Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στις λειτουργίες του iOS 11 και σήμερα θα ρίξουμε μια ματιά στην ανανέωση των εφαρμογών στο υπόβαθρο.

Ανανέωση εφαρμογών στο υπόβαθρο

Η Apple στο iOS, στην προσπάθειά της να διατηρήσει τη σταθερότητα του λειτουργικού συστήματος ακόμα και σε παλαιότερες συσκευές, επέλεξε ένα διαφορετικό δρόμο για τον τρόπο που οι εφαρμογές “συμπεριφέρονται” όταν δεν είναι ανοικτές.

Πριν από την υλοποίηση της Apple, η συνήθης συμπεριφορά των εφαρμογών ήταν αρκετά επιβαρυντική για φορητές συσκευές, άρα και για συσκευές με αρκετά περιορισμένη ενεργειακή αυτονομία. Επιπροσθέτως, με τον τρόπο που η Apple επέλεξε, οι πόροι του συστήματος δεν κατασπαταλώνται για μη χρήσιμες διεργασίες.

Μπορούμε λοιπόν στο iOS, να ορίσουμε ποιες από τις εφαρμογές μας θα “τρέχουν” όταν δεν είναι ανοικτές και ποιες όχι. Απλά, πηγαίνουμε Ρυθμίσεις > Γενικά > Ανανέωση εφαρμογών στο υπόβαθρο και για κάθε εφαρμογή μας επιλέγουμε τη “συμπεριφορά” της.

Για παράδειγμα, αν έχουμε ανοικτό τον εικονικό διακόπτη για την εφαρμογή του facebook, κάθε φορά που ανοίγουμε την εφαρμογή, θα έχει “φορτωθεί” πρόσφατο περιεχόμενο, γιατί κατά τη διάρκεια που το app είναι κλειστό, ενημερώνεται συνεχώς. Και στο Instagram ομοίως, με ανοικτό τον εικονικό διακόπτη της ανανέωσης της εφαρμογής στο υπόβαθρο, με το που ανοίξουμε την εφαρμογή θα δούμε τις πιο πρόσφατες φωτογραφίες των φίλων μας.

Σε γενικές γραμμές προτείνουμε να είναι κλειστοί αυτοί οι διακόπτες για το σύνολο των εφαρμογών, εκτός από αυτές των χαρτών, από εφαρμογές ακρόασης ραδιοφώνου κλπ. Όμως, η πλειοψηφία των χρηστών επιλέγει να έχει ενεργή την ανανέωση των εφαρμογών στο υπόβαθρο, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ενεργειακή αυτονομία των συσκευών.

Οπότε, ας δούμε πώς στο iOS 11 θα μπορούμε να εξοικονομήσουμε αρκετά δεδομένα από το πρόγραμμά μας με τη σχετική νέα ρύθμιση που προστέθηκε.

Εξοικονόμηση δεδομένων κινητού δικτύου μέσω της νέας ρύθμισης για την ανανέωση των εφαρμογών στο υπόβαθρο (iOS 11)

Πλοηγούμαστε Ρυθμίσεις > Γενικά > Ανανέωση εφ.στο υπόβαθρο

Πατάμε στο επάνω μέρος της σελίδας…

Και επιλέγουμε “Wi-Fi”

Τι κερδίζουμε;

Αν επιλέξετε την ανανέωση των εφαρμογών σας μόνο σε περιβάλλον Wi-Fi, θα κερδίσετε πολλά MB’s, ίσως και εκατοντάδες ανά μήνα. Οι εφαρμογές σας θα ανανεώνονται στο υπόβαθρο όταν θα βρίσκεστε σε περιβάλλον Wi-Fi, ενώ, όταν θα είστε συνδεδεμένοι σε κινητό δίκτυο δεδομένων δεν θα κατεβαίνουν δεδομένα σε αυτές.

Έτσι, συνδυάζουμε (όσο αυτό είναι εφικτό) οικονομία στο πρόγραμμά μας αλλά και ταυτόχρονα γρήγορες ανανεώσεις όταν βρισκόμαστε σε Wi-Fi.

Κλείνοντας

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη. Ο κάθε χρήστης, αναλόγως των αναγκών και των απαιτήσεών του (και των δεδομένων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του επίσης) θα μπορεί να ορίσει ο ίδιος εκτός από το ποιες εφαρμογές θα ανανεώνονται στο υπόβαθρο και το πότε αυτές θα ενημερώνονται.

Με τις μέχρι τώρα δοκιμές μας διαπιστώσαμε πως η οικονομία που μπορεί να επιτευχθεί είναι υπολογίσιμη. Όσοι χρήστες έχουν ανοικτή την ανανέωση στο υπόβαθρο για όλες τις εφαρμογές τους θα δουν μεγάλη διαφορά στην κατανάλωση δεδομένων, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να κλείνουν τον σχετικό διακόπτη των δεδομένων.

 

ΣΧΟΛΙΑ