12 C
Athens
Παρασκευή, 26 Φεβ 2021
ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ MacOS Κυκλοφόρησε επίσημα το macOS 10.15 Catalina

Κυκλοφόρησε επίσημα το macOS 10.15 Catalina

Κυριότερα χαρακτηριστικά, συμβατοί υπολογιστές Mac, εντοπισμός μη υποστηριζόμενων εφαρμογών πριν την αναβάθμιση.

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτάΗ Apple, μετά από έντεκα δοκιμαστικές εκδόσεις, διέθεσε στο ευρύ κοινό τη νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για desktop και φορητούς υπολογιστές, macOS 10.15 Catalina.

Όπως συνηθίζεται, η ενημέρωση γίνεται σταδιακά διαθέσιμη οπότε είναι πιθανό να μην είναι άμεσα ορατή σε όλους τους χρήστες. 

Συμβατότητα macOS Catalina

 • MacBook (Early 2015 ή νεότερο)
 • MacBook Air (Mid 2012 ή νεότερο)
 • MacBook Pro (Mid 2012 ή νεότερο)
 • Mac mini (Late 2012 ή νεότερο)
 • iMac (Late 2012 ή νεότερο)
 • iMac Pro (2017 ή νεότερο)
 • Mac Pro (2013 ή νεότερο)

Εγκατάσταση ενημέρωσης

Πλοηγηθείτε στο Apple Menu (μηλαράκι) > Προτιμήσεις Συστήματος > Ενημέρωση λογισμικού.

Κυριότερα χαρακτηριστικά

 • Η εφαρμογή iTunes καταργείται και «σπάει» σε τρείς εφαρμογές: Μουσική, Podcasts και Apple TV. Πλέον, ο συγχρονισμός των φορητών συσκευών (iPod touch, iPad, iPhone) θα γίνεται από τον finder (οι συσκευές θα εμφανίζονται στην πλαϊνή στήλη).
 • Το πρώην project Marzipan και νυν Catalyst το οποίο και ενσωματώνεται στη νέα έκδοση διευκολύνει τους προγραμματιστές στη δημιουργία εφαρμογών για το macOS παράλληλα με τη συγγραφή τους για το iPad. Αναμένεται κύμα εφαρμογών και παιχνιδιών να περάσει από το iPad και στους υπολογιστές Mac. Μερικοί τίτλοι που ήδη γνωρίζουμε πως έχουν μεταφερθεί στο macOS με τη συγκεκριμένη τεχνολογία: Asphalt 9, Twitter, DC Universe, Morpholio, Post-it, Jira, Fender, TripIt & Crew.
 • Με τη λειτουργία Sidecar οι σύγχρονες συσκευές iPad γίνονται η δεύτερη οθόνη των (νεότερων μοντέλων) Mac. Έτσι παρέχεται και έμμεσα η δυνατότητα χρήσης του Apple Pencil στο macOS μέσω όμως των συμβατών cross-platform εφαρμογών.
 • Καταργείται η υποστήριξη εφαρμογών στα 32bit (στο τέλος του κειμένου θα βρείτε οδηγίες για τον εντοπισμό των εφαρμογών αυτών στο σύστημά σας). Οπότε, αν πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε μία εφαρμογή που δεν έχει ακόμα αναβαθμιστεί στα 64bit, μην αναβαθμίσετε το λειτουργικό σας σύστημα.
 • Voice control: όσοι έχουν κινητικά προβλήματα θα μπορούν να εργάζονται σε όλο το φάσμα του macOS μέσω αναλυτικών, πολλαπλών ηχητικών εντολών. Στα Αγγλικά μεν, αλλά λειτουργεί πολύ καλά και είναι όντως βοήθημα και όχι εφέ.
 • Το παρόν δίνει επίσης η νέα εφαρμογή των Φωτογραφιών με βελτιωμένο lay out και ισχυρότερα εργαλεία επεξεργασίας video.
 • Οι Σημειώσεις και οι Υπενθυμίσεις αναβαθμίζονται, ματσάροντας έτσι τις αντίστοιχες εκδόσεις για τα iOS 13 και iPadOS 13.
 • Προστίθεται η εφαρμογή Εύρεση που γνωρίζουμε από το iOS 13. Λογικά θα αποτελέσει το σπίτι του Apple Tile.
 • Γίνεται και στην πλατφόρμα του macOS διαθέσιμη η συνδρομητική υπηρεσία video games, Apple Arcade. Εκτιμάμε πως το Arcade θα τονίσει τις αδυναμίες των υπολογιστών Mac στο gaming, κυρίως σε σύγκριση με το iPad Pro του 2018 το οποίο αποδεικνύεται ισχυρότερο στα παιχνίδια που υποστηρίζουν την τεχνολογία Metal και από τα ΜacBook Pros του 2018. Σε μερικές περιπτώσεις και από τα Pros του ’19…
 • Μετά από το iOS, το χαρακτηριστικό Χρόνος επί Οθόνης, το οποίο μας βοηθά να ελέγξουμε τη χρήση των συσκευών μας, περνάει και στο macOS.

Πώς βρίσκουμε τις 32μπιτες εφαρμογές

Ας δούμε λοιπόν, πώς μπορούμε να εντοπίσουμε τις 32μπιτες εφαρμογές σε έναν υπολογιστή Mac:

Apple Menu (Μηλαράκι) > Πληροφορίες για αυτό το Mac

Αναφορά Συστήματος

Στα αριστερά επιλέγουμε Εφαρμογές (στην ενότητα Λογισμικό) και στο δεξί πάνελ εμφανίζονται όλες οι εφαρμογές μας. Αν δεν είναι άμεσα ορατή η στήλη 64-bit, πλοηγηθείτε προς τα δεξιά για να την εντοπίσετε. Κάνοντας αριστερό κλικ στην ονομασία της στήλης οι εφαρμογές σορτάρονται (τακτοποιούνται) ως προς το «ναι» ή το «όχι». Όλες οι εφαρμογές που έχουν την ένδειξη «όχι» δεν θα τρέχουν στο macOS Catalina.

Τώρα, γνωρίζετε ποιες εφαρμογές σας δεν θα «τρέχουν» στο macOS 10.15. Καλό θα ήταν να ρωτήσετε τους developers για να ενημερωθείτε για τις προθέσεις τους και να κάνετε τον προγραμματισμό σας.

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Cosmote έχει το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα

Το βραβείο για το "πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα" απέσπασε και πάλι η Cosmote στα Speedtest Awards της Ookla, της πρώτης εταιρείας παγκοσμίως για μετρήσεις...

Ηλεκτρικό ιπτάμενο ταξί με υπογραφή Fiat-Chrysler

Μια ακόμα εταιρεία, ο ιταλικός όμιλος παραγωγής αυτοκινήτων Fiat-Chrysler Automobiles, φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο των ηλεκτρικών ιπτάμενων ταξί, σε συνεργασία με αμερικανική start-up....

Συμφωνία Hyundai και Apple για το πρώτο Apple Car

Ο Δεκέμβριος 2020 μάλλον δεν ήταν ο καλύτερος μήνας για την αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας, έναν από τους ισχυρότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Τη...

Δωρεάν WiFi στην Ακρόπολη και το Ηρώδειο

Δωρεάν WiFi θα είναι πλέον διαθέσιμο στους επισκέπτες πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Cosmote....

Ζημιά στην όραση οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη

Σχεδόν ένας στους πέντε κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει την όραση του να έχει χαμηλώσει στη διάρκεια της καραντίνας, σύμφωνα με...

Ιστορικό υψηλό για την ισοτιμία του Bitcoin

Aνήμερα των δωδέκατων γενεθλίων του, το πιο διαδεδομένο κρυπτονόμισμα Bitcoin έσπασε κάθε ρεκόρ. Η πορεία της ισοτιμίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου υπήρξε σταθερά...

Σχετικάάρθρα