21 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κατηγορίες εις βάρος του YouTube για συλλογή δεδομένων παιδιών στο Ην. Βασίλειο

O ιστότοπος συλλέγει δεδομένα σχετικά με τα βίντεο που παρακολουθούν τα παιδιά, την συσκευή που τα παρακολουθούν και την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται.

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Το YouTube αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι συλλέγει δεδομένα παρακολούθησης παιδιών ηλικίας κάτω των 13 ετών, κατά παράβαση του κώδικα απορρήτου δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει σχεδιαστεί για την προστασία των παιδιών.

Σύμφωνα με τις επίσημες καταγγελίες που πραγματοποιήθηκαν στο Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO), ο ιστότοπος συλλέγει δεδομένα σχετικά με τα βίντεο που παρακολουθούν τα παιδιά, την συσκευή που τα παρακολουθούν και την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται.

Το YouTube δήλωσε ότι είχε επενδύσει στην προστασία των οικογενειών.

Αυτό περιλαμβάνει τη μεταχείριση όλου του παιδικού περιεχομένου σαν να το έβλεπαν παιδιά, ακόμη και σε λογαριασμό ενός ενήλικα, ανέφερε.

«Πρόκειται να συνεχίσουμε τη δέσμευσή μας με το ICO σε αυτό το έργο προτεραιότητας και με άλλους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των γονέων και των ειδικών σε θέματα παιδικής προστασίας», είπε ένας εκπρόσωπος.

Η πλατφόρμα ανήκει στον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα Alphabet, ο οποίος είναι και η μητρική εταιρεία της Google.

Η εταιρεία υποστήριζε πάντα ότι η υπηρεσία της δεν προοριζόταν για χρήση από παιδιά κάτω των 13 ετών και προσφέρει μια ξεχωριστή εφαρμογή για παιδιά που ονομάζεται YouTube Kids καθώς και μια “εποπτευόμενη εμπειρία” που απαιτεί τη γονική συναίνεση.

Οι καταγγέλλοντες δηλώνουν ότι πολλά παιδιά παρακολουθούν περιεχόμενο του YouTube σε οικογενειακές συσκευές, όπου αυτά τα δεδομένα μπορούν να συλλεχθούν από προεπιλογή, επειδή δεν έχουν καταχωριστεί ως παιδικός λογαριασμός.

Η καταγγελία πιστεύεται ότι είναι η πρώτη δοκιμασία του παιδικού κώδικα ICO, ο οποίος εισήχθη το 2020, όταν στις εταιρείες τεχνολογίας δόθηκε ένας χρόνος για να συμμορφωθούν με αυτόν.

Κώδικας Διαδικτύου για παιδιά: Τι είναι και πώς θα λειτουργήσει;

Οι όροι του περιλαμβάνουν την παροχή υψηλού επιπέδου απορρήτου για τα παιδιά από προεπιλογή και τη μη χρήση σχεδιαστικών στοιχείων που τα ενθαρρύνουν να παρέχουν περισσότερα δεδομένα.

Το YouTube είχε ανακοινώσει τότε ότι θα απενεργοποιούσε την προεπιλεγμένη αυτόματη αναπαραγωγή βίντεο και θα αποκλείσει τη στόχευση και την εξατομίκευση διαφημίσεων για όλα τα παιδιά.

Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή Ofcom, το 89% των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 3 και 17 ετών χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα βίντεο το 2021.

Οι εταιρείες που διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν τον παιδικό κώδικα Διαδικτύου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγάλα πρόστιμα, παρόμοια με τις κυρώσεις για παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων.

Το ICO δήλωσε ότι θα εξετάσει προσεκτικά την καταγγελία.

Ο κ. McCann που εκπροσωπεί την ομάδα εκστρατειών 5Rights Foundation, η οποία υπερασπίστηκε τον κώδικα γνωστοποίησε πως «Η προτεινόμενη μεταρρύθμισή που πρέπει να κάνει το YouTube είναι όταν μπαίνεις να μην συλλέγει και να μην επεξεργάζεται περιττές πληροφορίες». Ακόμα πρόσθεσε  «Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι συλλέγουν μόνο τα δεδομένα των ενηλίκων οι οποίοι συναινούν δεόντως, θα ήταν να έχουν μια διαδικασία όπου οι ενήλικες μπορούν να συνδεθούν στα συστήματα παρακολούθησης, προτάσεων, σχηματισμού προφίλ και στοχευμένων διαφημίσεων. »

Τέλος συμπλήρωσε ότι πιστεύει πως «μια μειοψηφία» χρηστών θα επέλεγε να το κάνει.

Το 2019, στο YouTube επιβλήθηκε πρόστιμο 170 εκατομμυρίων δολαρίων από ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ για παραβίαση της νομοθεσίας περί απορρήτου των παιδιών σε συνέχεια μιας παρόμοιας κατηγορίας ότι συνέλεγε δεδομένα για παιδιά κάτω των 13 ετών χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων.

Το YouTube δεν παραδέχτηκε την ευθύνη, αλλά πλήρωσε το πρόστιμο και άλλαξε επίσης τις επιχειρηματικές του πρακτικές ως αποτέλεσμα, δήλωσε η Stephanie Hare, συγγραφέας του Technology is Not Neutral.

«Υποθέτουμε ότι όποιος παρακολουθεί παιδικό περιεχόμενο θα είναι ενδεχομένως κάτω των 13 ετών. Έτσι, τώρα συλλέγονται πολύ λιγότερα δεδομένα για αυτόν τον τύπο περιεχομένου και επίσης δεν στέλνει εξατομικευμένες διαφημίσεις σε άτομα που παρακολουθούν αυτό το περιεχόμενο», είπε.

«Η λύση υπάρχει, απλά πρέπει να την βγάλουν από την εργαλειοθήκη».

NewsDesk
NewsDesk
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky

ΠΡΟΣΦΑΤΑ