Λαχταράτε νιόκι με αρνί, μαύρο ριζότο ή ζυμαρικά με κολοκυθάκια; Μπορείτε να παραγγείλετε οποιοδήποτε από αυτά σε ένα κροατικό εστιατόριο, όπου ένας ρομποτικός σεφ μπορεί να θροΐσει περίπου 70 διαφορετικά γεύματα σε μια κατσαρόλα.
Οι ιδιοκτήτες του λένε ότι πιστεύουν ότι το μπιστρό BOTS & POTS Sci-Food στο Ζάγκρεμπ είναι το μοναδικό εστιατόριο στον κόσμο όπου τα έτοιμα γεύματα σε κατσαρόλα παρασκευάζονται από ρομποτικές κουζίνες, χωρίς ανθρώπινη συμμετοχή εκτός από την τροφοδότησή τους με φρέσκα υλικά.
Οι συσκευές προσθέτουν λάδι και καρυκεύματα σύμφωνα με ψηφιακές συνταγές που δημιουργήθηκαν από έναν άνθρωπο σεφ.
Σε άλλα παρόμοια εστιατόρια, τα ρομπότ ανακατεύουν και τηγανίζουν πατατάκια και χάμπουργκερ, φτιάχνουν πίτσες ή σερβίρουν και παραδίδουν γεύματα, αλλά «δεν υπάρχει ρομπότ που να κάνει ένα γεύμα μιας κατσαρόλας από φρέσκο φαγητό», σύμφωνα με τον συνιδιοκτήτη του εστιατορίου Hrvoje Bujas.
Χρειάστηκαν επτά χρόνια για να κάνουν οι συνεργάτες του Bujas μια ιδέα πραγματικότητα και να ανοίξουν το εστιατόριο πέρυσι, αφού επένδυσαν πάνω από 1 εκατομμύριο.
«Ήταν πράγματι μια πρόκληση να φτιάξεις ένα έτοιμο προς κατανάλωση γεύμα από φρέσκο φαγητό στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα και όσο πιο νόστιμο μπορεί να γίνει», είπε ο Μπούγιας στο Reuters στο μπιστρό υψηλής τεχνολογίας.
Οι πελάτες φαίνεται να συμφωνούν.
“Το φαγητό είναι κορυφαίας ποιότητας”, είπε ο Lovro Petar Andrisek, 18 ετών, ο οποίος ήρθε στο Bots & Pots ως δώρο για τα γενέθλιά του. «Το πιάτο μου είναι εντελώς καθαρό», γέλασε.
Ο ρομποτικός σεφ που ονομάζεται GammaChef «διδάσκεται» ψηφιακά πώς να μαγειρεύει ένα γεύμα από τον επικεφαλής σεφ του εστιατορίου, στη συνέχεια το θυμάται και το επαναλαμβάνει ατελείωτα.
Πέντε κουζίνες ρομπότ μπορούν η καθεμία να παράγει τέσσερα γεύματα σε 15 λεπτά ή σχεδόν 100 γεύματα σε μια ώρα, είπε ο Bujas, προσθέτοντας ότι η μία θα κόστιζε 10.000 ευρώ εάν ήταν προς πώληση.
«Σκεφτόμαστε να επεκτείνουμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο μέσω franchise», είπε ο Bujas, εξηγώντας ότι το ρομπότ επιταχύνει τη διαδικασία μαγειρέματος και εξοικονομεί χρήματα σε μια εποχή ελλείψεων προσωπικού.
«Ένα τέτοιο εστιατόριο με πέντε ρομπότ μπορεί να διευθύνεται από ένα μόνο άτομο», είπε. «Ο τελικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε έναν χώρο «χωρίς σερβιτόρο, χωρίς σεφ, χωρίς μετρητά» όπου παραγγέλνεις, παίρνεις και πληρώνεις για φαγητό χωρίς ανθρώπινη επαφή».