού, κατάλληλου για κατάποση αισθητήρα που κατασκευάζεται από την αμερικανική Proteus Digital Health. Έτσι προέκυψε το ψηφιακό χάπι Abilify MyCite.

Το σύστημα λειτουργεί ως εξής. Το χάπι Abilify MyCite περιέχει ένα μικροσκοπικό αισθητήρα στο μέγεθος κόκκου αλατιού. Ο αισθητήρας δεν έχει μπαταρία και κεραία. Οι πλευρές του είναι καλυμμένες με χαλκό και μαγνήσιο και μόλις έρθουν αυτά τα μέταλλα σε επαφή με τα υγρά του στομάχου, κλείνει ένα κύκλωμα και παράγεται η ελάχιστη ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του αισθητήρα. Ο αισθητήρας ανιχνεύει το επίπεδο της φαρμακευτικής ουσίας aripiprazole και χρησιμοποιεί (σαν κεραία) ένα μικρό αυτοκόλλητο που είναι κολλημένο κάπου στο σώμα του ασθενή για να μεταφέρει την πληροφορία στο κοντινότερο smartphone με την αντίστοιχη εφαρμογή. Κατόπιν, η εφαρμογή ενημερώνει το γιατρό του ασθενούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τους οικείους του.

Το «κλασσικό» Abilify χωρίς τον αισθητήρα

Η Otsuka Pharmaceutical τονίζει ότι σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών ο γιατρός δεν πρέπει να στηρίζεται στις πληροφορίες που μεταδίδει το ψηφιακό χάπι γιατί μπορεί αυτές να φτάνουν με καθυστέρηση. Στόχος της εφαρμογής αυτής της τεχνολογίας στο Abilify MyCite είναι να προφυλάξει τους ψυχικά άρρωστους από τις επικίνδυνες συνέπειες που μπορεί να έχει η μη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής π.χ. η εμφάνιση μανιακών επεισοδίων σε ασθενείς με διπολική διαταραχή.

Ταυτόχρονα, προκύπτει το ερώτημα της έγκρισης της διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων του ασθενούς. Είναι ο ίδιος ο ασθενής στην κατάλληλη πνευματική κατάσταση ώστε να εγκρίνει ποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα της υγείας του; Αν δεν είναι, ποιος είναι αρμόδιος να το κάνει εκ μέρους του; Μπορεί μία τέτοια τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο άσκησης πίεσης προς τον ασθενή; Ποιοι κανόνες ασφάλειας και εμπιστευτικότητας διέπουν την επεξεργασία των δεδομένων από τους εμπλεκόμενους ώστε να προστατεύεται η ιδιωτική ζωή των ασθενών;

Ο Mitchell Mathis, εκπρόσωπος του FDA, δήλωσε ότι το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας στηρίζει σταθερά την ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνολογιών σε φάρμακα όπως το Abilify MyCite, τα οποία πωλούνται καθημερινά στα φαρμακεία και προορίζονται για τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων. Είπε επίσης ότι η δυνατότητα παρακολούθησης της λήψης φαρμάκων που έχουν δοθεί για ψυχικές νόσους ίσως να είναι χρήσιμη για μερικούς ασθενείς, αν και η συμβολή οποιουδήποτε ψηφιακού χαπιού στη συμμόρφωση των ασθενών δεν έχει ακόμα αποδειχτεί.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ