Οι ακτιβιστές που αγωνίζονται για την προστασία της ιδωτικής ζωής πανηγυρίζουν μία νέα νίκη στη Γερμανία, αυτή τη φορά εναντίον του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Το Facebook καταδικάστηκε επειδή αποσπά από τους χρήστες του δηλώσεις συγκατάθεσης τις οποίες το Γερμανικό δικαστήριο θεωρεί άκυρες.

Η ένωση καταναλωτών Vzbv προσέφυγε στη Γερμανική δικαιοσύνη το 2015 για να αναγκάσει το Facebook να τροποποιήσει κάποιες εφαρμογές του που – υποστηρίζεται ότι – παραβιάζουν τη γερμανική ομοσπονδιακή νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα, το Vzbv υποστήριξε και το Δικαστήριο δέχτηκε ότι πέντε από τις εφαρμογές του Facebook είναι εκ των προτέρων ρυθμισμένες να λειτουργούν και ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου αυτών των εφαρμογών είναι “κρυμμένες”.

Η καταδικαστική απόφαση εκδόθηκε από το Περιφερειακό Δικαστήριο του Βερολίνου στις 16 Ιανουαρίου 2018 αλλά δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις χθες από το Vzbv. Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι το Facebook θα προσβάλλει την απόφαση αλλά στο μεταξύ αναμένεται να αλλάξει τις επίμαχες ρυθμίσεις ώστε να δείξει στις Δικαστικές Αρχές της Γερμανίας ότι σέβεται το Νόμο. Το Vzbv αναμένεται επίσης να συνεχίσει το δικαστικό αγώνα γιατί υποστηρίζει – εκτός των άλλων – ότι το Facebook δηλώνει ψευδώς ότι είναι “δωρεάν” αφού οι χρήστες του αναγκάζονται να παραχωρήσουν προσωπικά δεδομένα τους προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορες υπηρεσίες του.

Το Γερμανικό Δικαστήριο στήριξε την απόφασή του σε Νόμο που λέει ότι όταν οι επιχειρήσεις και τα μέσα τεχνολογίας ζητούν τη συγκατάθεση των πολιτών, πρέπει να αποσαφηνίζουν τον σκοπό, το εύρος και τον τρόπο διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων. Επίσης, το συγκεκριμένο Δικαστήριο υποστηρίζει στην απόφασή του ότι

  • το Facebook δεν προειδοποιεί με σαφήνεια τους χρήστες του ότι πολλές από τις ρυθμίσεις απορρήτου των εφαρμογών του – όπως ο διαμοιρασμός με τη Google – είναι προεπιλεγμένες.
  • η απαίτηση του Facebook να χρησιμοποιούν οι χρήστες του τα πραγματικά τους ονόματα είναι παράνομη.
  • το Facebook πρέπει να ζητά από τους χρήστες του περισσότερο ξεκάθαρη συγκατάθεση προκειμένου να χρησιμοποιήσει φωτογραφίες και στοιχεία τους σε συνδεδεμένες εμπορικές εφαρμογές.

Ανεξάρτητα από την έκβαση της συγκεκριμένης νομικής διαμάχης μεταξύ Facebook και Vzbv, θα δούμε στο άμεσο μέλλον και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις ενόψει του επερχόμενου κανονισμού της ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR) που θα εφαρμόζεται από 25 Μαΐου 2018.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ