Έφτασε πάλι εκείνη η χρονική στιγμή που πολλοί από εμάς έχουν συνδέσει με την έναρξη του χειμώνα και της κατάθλιψης που τον συνοδεύει. Αύριο Κυριακή 29 Οκτωβρίου, στις 4 το πρωί τα ρολόγια θα πάνε μία ώρα πίσω και θα δείξουν 3, τη χειμερινή δηλαδή ώρα που θα ισχύει μέχρι 25/3/2018. Μία ώρα παραπάνω κυριακάτικου πρωινού ύπνου, πιο φωτεινά πρωινά αλλά και πιο σκοτεινά απογεύματα.

Πώς όμως επινοήθηκε ο διαχωρισμός χειμερινής και θερινής ώρας και πότε εφαρμόστηκε; Ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή την ιδέα; Αν περιμένεις να ακούσεις το όνομα κάποιου πασίγνωστου θετικού επιστήμονα μάλλον θα απογοητευτείς. Ο Βρεττανός William Willett (1856-1915), που εμπνεύστηκε την αλλαγή της ώρας και την υποστήριξε σθεναρά μέχρι το θάνατό του, σπούδασε φιλολογία και – σχετικά νωρίς – ανέλαβε τη διοίκηση της οικογενειακής τεχνικής εταιρείας που είχε ιδρύσει ο πατέρας του.

William Willett (1856-1915)

Ο Willett ήταν φανατικός οπαδός των υπαίθριων δραστηριοτήτων και κάποια στιγμή παρατήρησε ότι το καλοκαίρι οι συμπατριώτες του ξυπνούσαν δύο ώρες μετά την ανατολή του ήλιου και πήγαιναν για ύπνο στις 9 το βράδυ. Θεώρησε ότι με αυτό τον τρόπο σπαταλούσαν το φως της ημέρας χωρίς να παράγουν ή να διασκεδάζουν. Σκέφτηκε ένα “σύστημα” με το οποίο ο χρόνος θα μπορούσε, σταδιακά σε τέσσερεις φάσεις μέσα στον Απρίλιο, να σπρωχτεί συνολικά 80 λεπτά μπροστά και να επανέλθει με το ίδιο τρόπο πίσω το Σεπτέμβριο.

Το εξώφυλλο του φυλλαδίου που εξέδωσε ο Willett το 1907

Αυτή την ιδέα την ανέπτυξε ο Willett με λεπτομέρειες το 1907 στο φυλλάδιο The Waste of Daylight (η σπατάλη του φωτός της ημέρας). Το φυλλάδιο έδινε οδηγίες για τον τρόπο που οι Βρεττανοί θα μπορούσαν να αποκτήσουν νέες συνήθειες μέσω της καθιέρωσης της θερινής ώρας, να αισθάνονται πιο παραγωγικοί και χαρούμενοι και να εξοικονομούν 2.5 εκατ λίρες για το κράτος.

Η παρουσίαση της πρωτοποριακής ιδέας του Willett στο Βρετανικό Κοινοβούλιο το 1909 αντιμετωπίσθηκε με εξευτελιστικά σχόλια από τους πολιτικούς της εποχής. Αργότερα ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η ιδέα του έμεινε στα κρατικά αρχεία, παρόλο που ο ίδιος δεν έπαψε ποτέ να παλεύει για την εφαρμογή της μέχρι το θάνατό του από γρίπη το 1915. Η ειρωνεία της τύχης ήρθε ένα χρόνο αργότερα, στις 30 Απριλίου 1916, που η Γερμανία αναγνώρισε τα οφέλη της θερινής ώρας και έβαλε όλα τα ρολόγια της χώρας μία ώρα μπροστά. Μετά από ένα μήνα ακολούθησε η Μεγ. Βρετανία και λίγο αργότερα την ίδια χρονιά πολλά άλλα κράτη: Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Τουρκία. Στην Ελλάδα, η θερινή ώρα εφαρμόστηκε σχεδόν εξήντα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1975.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ