Το Mozilla Foundation διέθεσε στο ευρύ κοινό την 63η major έκδοση του δημοφιλούς περιηγητή ιστού, Firefox. Εκτός από τις αναμενόμενες βελτιώσεις (διόρθωση λαθών, βελτίωση απόδοσης, νέα σελίδα νέων καρτελών) η νέα έκδοση εισάγει ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό, το Enhanced Tracking Protection.

Τι είναι αυτό το Enhanced Tracking Protection;

Όταν επισκεπτόμαστε μία ιστοσελίδα καταγράφονται οι ενέργειές μας εντός αυτής. Κανονικά, με το που εξερχόμαστε του site, η καταγραφή αυτή σταματά. Αλλά, δεν σταματά, καθώς οι πληροφορίες για τις συνήθειές μας στο διαδίκτυο πωλούνται σε διάφορες διαφημιστικές ή είναι χρήσιμες για την ιστοσελίδα ή υπηρεσία που συνεχίζει να μας παρακολουθεί.

Παράδειγμα: σερφάρετε αναζητώντας προσφορές για αγορά παπουτσιών και με το που μπαίνετε στο facebook λίγα λεπτά αργότερα, εμφανίζονται διαφημίσεις για παπούτσια. 

Με το Enhanced Tracking Protection ενεργοποιημένο, η μοναδική ιστοσελίδα που μπορεί να βλέπει τις ενέργειές μας είναι αυτή στην οποία πλοηγούμαστε, τουλάχιστον στη θεωρία.

Αν κρίνουμε από τον Safari της Apple ο οποίος μπλοκάρει επίσης τα cookies τρίτων, μάλλον η λύση αυτή «δουλεύει». Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως έχουν κυκλοφορήσει reports σχετικά με τη ζημιά που έκανε η Apple στην ιντερνετική διαφημιστική πιάτσα.

Πώς ενεργοποιούμε το Enhanced Tracking Protection

Αφού πρώτα βεβαιωθείτε πως ο Firefox έχει ενημερωθεί και πως «τρέχετε» στη συσκευή σας την έκδοση 63, πλοηγηθείτε στις ρυθμίσεις, εντός της εφαρμογής.

Στην καρτέλα Απόρρητο και Ασφάλεια επιλέγουμε τι θα αποκλείσουμε. Αποκλείοντας τα Cookies τρίτων στην ουσία ενεργοποιούμε το Enhanced Tracking Protection. Μπορούμε όμως και να κινηθούμε πιο επιθετικά, μπλοκάροντας όλους τους γνωστούς ιχνηλάτες, σε αυτή όμως την περίπτωση υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιες σελίδες να μην ανοίγουν. Μην ανησυχείτε όμως, σε περίπτωση που ακολουθήσετε αυτή την οδό, μπορείτε να ορίσετε και εξαιρέσεις για συγκεκριμένες ιστοσελίδες που εμπιστεύεστε.

Κλείνοντας

Η προσθήκη του χαρακτηριστικού Enhanced Tracking Protection στη νέα έκδοση του Firefox είναι ουσιαστική. Σας προτείνουμε να το ενεργοποιήσετε.

 

ΣΧΟΛΙΑ