Το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο αποφάσισε χθες την έκδοση του 38χρονου Ρώσου υπήκοου Alexander Vinnik (γνωστού και σαν Mr. Bitcoin) στις ΗΠΑ όπου κατηγορείται για εγκληματικές ενέργειες, χρηματοοικονομικές απάτες και νομιμοποίηση βρώμικου χρήματος περίπου $4 δις μέσω της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e. Η τελική απόφαση ανήκει στον Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή ο οποίος καλείται να προσυπογράψει την απόφαση του Αρείου Πάγου ή – σύμφωνα με το συνήγορο υπεράσπισης Αλέξανδρο Λυκουρέζο – να δεχτεί το αίτημα της Ρωσίας που έχει επίσης ζητήσει την έκδοση του Vinnik που κατηγορείται για απάτες και στην πατρίδα του.
Ο Alexander Vinnik συνελήφθη στις 25 Ιουλίου 2017 σε παραλία της Χαλκιδικής, την ώρα που διασκέδαζε με την οικογένειά του, σε μία “χειρουργική” έφοδο της Ελληνικής Αστυνομίας που έδρασε κατόπιν αιτήματος συνδρομής των αμερικανικών διωκτικών αρχών. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να του αποσπάσουν αμέσως το smartphone με ανοιχτή την εφαρμογή διαχείρισης της πλατφόρμας BTC-e, πριν προλάβει ο ίδιος να αποσυνδεθεί από αυτή και έτσι απέκτησαν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα της πλατφόρμας. Οι διεθνείς διωκτικές αρχές προσπαθούσαν πολύ καιρό να συλλάβουν τον Vinnik που “προδόθηκε” από ανάρτηση φωτογραφίας διακοπών και check-in της συζύγου του στο Instagram, τα οποία εντοπίστηκαν από τα συστήματα παρακολούθησης των αμερικανικών αρχών.
Κατά τη σύλληψη του Alexander Vinnik από την Ελληνική Αστυνομία, βρέθηκαν στην κατοχή και κατασχέθηκαν φορητοί υπολογιστές, tablets, routers και πέντε smartphones. Σύμφωνα με την ανακοίνωση εκείνων των ημερών “κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για:
α) λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,
β) συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,
γ) ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,
δ) συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.
Αναλυτικότερα, ο 38χρονος από το έτος 2011 φέρεται να διεύθυνε εγκληματική οργάνωση η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο. Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι νομιμοποιεί έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες με τη χρήση μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών των Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα (4) δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου (7) εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin) και αναλήψεις περίπου (5,5) εκατομμυρίων bitcoin. Εκτός των άλλων, ο Vinnik θεωρείται ο κύριος ύποπτος για τη μεγαλύτερη ληστεία κρυπτονομισμάτων που έγινε ποτέ και συνεχίζει μέχρι τώρα να προκαλεί ζητήματα αξιοπιστίας του νομίσματος, την κλοπή 650.000 bitcoins από την πλατφόρμα Mt. Gox, το 2011.
Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αποφάσισε τον περασμένο Οκτώβριο την έκδοση του 38χρονου στις ΗΠΑ και την αποστολή των κατασχεθέντων στις αμερικανικές διωκτικές αρχές και οι συνήγοροι υπεράσπισης Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Ηλίας Σπυρλιάδης προσέφυγαν τότε στον Άρειο Πάγο για την ακύρωση της έκδοσης. Τη χθεσινή εξέλιξη, ακολούθησε δήλωση της πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα που λέει: “Η πρεσβεία όπως και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, έπραξαν και θα πράξουν ότι είναι αναγκαίο για να υπερασπίσουν τα νόμιμα δικαιώματα του Ρώσου πολίτη”. Ο Vinnik έχει δηλώσει μέσω των συνηγόρων του ότι δέχεται να εκδοθεί στη Ρωσία.