Κυκλοφόρησε η πρώτη έξυπνη οδοντόβουρτσα που συνδέεται με ερευνητικά κέντρα

2014

Η Colgate ανακοίνωσε την κυκλοφορία της έξυπνης οδοντόβουρτσας Colgate Smart Electronic Toothbrush E1 with Artificial Intelligence, η οποία αρχικώς θα διατίθεται αποκλειστικά μέσω των φυσικών και ηλεκτρονικών καταστημάτων της Apple.

Η έξυπνη οδοντόβουρτσα μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να βουρτσίζουν τα δόντια τους σωστότερα. Πέρα απ’ αυτό όμως, η Colgate Smart Electronic Toothbrush E1 συνδέεται με το ResearchKit της Apple. Μέσω του ResearchKit, τα Κέντρα Ερευνών (είτε ιδιωτικά, είτε των Πανεπιστημίων) μπορούν να συλλέγουν δεδομένα με βάση τις πραγματικές συνήθειες ή μετρήσεις (ανάλογα το προϊόν) των καταναλωτών.

Έτσι, επιτυγχάνεται μια πιο αξιόπιστη καταγραφή των δεδομένων. Τα ερευνητικά κέντρα μέσω του ResearchKit αυξάνουν την αξιοπιστία των βάσεων δεδομένων τους και σε δεύτερο χρόνο είναι σε θέση να παρέχουν πραγματικά χρήσιμες συμβουλές σε όσους λαμβάνουν μέρος στις έρευνες αυτές.

Κυρίως όμως, οι εταιρείες θα μπορούν να βελτιώσουν πραγματικά τα προϊόντα τους, εστιάζοντας στις αδυναμίες τους, όπως αυτές καταγράφονται βάσει των πραγματικών συνηθειών των καταναλωτών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, «τρέχουν» προγράμματα που συνδυάζουν τα frameworks της Apple ResearchKit και CareKit και αφορούν παθήσεις της καρδιάς κλπ. Είναι πλέον δυνατό ο γιατρός να ενημερώνεται άμεσα, αυτόματα, ως προς τις μετρήσεις υγείας των ασθενών του που ξεφεύγουν από τα όρια που έχουν τεθεί.

Όπως θα καταλάβατε, το «νέο», δεν είναι η ίδια η οδοντόβουρτσα, αλλά η νέα κατηγορία προϊόντων internet of things που σχετίζονται με την Υγεία και η διασύνδεσή τους με ερευνητικές ομάδες. Τάση, που αναμένουμε να ενταθεί τα προσεχή έτη, αλλά και να προκαλέσει σκεπτικισμό ως προς τα προσωπικά δεδομένα της Υγείας μας.

Η επικεφαλής Τεχνικός Διευθυντής της Colgate-Palmolive, Dr. Patricia Verduin, ανέφερε σχετικά: «Ο στόχος μας είναι απλός. Θέλουμε οι άνθρωποι να έχουν τα πιο υγιή χαμόγελα μέσω του καλύτερου βουρτσίσματος των δοντιών τους. Το πρώτο βήμα για τη βελτίωση του βουρτσίσματος είναι η κατανόηση από μέρους μας του τρόπου που οι καταναλωτές βουρτσίζουν τα δόντια τους. Η τεχνολογία ResearchKit της Apple αποδείχθηκε ένα ισχυρό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση.»

Χωρίς τις τεχνολογίες αυτές οι εταιρείες θα πρέπει να πληρώνουν «εθελοντές» για την καταγραφή των σχετικών συνηθειών τους. Όμως, πέρα από το κόστος, είναι εντελώς διαφορετικό ένα προϊόν να έχει σχεδιαστεί με βάση τις συνήθειες 5-10 ή και χιλίων καταναλωτών και εντελώς διαφορετικό να έχει σχεδιαστεί με βάση τις συνήθειες δεκάδων χιλιάδων χρηστών.

Κατά τα άλλα, η έξυπνη οδοντόβουρτσα της Colgate δεν διαφέρει και πολύ από τις αντίστοιχες υλοποιήσεις εταιρειών όπως η Philips. Μέσω μιας ειδικής εφαρμογής που τρέχει στο iPhone, οι χρήστες δέχονται συμβουλές σε πραγματικό χρόνο για τη βελτίωση του τρόπου που βουρτσίζουν τα δόντια τους. Η οδοντόβουρτσα έχει αισθητήρες ανίχνευσης τριών διαστάσεων και αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης που εντοπίζουν την αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος «εντός 16 ζωνών» στο στόμα μας.

Οι αλγόριθμοι της Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με την Kolibree και μέσω της εφαρμογής ειδοποιούνται οι χρήστες για τα σημεία στα οποία θα πρέπει να βελτιώσουν το βούρτσισμα. Όσο πιο πολύ χρησιμοποιούμε την οδοντόβουρτσα, τόσο βελτιώνονται και οι αλγόριθμοι.

Η Colgate Smart Electronic Toothbrush E1 with Artificial Intelligence κυκλοφορεί αρχικώς στα καταστήματα της Apple στις ΗΠΑ και κοστίζει 100 δολάρια (συν φόροι).

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ