Το facebook, καλώς ή κακώς έχει μπει στην καθημερινότητά μας. Μεγάλη μερίδα του κοινού προτιμά να ενημερώνεται στο facebook, μέσω αναρτήσεων φίλων, ομάδων, σελίδων κλπ. Πολλές φορές τα νέα “ταξιδεύουν” πολύ γρήγορα μέσω των κοινοποιήσεων αλλά και μέσω αποστολών των αναρτήσεων στο messenger.

Αν λοιπόν κοινοποιήσατε μέσω του messenger μία ανάρτηση και ο παραλήπτης έλαβε τελικά ένα μήνυμα σαν της επάνω φωτό, ή, αν κοινοποιήσατε στη σελίδα σας μία ανάρτηση που τελικά μπορούν να τη δουν μόνο λίγοι φίλοι σας (ή και κανείς), δείτε τι θα πρέπει να προσέχετε.

Αυτή, είναι μία “δημόσια” ανάρτηση. Το καταλαβαίνουμε από το σήμα της υδρογείου.

Αυτό σημαίνει πως η ανάρτηση θα είναι ορατή σε όλους, είτε τη στείλουμε μέσω του messenger, είτε την κοινοποιήσουμε στη σελίδα του προφίλ μας.

Αν όμως, η ανάρτηση, αντί της υδρογείου έχει ένα “τετραγωνάκι” ή ένα μικρό εικονίδιο προσώπων, αυτό σημαίνει πως:

  • Αν πρόκειται για σελίδα ή ομάδα και βλέπετε το “τετραγωνάκι”, η ανάρτηση είναι ορατή μόνο στα μέλη της σελίδας / ομάδας. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση της κοινοποίησης, ή της αποστολής της ανάρτησης.
  • Αν πρόκειται για ένα προσωπικό προφίλ και βλέπετε το εικονιδιάκι με τα πρόσωπα, η ανάρτηση είναι ορατή μόνο στους φίλους του χρήστη. Δηλαδή, αν την κοινοποιήσετε θα την βλέπουν μόνο οι κοινοί σας φίλοι. Το ίδιο ισχύει και για την αποστολή μέσω messenger. H επαφή σας θα μπορεί να δει την ανάρτηση, εάν είναι συνδεδεμένη με το πρόσωπο που έκανε την αρχική ανάρτηση. Αλλιώς, θα δει το συγκεκριμένο μήνυμα:

Τι μπορούμε να κάνουμε;

  • Εφόσον βλέπουμε την υδρόγειο, προχωράμε κανονικά στις κοινοποιήσεις μας.
  • Εάν πρόκειται για ανάρτηση σελίδας ή ομάδας και υπάρχει το εικονιδιάκι με το τετράγωνο, καλούμε τον φίλο μας να γίνει μέρος της ομάδας / σελίδας.
  • Εάν πρόκειται για ανάρτηση φίλου μας και βλέπουμε το “εικονιδιάκι” με τα πρόσωπα, του ζητάμε ευγενικά να αλλάξει τις ρυθμίσεις της ανάρτησής του σε “δημόσια”.
  • Εάν δεν μπορεί να γίνει κάτι από όλα αυτά, μπορούμε είτε να επισκεφθούμε την ιστοσελίδα που αναφέρεται στην ανάρτηση και να στείλουμε (ή κοινοποιήσουμε) απευθείας τον σύνδεσμο του άρθρου που μας ενδιαφέρει, είτε να συλλάβουμε ένα στιγμιότυπο οθόνης (screenshot) της ανάρτησης και να το στείλουμε στην επαφή μας.

Πλέον, γνωρίζετε ποιες αναρτήσεις είναι ορατές σε όλους και ποιες όχι. Αναλόγως της περίπτωσης, πράξτε κατάλληλα και αποφύγετε περιπτώσεις όπου οι κοινοποιήσεις σας είναι τελικά ορατές σε ελάχιστους φίλους σας.

 

ΣΧΟΛΙΑ
Προηγούμενο άρθροΈλληνας πρωτοπορεί στον κλάδο των μετα-υλικών
Επόμενο άρθροΟι νέοι iMac και τα χαρακτηριστικά τους
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.