Μετά από εφτά χρόνια λειτουργίας, το LinkedIn θα πάψει να είναι διαθέσιμο στην Κίνα από την αρχή της επόμενης χρονιάς. Η σύντομη δήλωση της Microsoft, στην οποία ανήκει το LinkedIn, αναφέρει ότι πλέον δυσκολεύεται να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της κινεζικής κυβέρνησης και στο άμεσο μέλλον πρόκειται να το αντικαταστήσει με μία πλατφόρμα αναζήτησης εργασίας, το InJobs, στην οποία όμως δεν θα υπάρχει ροή ειδήσεων και δυνατότητα δημοσίευσης άρθρων και σχολίων.
Το LinkedIn λειτουργεί στην Κίνα από το 2014 και είναι το μοναδικό “δυτικό” μέσο κοινωνικής δικτύωσης που δεν έχει απαγορεύσει ακόμα η κινεζική κυβέρνηση. Στέλεχος της Microsoft δήλωσε ότι η εταιρεία δέχτηκε πολύ αυστηρή κριτική από τη διεθνή κοινότητα επειδή αναγκάστηκε να υποκύψει στις πιέσεις τη κινεζικής κυβέρνησης, διαγράφοντας τους λογαριασμούς αρκετών αμερικανών δημοσιογράφων, κυβερνητικών υπαλλήλων και ακαδημαϊκών από το LinkedIn. Μεταξύ των λογαριασμών που διέγραψε το LinkedIn είναι και αυτοί του δημοσιογράφου Greg Bruno, ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το Πεκίνο για τη διαχείριση προσφύγων που προέρχονται από το Θιβέτ και του Eyck Freymann, ερευνητή κινεζικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα απαίτησε από το LinkedIn να διαγράψει αυτούς τους λογαριασμούς επειδή διακινούσαν “απαγορευμένο υλικό“. Η ίδια κίνηση έχει επαναληφθεί αμέτρητες φορές τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας στην απαγόρευση όλων των ξένων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, περιλαμβανομένων των Facebook και Twitter. Η Microsoft δήλωσε ότι προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να ισορροπήσει τους επιχειρηματικούς στόχους της με τις θεμελιώδεις αξίες της, όπως η ελευθερία της έκφρασης, αλλά στο σχεδιασμό της υπήρχε από την αρχή η επιλογή μίας άλλης κατεύθυνσης αν η συνεργασία με την κινεζική κυβέρνηση δυσκόλευε τη λειτουργία του LinkedIn.