Οι εφαρμογές που μπλοκάρουν την εμφάνιση των διαφημίσεων στο Internet βρίσκονται μέσα στις πιο δημοφιλείς επιλογές των χρηστών και όσο αυξάνεται η συχνότητα των διαφημίσεων τόσο επεκτείνεται και η χρήση των ad blockers. Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν που κάποιοι επέλεξαν αυτή την κατηγορία εφαρμογών και το πιο διαδεδομένο πρόγραμμα περιήγησης, το Chrome της Google, για να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό σε εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο.

Το κακόβουλο λογισμικό (malware) εντοπίσθηκε από τον Andrey Meshkov, συνιδρυτή της AdGuard, σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς επεκτάσεις φραγής διαφημίσεων (ad blockers) του Chrome. Ο κώδικας εντοπίστηκε κρυμμένος σε μία εικόνα που εγκαταστάθηκε από διακομιστή απομακρυσμένων εντολών και έδινε τη δυνατότητα στο δημιουργό της επέκτασης να αλλάζει τις λειτουργίες της χωρίς αντίστοιχη ενημέρωση. Έργο του κακόβουλου λογισμικού ήταν να δουλεύει στο παρασκήνιο του Chrome χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη του υπολογιστή, να συλλέγει πληροφορίες για τους ιστοτόπους που αυτός επισκέπτεται, να τροποποιεί ανάλογα τα αποτελέσματα αναζήτησης και να εγκαθιστά άλλες επεκτάσεις στον Chrome χωρίς την έγκριση του χρήστη. Ουσιαστικά δημιουργεί ένα botnet που αποτελείται από όλους τους μολυσμένους browsers.

Μεταξύ των επεκτάσεων του Chrome που “κουβαλούσαν” το κακόβουλο λογισμικό, ο Meshkov εντόπισε μερικές πλαστές αλλά και κάποιες από τις πιο γνωστές, οι οποίες μάλιστα είχαν και άριστη αξιολόγηση από τους χρήστες:

  • AdRemover for Google ChromeTM (10.000.000 χρήστες)
  • uBlock Plus (8.000.000 χρήστες)
  • Adblock Pro (2.000.000 χρήστες)
  • HD for YouTubeTM (400.000 χρήστες)
  • Webutation (30.000 χρήστες)

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το κακόβουλο λογισμικό εγκαταστάθηκε σε περισσότερους από 20 εκατ υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Η Google, μετά τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων του Meshkov, απέσυρε όλες τις παραπάνω επεκτάσεις από το Chrome WebStore.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ