κεντρική εικόνα: TechCrunch

Ιστορικό

Το flickr είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία διαμοιρασμού επαγγελματικής εικόνας παγκοσμίως, καθώς φιλοξενεί περιεχόμενο από 75 εκατομμύρια φωτογράφους επί συνόλου 90 εκατομμυρίων χρηστών.

Λανσαρίστηκε το Φεβρουάριο του 2004 από την καναδική εταιρεία Ludicorp, ενώ ένα χρόνο αργότερα η Ludicorp αγοράστηκε από τη Yahoo. Στη συνέχεια, η πώληση της Yahoo στον όμιλο τηλεπικοινωνιών Verizon έφερε το Flickr στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας Oath. Τον περασμένο Απρίλη το flickr εξαγοράστηκε από το SmugMug.

Σημείο καμπής για την άνοδο της υπηρεσίας είχε αποτελέσει η δωρεάν παροχή αποθηκευτικού χώρου 1TB για την αποθήκευση φωτογραφιών.

εικόνα: SmugMug

Τα νεότερα υπό την διοίκηση του SmugMug

Λίγους μήνες μετά την εξαγορά, ξεκίνησε ο εξορθολογισμός του οικονομικού μοντέλου του flickr από την ιδιοκτήτρια εταιρεία, SmugMug. Το flickr ανακοίνωσε πως από τις 9 Ιανουαρίου του 2019 καταργείται ο δωρεάν αποθηκευτικός χώρος του 1ΤΒ.

Το χρονοδιάγραμμα

  • Οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον δωρεάν αποθηκευτικό χώρο του 1TB έως την 8η Ιανουαρίου του 2019. Όσοι έχουν αποθηκευμένες πάνω από 1000 φωτογραφίες θα πρέπει να έχουν αφαιρέσει τις πλεονάζουσες έως τις 4 Φεβρουαρίου 2019.
  • Από την του Φλεβάρη (2019) η υπηρεσία θα ξεκινήσει να διαγράφει αυτόματα τις πλεονάζουσες (άνω των 1000) φωτογραφίες των χρηστών, ξεκινώντας από τις παλαιότερες.

Οι επιλογές των χρηστών

  • Μία επιλογή αποτελεί η αποθήκευση λιγότερων φωτογραφιών στο flickr. Αν το όριο των 1000 φωτογραφιών σας καλύπτει και ακολουθήσετε αυτή την οδό, θα πρέπει έως τις 4 Φεβρουαρίου να έχετε φροντίσει να υπάρχουν έως 1000 φωτογραφίες σας αποθηκευμένες στην υπηρεσία.
  • Η δεύτερη επιλογή είναι η αγορά του νέου Pro προγράμματος του flickr (εξάλλου, για αυτό έγιναν όλες οι αλλαγές): στο νέο Pro πρόγραμμα παρέχεται απεριόριστος αποθηκευτικός χώρος για αποθήκευση φωτογραφιών και βίντεο σε πλήρη ανάλυση, χωρίς διαφημίσεις. Πλέον οι χρήστες θα μπορούν στο επί πληρωμή πρόγραμμα να αποθηκεύουν videos διάρκειας έως και 10 λεπτών (έως τώρα το όριο ήταν τα 3 λεπτά). Το Pro πακέτο διατίθεται στα 50 δολάρια το χρόνο και έως την 30η του Νοέμβρη θα παρέχεται με έκπτωση 30%.
  • Η τρίτη επιλογή είναι και η πιο προφανής. Η εγκατάλειψη του flickr και η μεταφορά των φωτογραφιών σε κάποια άλλη υπηρεσία ή η αποθήκευσή τους σε δίσκους / φλασάκια.
εικόνα: The Verge

Κλείνοντας

Οι ιθύνοντες του SmugMug ανέφεραν πως η απόφαση αυτή ήταν επιβεβλημένη και πως έως τώρα οι χρήστες πλήρωναν μέσω της πώλησης των δεδομένων τους. Πλέον – σύμφωνα με το SmugMug – υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς το οικονομικό μοντέλο της υπηρεσίας.

Σε λίγους μήνες θα γνωρίζουμε αν το μοντέλο αυτό θα στεφθεί με επιτυχία.

ΣΧΟΛΙΑ