16.5 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Κυκλοφορεί σήμερα το iOS 13 για το iPhone και το iPod touch (και το watchOS 6 για τα Apple Watches)

Τα βασικά χαρακτηριστικά, οι συμβατές συσκευές και η γνώμη μας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 7 λεπτά

Η Apple θα ξεκινήσει σήμερα στις 20:00 ώρα Ελλάδας τη σταδιακή διάθεση του iOS 13 για το iPhone και το iPod touch. Αν διαθέτετε συσκευή iPad θα χρειαστεί να περιμένετε έως τις 30 του Σεπτέμβρη καθώς το iPadOS θα ντεμπουτάρει στα τέλη του μήνα, απευθείας στην έκδοση 13.1 (κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στο οικοσύστημα της Apple, τουλάχιστον κατά τα τελευταία 15-20 χρόνια).

Ενημέρωση 19 Σεπτεμβρίου 21:00

Η Apple μόλις άλλαξε την ημερομηνία της κυκλοφορίας της ενημέρωσης iOS 13.1. Το iPadOS 13.1 και το iOS 13.1 θα κυκλοφορήσουν στις 24 Σεπτεμβρίου.

Σημ: συνήθως οι ενημερώσεις της Apple είναι «ορατές» στη χώρα μας γύρω στις 20:03

Συμβατότητα iOS 13

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, δηλαδή από τις συμβατές με το iOS 13 συσκευές (δεν αναφέρονται τα ολοκαίνουργια iPhone 11/Pro/Pro Max). Το iOS 13 είναι συμβατό με τις ακόλουθες συσκευές:

 • iPhone XS / XS Max
 • iPhone XR
 • iPhone X
 • iPhone 8
 • iPhone 8 plus
 • iPhone 7
 • iPhone 7 Plus
 • iPhone 6s
 • iPhone 6s Plus
 • iPhone SE
 • iPod touch 7ης γενιάς 2019

Κυριότερα χαρακτηριστικά

Σκούρο Θέμα (dark mode)

Το περιμέναμε, ήρθε πέρυσι στο macOS και πλέον είναι έτοιμο και για τις φορητές συσκευές της Apple. Πλέον, εκτός του παραδοσιακού, υπάρχει και η επιλογή του σκούρου θέματος. Αν θέλετε να δείτε τους τρόπους ενεργοποίησης / απενεργοποίησής του (εκτός της εντολής στο Siri), ετοιμάσαμε ένα βιντεάκι για εσάς:

Ταχύτητα – Απόκριση

Η απόδοση των συσκευών είναι βελτιωμένη με το iOS 13: 30% γρηγορότερο Face ID, διπλάσια ταχύτητα στην εκκίνηση εφαρμογών, 50% μικρότερα μεγέθη εφαρμογών (κατά το κατέβασμά τους) και 60% μικρότερα σε μέγεθος αρχεία ενημερώσεων.

Apple Music

Η Apple συνεχίζει τη βελτίωση της υπηρεσίας Apple Music. Μεταξύ των βελτιώσεων συναντάμε την προσθήκη συγχρονισμένων στίχων (γίνεται σταδιακά) και την προειδοποίηση όταν προσθέτουμε σε μια λίστα ένα τραγούδι που υπάρχει ήδη. Σημειώστε πως όλες αυτές οι προσθήκες θα υπάρξουν και στην Android έκδοση της υπηρεσίας. Η εικόνα που έχουμε από τις betas είναι πολύ θετική, έως και έκπληξη για την προσήλωση που δείχνει η εταιρεία στο Android app.

HandOff: μπαίνουμε σπίτι, συνεχίζεται ότι ακούγαμε στο HomePod, αρκεί να πλησιάσουμε το iPhone στο ηχείο. Θα ισχύει και το αντίστροφο. Αυτό το χαρακτηριστικό δεν ξέρουμε αν θα το δούμε στην έκδοση 13 ή στην 13.1, καθώς δεν υπάρχει δοκιμαστική έκδοση του audioOS του HomePod για να το τσεκάρουμε.

Φωτογραφίες

Η εφαρμογή Φωτογραφίες ανανεώθηκε ριζικά. Το νέο lay out θυμίζει κολάζ, ενώ προστίθενται νέες καρτέλες (μήνες, έτη κ.λπ.). Στη νέα οθόνη διαμοιρασμού προτείνονται αυτόματα άτομα τα οποία περιλαμβάνονται στις φωτογραφίες μας που θέλουμε να μοιραστούμε. Πολύ σημαντικά είναι τα εργαλεία επεξεργασίας των videos μας. Πλέον είναι διαθέσιμα (σχεδόν) όλα τα εργαλεία επεξεργασίας που χρησιμοποιούμε στις φωτογραφίες μας (κροπάρισμα, φίλτρα κ.λπ.)

Υποστήριξη εξωτερικών μέσων αποθήκευσης

Ναι, το ζήσαμε και αυτό. Το iOS πλέον υποστηρίζει φλασάκια USB, κάρτες SD, σκληρούς δίσκους και γενικότερα εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης. Θέλω όμως να έχετε το νου σας σε κάτι σημαντικό: αν και στα iPad Pros που φέρουν θύρα USB-C όλα βαίνουν καλώς, δεν ισχύει το ίδιο με τα iPhones που διαθέτουν lightning θύρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να προμηθευτείτε αντάπτορα σαν αυτόν της Apple, αλλιώς θα βλέπετε το μήνυμα του iOS περί μη επαρκούς τροφοδοσίας. Μπορεί και να μην έχετε πρόβλημα με το μέσο που θα χρησιμοποιήσετε, θα προτείναμε όμως καλού-κακού να πάρετε εξ αρχής ένα καλό αντάπτορα. Και στην Apple, να μεταβεί επιτέλους στο πρότυπο USB-C και στα iPhones.

Πλέον, μπορούμε να συνδεόμαστε και σε smb servers μέσω της εφαρμογής των Αρχείων.

Σχετικά με την καθυστερημένη υποστήριξη των εξωτερικών μέσων αποθήκευσης, η Apple προσπαθούσε από καιρό να απομονώσει το filesystem από τον kernel. Ή τα κατάφερε ή απλά μας το κοτσάρισε σαν φάνσι δικαιολογία.

Apple Arcade

Από σήμερα στις αναβαθμισμένες συσκευές θα είναι διαθέσιμη η νέα συνδρομητική υπηρεσία της Apple, Apple Arcade. Με 5€ το μήνα (ισχύει και για οικογενειακούς λογαριασμούς / έως έξι άτομα) θα είναι διαθέσιμα πάνω από 100 παιχνίδια χωρίς διαφημίσεις και χωρίς αγορές εντός των εφαρμογών. Στις δοκιμές μας εντυπωσιαστήκαμε από το πόσο προσεγμένοι είναι όλοι οι τίτλοι. Πρόκειται για εξαιρετική υπηρεσία.

Download Manager στον Safari

Όπως λέμε «η συντέλεια του κόσμου». Κι όμως, συνέβη και αυτό. Ο Safari πλέον υποστηρίζει downloads (ινοβέισιο), οπότε προστέθηκε και ο σχετικός manager (ένα mini περιβάλλον διαχείρισης των αρχείων που κατεβαίνουν είναι, μην τρομάζετε).

Πολλά και διάφορα

 • Νέα, βελτιωμένη οθόνη διαμοιρασμού.
 • Ανανεωμένη εφαρμογή Υπενθυμίσεων με έξυπνες λίστες, εργασίες κ.λπ.
 • Νέα υπηρεσία «Sign in with Apple ID»: με την πάροδο του χρόνου που η λειτουργία θα ενσωματωθεί σε σελίδες και εφαρμογές, δεν θα χρειάζεται να δημιουργούμε νέους λογαριασμούς όταν θα εγγραφόμαστε σε νέες υπηρεσίες, καθώς θα εισάγουμε τα διαπιστευτήριά μας της Apple. Αν η υπηρεσία ζητάει οπωσδήποτε email, η Apple θα δημιουργεί επί τόπου ένα ψεύτικο για εμάς, του οποίου τα μηνύματα θα προωθούνται στο πραγματικό mail μας (το παλιό, κλασικό alias του OSX).
 • Εγγραφή video από κάμερες ασφαλείας απευθείας στο iCloud, κωδικοποιημένα. Δωρεάν αποθηκευτικός χώρος για εγγραφή 10 ημερών. Αναμένουμε τα συμβατά μοντέλα (και την τιμούλα τους).
 • Όταν ακούμε κάτι με τα AirPods μας, θα μπορούμε, πλησιάζοντας το iPhone μας με ένα άλλο iPhone, να στείλουμε τον ήχο σε άλλα AirPods (που αντιστοιχούν στο iPhone που πλησιάσαμε). Ή απλά να στείλουμε ήχο από το iPhone μας σε δύο συμβατά ζευγάρια ακουστικών με ξεχωριστή επιλογή έντασης ήχου για αυτά. Αυτή η λειτουργία θα ισχύει και για τα νέα PowerBeats Pro αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί στο iOS 13. Ελπίζουμε πως θα τη δούμε στο 13.1.
 • Αλλαγές στο περιβάλλον χρήστη του CarPlay, θα εμφανίζονται περισσότερες πληροφορίες στην οθόνη.
 • Πιο φυσική φωνή Siri. Δεν προστέθηκε υποστήριξη της Ελληνικής γλώσσας.
 • Υποστήριξη μη συστημικών γραμματοσειρών μέσω του App Store.
 • Το πληκτρολόγιο της Apple υποστηρίζει πλέον πληκτρολόγηση μέσω συρσίματος (γνωστό ως swipe). Η Apple το ονομάζει «QuickPath».
 • Πιο αναλυτικοί χάρτες αλλά όχι για τη χώρα μας. Στην έκδοση 13.1 του iOS θα μπορούμε να μοιραζόμαστε τον εκτιμώμενο χρόνο της άφιξής μας στον προορισμό μας (ETA share).
 • Φωτογραφία και ονομασία επιλογής μας στα Μηνύματα, ορατά μόνο σε όσους ανταλλάσσουμε μηνύματα μαζί τους. Μόνο αν το ενεργοποιήσουμε χεράτα, όχι αυτόματα.
 • Νέα gallery view στις Σημειώσεις.
 • Υποστήριξη χειριστηρίων παιχνιδιών Xbox One S και PlayStation DualShock 4. Πρόκειται για εξαιρετική προσθήκη που δουλεύει πολύ καλά.
 • Όσες συσκευές δεν έχουν το hardware χαρακτηριστικό 3D Touch αποκτούν απτική ανάδραση (Haptic feedback). Κάτι σαν εξελιγμένο δεξί κλικ. Λειτουργεί καλά και στέλνει στον αγύριστο το gimmick 3D Touch, το οποίο δεν διαθέτουν οι νέες συσκευές iPhone. Το 3D Touch feedback συνεχίζει ωστόσο να υπάρχει στις συμβατές συσκευές.
 • Με την ενεργοποίηση της βελτιστοποιημένης φόρτισης μπαταρίας επιτυγχάνουμε μείωση στο ρυθμό γήρανσης της μπαταρίας της συσκευής μας. Αν για παράδειγμα το iOS «δει» πως φορτίζετε το iPhone σας κάθε βράδυ από τις 01:00 έως τις 08:00, από ένα σημείο και μετά θα διακόπτει τη φόρτιση στο 80% και θα την εκκινεί τη στιγμή που πρέπει προκειμένου να φτάσει στο 100% στις 08:00. Έτσι η συσκευή δεν θα φορτίζεται κατά διαστήματα από τη στιγμή που θα φθάσει για πρώτη φορά το 100% προκειμένου να διατηρήσει τη μέγιστη φόρτισή της. Ρυθμίσεις > Μπαταρία > Υγεία Μπαταρίας.
 • Αναλυτικότερη ενημέρωση χρηστών περί χρήσης της τοποθεσίας: πλέον, όταν ο χρήστης θα καλείται να επιλέξει αν μία εφαρμογή θα μπορεί να συνεχίζει να καταγράφει την τοποθεσία του συνεχώς ή μόνο κατά τη χρήση της, θα προβάλλονται και οι τοποθεσίες του που η εφαρμογή ήδη «γνωρίζει».
 • Αναφορά «γνωστών» ασύρματων δικτύων: αν το iPhone/iPad/iPod touch «γνωρίζει» τον κωδικό εισόδου ενός ασύρματου δικτύου και βρίσκεται στην τρέχουσα εμβέλειά του, αυτό (θα) αναφέρεται στα Γνωστά δίκτυα (Ρυθμίσεις > Wi-Fi).

Οι εντυπώσεις μας

Πρόκειται για ένα πολύ ουσιαστικό update. Εκτός από την προσθήκη του σκούρου θέματος που αναμένεται να αποδειχθεί δημοφιλές, η Apple «τακτοποίησε» εκκρεμότητες και ζητήματα ετών, όπως την υποστήριξη των εξωτερικών μέσων αποθήκευσης. Θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός πως οι συσκευές δεν γίνονται πιο αργές, αλλά πιο γρήγορες, έστω και για λίγο. Στο AntuTu, σε δοκιμαστική έκδοση του iPadOS 13 στις 15 Αυγούστου οι επιδόσεις ήταν ήδη καλύτερες σε σύγκριση με αυτές του iOS 12.

Πρόκειται για μία πολύ καλή αναβάθμιση.

Αλλά…

Η έκδοση 13.0 δεν είναι άψογα φινιρισμένη. Αν θέλετε να την εγκαταστήσετε, προχωρήστε, δεν θα έχετε σοβαρά θέματα. Ούτε με τη μπαταρία, ούτε με τη θερμοκρασία της συσκευής, θα χαρείτε και το dark mode. Όμως, δεν πρόκειται για μία τυπική, σχεδόν άψογη έκδοση του iOS. Είναι πιθανό μέχρι τις 30 του μήνα που θα κυκλοφορήσει το iOS 13.1 να κάνετε και 3-4 υποχρεωτικές επανεκκινήσεις. Μπορεί και όχι, τα πάντα εξαρτώνται από την εκάστοτε συσκευή, τη χρήση αλλά και τα εγκατεστημένα apps.

Αν θέλετε μία Apple-τυπική απροβλημάτιστη λειτουργία, καλύτερα να περιμένετε το iOS 13.1. Εξάλλου, σε 11 μέρες κυκλοφορεί. Update: σε 5 μέρες

watchOS 6

Το watchOS 6 για τα Apple Watch Series 3 και 4 κυκλοφορεί επίσης σήμερα, ενώ για τα Series 1 και 2 αργότερα το φθινόπωρο.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του watchOS 6 είναι τα εξής:

 • App Store ανεξάρτητο από το iPhone. Απευθείας αγορές από το watchOS app.
 • Οι εφαρμογές θα μπορούν να είναι πλήρως ανεξάρτητες, να μην υπάρχει δηλαδή η απαίτηση ύπαρξης και iOS εφαρμογής.
 • Νέες προσόψεις.
 • Εφαρμογές Ηχοβιβλίων, Αριθμομηχανής (με μοίρασμα λογαριασμών) και Ηχητικών Σημειώσεων.
 • Επίσημη υποστήριξη ροής ήχου (Streaming Audio API).
 • Παρακολούθηση επιπέδων θορύβου στο χώρο που βρίσκεται ο χρήστης και ενημέρωσή του για πιθανούς κινδύνους.
 • Νέα συγκριτικά σχετικά με την Υγεία (90 και 365 ημέρες).
 • Παρακολούθηση εμμήνου ρύσεως.
 • Μικρο-βελτιώσεις σε πτυχές του περιβάλλοντος χρήστη.
 • Οι ενημερώσεις λογισμικού θα γίνονται απευθείας από το ρολόι.
Kostthem
Kostthem
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ