Σχεδόν οι μισές εμπορικές πτήσεις από και προς ευρωπαϊκά αεροδρόμια αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρές καθυστερήσεις ή ακόμα και το ενδεχόμενο της ακύρωσης. Η αναστάτωση οφείλεται σε σοβαρή αστοχία του Enhanced Tactical Flow Management System που είναι εγκατεστημένο στο κέντρο Eurocontrol του Βελγίου και ελέγχει την κυκλοφορία στον εναέριο χώρο ολόκληρης της Ευρώπης.

Το ETFMS είναι ένα υπολογιστικό σύστημα που τροφοδοτείται συνεχώς με τα προγράμματα όλων των αεροπορικών εταιρειών και προγραμματίζει τη ροή των πτήσεων πάνω από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Όλα τα δεδομένα που καταχωρήθηκαν στο σύστημα μέχρι τις 13:26 σήμερα έχουν χαθεί από άγνωστη – μέχρι στιγμής – αιτία και το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει σοβαρές καθυστερήσεις σε περίπου 15.000 πτήσεις και ταλαιπωρία σε περισσότερους από 500.000 επιβάτες, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και αρκετές ακυρώσεις.

Το Eurocontrol ανακοίνωσε ότι έχει μπει σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης και επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως απειλή για την ασφάλεια των πτήσεων που εκτελούνται.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ