Κάμερες κυκλοφορίας κράζουν τους πεζούς που δεν χρησιμοποιούν τις διαβάσεις

Η Τροχαία της Shenzhen χρησιμοποιεί σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης για να εντοπίζει τους παραβάτες

661

Περπατάς στην πόλη και πρέπει να περάσεις στην απέναντι πλευρά ενός κεντρικού δρόμου, η διάβαση πεζών είναι 20 μέτρα πιο πέρα, εσύ βαριέσαι να πας μέχρι εκεί και αποφασίζεις να περάσεις ανάμεσα στα διερχόμενα αυτοκίνητα – μην πεις ψέματα ότι δεν το έχεις κάνει ποτέ. Η Τροχαία όμως έχει τοποθετήσει κάμερες οι οποίες σε βλέπουν, προβάλουν το πρόσωπο σου σε οθόνες που βρίσκονται δίπλα στο δρόμο για να ρεζιλευτείς σε όλους τους περαστικούς, σε “μαλώνουν” για την παράβαση από τα μεγάφωνα που βρίσκονται δίπλα στις οθόνες και σου στέλνουν το πρόστιμο με SMS.

Ευτυχώς όλα αυτά συμβαίνουν – μέχρι τώρα τουλάχιστον – μόνο στην Κίνα και συγκεκριμένα στην πόλη Shenzhen των 12 εκατ κατοίκων. Η τοπική Τροχαία, που φημίζεται για την αυστηρότητα της ως προς την τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας, εξάντλησε αυτή τη φορά τη σατανική ευρηματικότητα της. Οι ιθύνοντες της Τροχαίας αποφάσισαν όχι μόνο να επιβάλλουν μεγάλα πρόστιμα αλλά και να “κράζουν” δημόσια όσους πεζούς κινούνται εκτός των διαβάσεων.

Σε συνεργασία με την τοπική επιχείρηση Intellifusion, η Τροχαία της Shenzhen ανέπτυξε ένα σύστημα που αποτελείται από κάμερες κλειστού κυκλώματος με ανάλυση 7 εκατ pixels, μεγάλες οθόνες LED εξωτερικού χώρου και λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης που αναγνωρίζει πρόσωπα. Η αναγνώριση γίνεται βάσει φωτογραφιών που έχει στα αρχεία της η τοπική αστυνομία ή έχουν δημοσιευτεί στα social media. Μόλις αναγνωριστεί το πρόσωπο του παραβάτη, προβάλλεται στην οθόνη που βρίσκεται δίπλα στη διάβαση μαζί με το όνομα του και μέρος του αριθμού ταυτότητας, εκφωνείται η παράβαση και το πρόστιμο στέλνεται με SMS στο κινητό του.

Οι τροχαίες παραβάσεις έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην παραβατικότητα των πολιτών της Κίνας, ειδικά στις μεγαλουπόλεις. Οι υπεύθυνοι της Τροχαίας της Shenzhen αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν εκτός από τη νομοθεσία και τη ψυχολογική πίεση η οποία εντείνεται με τη δημοσίευση των στοιχείων των παραβατών σε ειδικό website της υπηρεσίας. Το επόμενο βήμα που έχει ήδη σχεδιαστεί είναι η συνεργασία της Τροχαίας με τις εφαρμογές WeChat και Weibo ώστε να δημοσιεύονται και εκεί τα στοιχεία των παραβατών.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ